Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
Τηλεόραση
Ο λυγμός τους Ναπολέοντα

Σκηνή από την ταινία του Γκανς «Ναπολέων», που παρουσιάζει η ΝΕΤ στις 00.35
Σκηνή από την ταινία του Γκανς «Ναπολέων», που παρουσιάζει η ΝΕΤ στις 00.35
Μια εξαιρετική ταινία, μια ταινία που θεωρείται σταθμός στην 7η Τέχνη, θα παρουσιαστεί απόψε από τη ΝΕΤ στις 00.30. Πρόκειται για τη μεγαλειώδη δημιουργία του Αμπελ Γκανς «Ναπολέων», που γυρίστηκε στα 1927 και «αφηγείται» τα χρόνια της εφηβείας μέχρι και τα πρώτα χρόνια της δόξας του Βοναπάρτη. Ενα κολοσσιαίο έργο, έπος του βωβού κινηματογράφου, με μια ασύλληπτη ορμή κινηματογραφικής έκφρασης, με απίστευτα τολμηρές οπτικές λύσεις και με εξαιρετικά λυρική «ανάσα», είναι φυσικό να κατατάσσουν το έργο ανάμεσα στα αριστουργήματα της οθόνης. Κεντρικοί άξονες του Γκανς είναι οι σπουδές του Ναπολέοντα στην Μπριέν, η Γαλλική Επανάσταση, η γέννηση του ύμνου της, της Μασσαλιώτιδας, η ανταρσία στην Κορσική, όπου ο Βοναπάρτης αντιμάχεται τον Πάολι, η πολιορκία της Τουλόν, η πτώση του Ροβεσπιέρου και τελειώνει με την πρώτη συνάντηση του στρατηγού με τη μοιραία γυναίκα της ζωής του: την Ιωσηφίνα. Με τους: Αλμπέρ Ντιεντονέ, Αμπελ Γκανς, Φιλίπ Ερια, Νικολά Κολίν, Ζινά Μάνε και Αναμπέλα Αλεξάντερ Κουμπίνσκι.

Από την ΕΤ-3 στις 24.00 «Το παιχνίδι των λυγμών» του Νιλ Τζιόρνταν. Πρόκειται για την πολυβραβευμένη ρομαντική, αλλά και δραματική ταινία με το ασυνήθιστο σενάριο που απέσπασε και το Οσκαρ καλύτερου σεναρίου. Ενα ασυνήθιστο είδος φιλίας αναπτύσσεται ανάμεσα στον Φέργκους, έναν εθελοντή του ΙΡΑ και τον αιχμάλωτο στρατιώτη που παγιδεύτηκε από την Τζουντ, που είναι μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού. Οταν όμως η ομηρία του αιχμαλώτου τελειώνει με τραγικό τρόπο, ο Φέργκους, μετανιωμένος και τρομοκρατημένος, φεύγει κρυφά για το Λονδίνο, όπου αναζητεί την αγαπημένη του μακαρίτη, για να της διαβιβάσει το μήνυμα του φίλου της και να τη διαβεβαιώσει για την αγάπη του. Και τη βρίσκει, αλλά την ερωτεύεται με πάθος. Είναι μια πολύ όμορφη και αισθησιακή ανθρώπινη ύπαρξη, είναι πολύ ατίθαση, πολύ σκούρα και πολύ αινιγματική... Και εκεί που ο θεατής έχει πιστέψει ότι έχει παρακολουθήσει ένα πολιτικό θρίλερ, διαπιστώνει έκπληκτος ότι γίνεται συμμέτοχος μιας ασυνήθιστης ερωτικής ιστορίας. Πρωταγωνιστούν: Φόρεστ Γουιτάκερ, Μιράντα Ρίτσαρντσον και ο εκπληκτικός Στίβεν Ρία.

Από το MEGA στις 23.15 «Πλατούν» του Ολιβερ Στόουν.

Ενας νεοφερμένος στρατιώτης στο Βιετνάμ, ένα παιδί που εγκατέλειψε τις σπουδές του και κατατάχτηκε ως εθελοντής, νομίζοντας ότι θα προσφέρει στην πατρίδα του, αντιμετωπίζει την ωμότητα και τον παραλογισμό του πολέμου και δυστυχώς για να επιβιώσει αναγκάζεται να γίνει ένα με τους άλλους, να μεταμορφωθεί σε κτήνος, βγάζοντας από μέσα του ό,τι χειρότερο έκρυβε χωρίς να το γνωρίζει ούτε ο ίδιος. Μια πολεμική περιπέτεια με αντιπολεμικά μηνύματα που βλέπεται με πολύ ενδιαφέρον. Με τους: Τσάρλι Σιν, Γουίλιαμ Νταφόε και Τζόνι Ντεπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλές αλλά άτολμες προσπάθειες και εμπορικές σκοπιμότητες(2006-06-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-04-27 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ(2004-10-03 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ(2004-09-24 00:00:00.0)
Η αδελφότητα των λύκων(2004-05-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ