Οι δυνάμεις της συναίνεσης απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για άμεση απεργιακή απάντηση και αποφάσισαν να κάνουν... διευρυμένες διακοπές ένα από τα επόμενα Σαββατοκύριακα
Eurokinissi |
Χειραψίες, χαμόγελα και χαριεντισμοί. Σαν καλοί συνέταιροι στο αντεργατικό μπαράζ ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης... |
Στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών των δυο τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών Οργανώσεων, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται από μέρα σε μέρα να καταθέσει το αντεργατικό της νομοσχέδιο, απέρριψαν την πρόταση που κατέθεσαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ για την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, ώστε άμεσα να δοθεί ξεκάθαρη αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση και τους βιομηχάνους.
Αναλώθηκαν σε συζητήσεις για την οργανωτική προετοιμασία της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ την άνοιξη του 2006 στην Ελλάδα (!), για την προώθηση της συνεργασίας των δυο οργανώσεων κλπ. Αναψαν το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για την προώθηση των αντεργατικών της μέτρων, καθώς συμφώνησαν να προκηρυχτεί μια απεργία, για τα «μάτια του κόσμου», όταν θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης. Προσανατολίζονται μάλιστα για μια ακόμα φορά στην κήρυξη απεργίας μια μέρα πριν ή μετά το Σαββατοκύριακο (κάποια από τις επόμενες Παρασκευές ή Δευτέρες), επαναφέροντας στο συνδικαλιστικό κίνημα ήθη και πρακτικές που έχουν καταδικαστεί από τους εργαζόμενους.
Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν τις γενικευμένες και πολλαπλές ευθύνες των πλειοψηφιών του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που με τη στάση τους και τη συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο» νομιμοποιούν την επίθεση της κυβέρνησης. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, «οι πλειοψηφίες που συγκροτείτε εσείς, ξέρουμε ότι δεν μπορούν και δε θέλουν να ορθώσουν ανάστημα απέναντι σ' αυτήν την επίθεση. Γιατί η καρδιά του προβλήματος είναι ότι τα ζητήματα αυτά τα αντιμετωπίζετε από την πλευρά και το συμφέρον της αστικής τάξης και όχι των εργαζομένων».
Η μάχη θα ενταθεί, όπως επισήμαναν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, για την αποκάλυψη του ρόλου αυτών των πλειοψηφιών, για να οργανωθεί η γενικευμένη αντεπίθεση της εργατικής τάξης απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου. Και ταυτόχρονα υπογράμμισαν την ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να αποτρέψει και τη γενικευμένη επίθεση που ετοιμάζεται σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, με άλλοθι τα πρόσφατα γεγονότα στο Λονδίνο.