Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
«Πόλεμος» στην εμπορευματοποίηση του πόνου

Αγωνιστικός αντίλογος στα σχέδια της κυβέρνησης να εκχωρήσει την απεξάρτηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το ΕΣΥΝ
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το ΕΣΥΝ
Στον αντίλογο των κυβερνητικών προθέσεων να εκχωρηθεί και ο τομέας της απεξάρτησης σε ιδιώτες, αλλά και θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου πόλου συσπείρωσης ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών, πραγματοποιήθηκε χτες η συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) σε συνεργασία με τη θεραπευτική κοινότητα «18 ΑΝΩ», το Σύλλογο Γονέων και Φίλων «18 ΑΝΩ», το Σωματείο Υποστήριξης Κοινωνικής Επανένταξης και το ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Με μια φωνή, όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου καταδίκασαν τις κυβερνητικές προσπάθειες ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου πόνου, κάνοντας σαφές ότι: «Θα μας βρουν μπροστά τους. Θα τους "πολεμήσουμε"».

Αναφερόμενος στην προχτεσινή συνάντηση των υπουργών Υγείας και Παιδείας και την πρόθεση να παραδοθεί ο τομέας της απεξάρτησης στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, υπογράμμισε: «Είμαστε μάρτυρες μιας απελευθέρωσης φιλελεύθερων πολιτικών. Σε πολιτικό επίπεδο αυτή η κρίση εκφράζεται με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, που οδηγούν στη συρρίκνωση ακόμη και αυτού του αστικού "κράτους πρόνοιας", στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, στην εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου. Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές του "Εθνικού Σχεδίου Δράσης ενάντια στα Ναρκωτικά" της προηγούμενης κυβέρνησης συνεχίζουν να υλοποιούνται και από τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας. Πράγματι, επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, της θεραπείας, της κοινωνικής επανένταξης, της έρευνας και της αξιολόγησης. Κάτω από το μανδύα των μη κυβερνητικών ή εθελοντικών οργανώσεων πριμοδοτούνται οι ιδιώτες και οδηγούνται στην εκμετάλλευση χιλιάδες εξαρτημένοι νέοι και οι οικογένειές τους. Ο τόπος μας δεν έχει ανάγκη τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης που εξαγγέλθηκαν, αλλά έχει την ανάγκη δημιουργίας υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, που αυτή τη στιγμή σ' όλες τις βαθμίδες Υγείας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και υπολειτουργούν».

Η Κ. Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του «18 ΑΝΩ», τάχθηκε με τη σειρά της ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του τομέα της απεξάρτησης, λέγοντας: «Είναι η πολιτική ιδιωτικοποίησης που άρχισε ο Κ. Στεφανής και συνεχίζει ο Ν. Κακλαμάνης. Την ίδια ώρα τα δημόσια προγράμματα απεξάρτησης οδηγούνται στην εξαθλίωση». Και αναφέρθηκε στο χρέος του «18 ΑΝΩ», που αγγίζει «τις 800.000 ευρώ και ο διευθυντής του ΨΝΑ έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας, καθώς εδώ και 5 μήνες δεν έχουν δοθεί τα ενοίκια των εξωτερικών δομών του Προγράμματος».

«Δε θα μείνουμε απλοί θεατές. Δε θα διευκολύνουμε την ανεπάρκεια της πολιτείας, δε θα τους αφήσουμε να μας αφανίσουν. Θα τους πολεμήσουμε. Για μας η Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών είναι ορόσημο ανάδειξης και απόδειξης του μείζονος κοινωνικού προβλήματος και του καθημερινού αγώνα που δίνουμε όλο το χρόνο απέναντι στη μάχη των ναρκωτικών ουσιών. Μια μέρα προβολής και ενίσχυσης ενός αγώνα αξιών», επισήμανε η Βάσω Μελέντη, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας του «18 ΑΝΩ».

«Είναι ανάγκη να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς στην προσπάθεια ενός ευρύτερου συντονισμού που προσπαθούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των ναρκωτικών», επισήμανε η Ελένη Μωραΐτη, πρώην πρόεδρος του ΕΣΥΝ.

«Υδραυλις»

Μια νέα πολιτιστική πρόταση ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα παρουσίασε χτες το ΕΣΥΝ.

Αυτή την Κυριακή, την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, το ΕΣΥΝ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση- συζήτηση στο υπαίθριο αμφιθέατρο της πλατείας Ταπητουργείου, στο Βύρωνα, στις 8 το βράδυ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και θεραπευτικών προγραμμάτων. Η πολιτιστική πρόταση που προβάλλει το ΕΣΥΝ για την Κυριακή το βράδυ, ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα, είναι το αρχαίο όργανο ύδραυλις.

Η ύδραυλις ή υδραυλικό όργανο είναι το πρώτο στην ιστορία πληκτροφόρο μουσικό όργανο και ο πρόδρομος του μετέπειτα εκκλησιαστικού οργάνου. Το 1992 το εύρημα οδηγεί στη δραστηριότητα για ανακατασκευή του οργάνου και ανατίθεται στον Γιώργο Παράσχο, ο οποίος το τελειώνει το 1999. Ο Γ. Παράσχος, όπως επισήμανε χτες, διαθέτει την ύδραυλη να παίξει «στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, στον αγώνα για τη ζωή». Το δικό του «παρών» «στον αγώνα για τη ζωή, μακριά από εξαρτήσεις» έδωσε χτες και ο τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος, ο οποίος θα ερμηνεύσει την Κυριακή μελοποιημένα ποιήματα των Σικελιανού, Γκάτσου, Σεφέρη, Ελύτη, κ.ά. Στην ύδραυλη θα είναι η πιανίστα Ν. Γκουντούμη - Νικολάου. Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις 15 παραρτημάτων του ΕΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα.

Κάνουν όνειρα

Την Κυριακή 26 του Ιούνη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση- συζήτηση από το «18 ΑΝΩ», 9.30 π.μ. - 12.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με θέμα «Εξάρτηση και Επανένταξη μέσα σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης» και προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα «Τώρα κάνω όνειρα». Συμμετέχουν: Σωματείο Υποστήριξης Κοινωνικής Επανένταξης, Σύλλογος Γονέων και Φίλων «18 ΑΝΩ», ΕΣΥΝ, Σύλλογος Αντιμετώπισης της Τοξικοεξάρτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ