Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να αντιτάξουμε την ενιαία πάλη στη στρατηγική του κεφαλαίου

Περιοδεία στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο πραγματοποίησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος

«Τα προβλήματα δεν είναι τοπικά και ειδικά. Δεν αφορούν μόνο τη δική σας επιχείρηση. Βεβαίως, ο αγώνας σας πρέπει να είναι συνεπής, σταθερός και σωστός μέσα στη συγκεκριμένη επιχείρηση και ταυτόχρονα να τον δείτε σαν ένα κομμάτι του γενικότερου αγώνα που πρέπει να κάνει η εργατική τάξη. Κι αν δεν τον κάνει όπως πρέπει αυτή την περίοδο, αύριο δε θα έχει να αντιμετωπίσει απλά νέες δυσκολίες, αλλά ένα βουνό δυσκολίες. Καλό είναι να μη σκεφτόμαστε μόνο τα σημερινά προβλήματά μας μέσα στην επιχείρηση αλλά και ποιο θα είναι το αύριο. Να σκεφτόμαστε το σύνολο των εργαζομένων και των συναδέλφων μας, όχι μόνο από λόγους αλληλεγγύης, αλλά γιατί η επίθεση είναι γενική και έτσι πρέπει να τη δούμε. Να σκεφτούμε πώς θα είναι η ζωή των παιδιών μας μετά από δέκα χρόνια αν η εργατική τάξη δεν πάρει στα χέρια της την υπόθεση και των δικών της συμφερόντων και ολόκληρου του λαού».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στους εργάτες και στους υπάλληλους των ΕΛΠΕ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή της περιοδεία στα Διυλιστήρια του Ασπροπύργου, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ακόμα ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ, και στελέχη του Κόμματος από την Οργάνωση των πετρελαίων. Η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων και τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Τίμο Χριστοδούλου, ενώ μίλησε σε δύο συγκεντρώσεις εργαζομένων μέσα στο χώρο των διυλιστηρίων.

Πρωτοφανής όξυνση των προβλημάτων


«Εχει σημασία να δεις πού πάνε τα πράγματα και να το πεις στον κόσμο. Πού θα πάνε μετά από 20 χρόνια αν μπορείς. Εχει σημασία ένα κόμμα να είναι λαϊκό, παλεύοντας για τα συμφέροντα του λαού, αλλά πρέπει και να προειδοποιεί το λαό, δείχνοντάς του εμπιστοσύνη για να αξιοποιήσει την προειδοποίηση και να αντεπιτεθεί», επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων.

Αναφερόμενη στα πρόσφατα μέτρα και σχεδιασμούς για τον εργάσιμο χρόνο, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, την Κοινωνική Ασφάλιστη, την Υγεία, προειδοποίησε τους εργαζόμενους: «Είναι μέτρα που θα οδηγήσουν σε πρωτοφανή για τη μεταπολεμική περίοδο όξυνση των εργατικών προβλημάτων και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γιατί ο αντίπαλος, δηλαδή το κράτος, το κεφάλαιο, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η εργοδοσία, έχει επεξεργασμένη στρατηγική μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Αυτά που έλεγε η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο και παίρνει αποσπασματικά μέτρα και τώρα τα λέει το ΠΑΣΟΚ για τη ΝΔ, είναι ψέματα και λέγονται για να παραπλανήσουν τον κόσμο και να μην ψάχνει ποια τάξη αδικείται από αυτά τα μέτρα. Αλλά ποιος είναι ο καλύτερος πολιτικός. Και τα δύο κόμματα παίρνουν πολύ υψηλό βαθμό στην αντιλαϊκή πολιτική και στο ξεγέλασμα του λαού και τον κοροϊδεύουν συνειδητά».

Απέναντι σ' αυτή την κοροϊδία η ΓΓ της ΚΕ τόνισε ότι η θέση του Κόμματος είναι ξεκάθαρη: «Αφού ο εργαζόμενος είναι εκμεταλλευόμενος και δεν του δίνεται ο μισθός που πρέπει, ακόμα και αν πάρει 10% αύξηση θα είναι πολύ λιγότερο από αυτό που του ανήκει. Γιατί, ταυτόχρονα, πρέπει να ξαναδίνει εισφορά για την Υγεία, άμεσους και έμμεσους φόρους, τοπική φορολογία. Γι' αυτό το ΚΚΕ παλεύει για να πουλάει ο εργάτης και ο υπάλληλος την εργατική του δύναμη όσο γίνεται με καλύτερους όρους. Ξέρουμε ότι μέσα στον καπιταλισμό θα την πουλάει, τουλάχιστον να πάει όσο καλύτερα γίνεται η τιμή της».

«Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, το εργατικό κίνημα αυτή την περίοδο πρέπει να καταφέρει να συγκρατήσει τον κατήφορο για να μην περάσουν καινούρια μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αύξηση εισφορών, η μείωση της αξίας των μισθών, η Παιδεία να γίνει της αμάθειας κλπ. Να προτάξει αιτήματα και διεκδικήσεις που ανακόπτουν τον κατήφορο και του βελτιώνουν τη θέση. Να δείξει τέτοια πυγμή και δύναμη που να τους υποχρεώσει να του κάνουν κάποιες παραχωρήσεις. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να γίνει πάλη κατά χώρο αλλά και ενιαία πάλη. Διότι δε φοβούνται το ξεχωριστό κίνημα, μπορούν και το τσακίζουν».

«Οι εργαζόμενοι, όμως, συμπλήρωσε, πρέπει να σκεφτούν ότι κάθε βήμα που θα κάνουν μπροστά αποσπώντας μία έστω μικρή κατάκτηση θα τους την ξαναπάρουν πίσω αν εφησυχάσουν. Γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουν σε συνολική αντεπίθεση έχοντας στο νου τους ότι: Η εξουσία θα είναι ή στα κόμματα του κεφαλαίου ή στο λαό». Θέτοντας στη συνέχεια το ερώτημα αν, όπως λέγεται, σε μια εποχή πισωγυρίσματος και ανατροπής του σοσιαλισμού μπορούμε να βάζουμε θέματα λαϊκής εξουσίας, τόνισε: «Τώρα είναι ακόμα πιο αναγκαίο από πριν. Γιατί αν θέλεις να προετοιμάσεις το έδαφος για μια νίκη αύριο, μεθαύριο, πρέπει από τώρα να κάνεις συγκεκριμένα βήματα».

Απορρίψτε τα ιδεολογήματα του μονόδρομου

«Πρέπει ο εργαζόμενος, σαν άτομο και σαν σύνολο, να απορρίψει τα διάφορα ιδεολογήματα που λένε περί μονόδρομου, αρμονικού διαλόγου εργοδοσίας και εργαζομένων, να μη ζητάνε οι εργαζόμενοι παραπάνω από όσα αντέχει η οικονομία, κ.ά. Αυτά να τα απορρίψετε σαν ιδέες και επιχειρήματα και να διαμορφώσετε τα επιχειρήματα με τη δική σας λογική, αυτή της εργατικής τάξης, που λέει: Εμείς παράγουμε τον πλούτο και οι άλλοι μας εκμεταλλεύονται», προέτρεψε τους εργαζόμενους η Αλ. Παπαρήγα.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι πρέπει να τελειώσει το φαινόμενο από τη μια μεριά ο κόσμος να είναι δυσαρεστημένος με τα μεγάλα κόμματα εξουσίας και όταν έρχεται η ώρα της κάλπης να τα ακολουθεί σαν το κοπάδι γιατί τάχα δεν υπάρχει άλλη λύση, και τους κάλεσε: «Ελάτε να συζητήσουμε τη δική μας λύση, την πρόταση για μέτωπο, για λαϊκή συμμαχία, για λαϊκή εξουσία και οικονομία. Δεν μπορεί να δέχεστε τα συνθήματα της εργοδοσίας να είναι και δικά σας. Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν την ίδια πολιτική».

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να σκεφτούν το μέλλον και των υπόλοιπων εργαζομένων αλλά και των ίδιων τους των παιδιών, επισημαίνοντας: «Τι θα πει δε θίγεται το δικό μου δικαίωμα επειδή είμαι 55 χρόνων. Και ποιος μας λέει ότι τα Ταμεία που δίνουν σήμερα μια σύνταξη στα 60 θα δίνουν την ίδια και σε 10 χρόνια. Ακόμα και αυτό που φαίνεται ότι διασώζεται σήμερα κινδυνεύει να χαθεί σε 5-10 χρόνια. Δεν το έχει κανείς στο χέρι. Και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη επιχείρηση που ανήκει στον τομέα της ενέργειας».

«Επομένως, τόνισε, πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική να ζητάμε λιγότερα για να κερδίσουμε κάτι. Είναι ανάγκη να ζητάτε περισσότερα, με βάση και τα προβλήματα και να δημιουργείτε ρήξη εναντίον του κεφαλαίου και των κομμάτων του».

Και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρόσθεσε: «Το κίνημα χτυπιέται από τα έξω και από τα μέσα. Καμιά φορά το χτύπημα από τα μέσα είναι πιο ύπουλο. Ποια είναι η πολιτική του ΣΥΝ; Με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων από τη μια μεριά και με την καπιταλιστική οικονομία από την άλλη. Αριστερός και πολιτική στήριξη του καπιταλισμού όμως είναι ασυμβίβαστο. Σήμερα η πρόοδος ταυτίζεται με τη ριζική αντίθεση με τις επιλογές του κεφαλαίου, των κομμάτων του και τον ιμπεριαλισμό».

Παιδεία ημιμάθειας

«Ερχονται χειρότερες μέρες», προειδοποίησε η Αλ. Παπαρήγα τους εργαζόμενους, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο την εργασία αλλά και θέματα όπως η Παιδεία. «Αυτά που πρόκειται να έρθουν στην Παιδεία θα δημιουργήσουν τραγικές καταστάσεις. Θα δημιουργούν ημιμαθείς για να τους εκμεταλλεύονται καλύτερα. Γιατί την ημιμάθεια την εκμεταλλεύονται ταξικά καλύτερα. Το παιδί του εργάτη θα είναι πιο φτωχός εργάτης. Μη ζείτε με την ελπίδα πως αν τα παιδιά σας πάνε φροντιστήρια θα μπορέσουν να δραπετεύσουν. Εργάτες θα γίνουν και μάλιστα με χειρότερες συνθήκες από εσάς».

Καταλήγοντας σημείωσε στους εργαζόμενους ότι το εργατικό κίνημα πρέπει να ανεβάσει την ικανότητά του, ακόμα κι αν κάνει συμβιβασμούς, να πηγαίνει μπροστά. «Συμβιβασμοί που το πάνε πίσω, αν ήταν μια φορά κακοί, σήμερα πλέον είναι εγκληματικοί. Γιατί κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση, η εργοδοσία και οι Βρυξέλλες. Υπάρχει σήμερα μια αφύπνιση, πρέπει όμως να μετατραπεί σε πολιτική συνειδητοποίησης. Γιατί μπορούν να κουμαντάρουν και τους αφυπνισμένους και να τους καθηλώσουν. Ο,τι κερδίζουμε λοιπόν σε ριζοσπαστισμό να μην τους δώσουμε τη δυνατότητα να μας τον κλέψουν».

«Και με αυτή την έννοια είμαστε και απαιτητικοί και αισιόδοξοι. Χρειάζεται ενότητα του εργατικού κινήματος σε ταξική βάση και όχι στη βάση των συμβιβασμένων κεντρικών ηγεσιών. Να πάρει την υπόθεση της χειραφέτησης του εργατικού κινήματος η εργατική τάξη από τα κάτω. Χρειάζεται και επαγρύπνηση και αισιοδοξία», τόνισε κλείνοντας η Αλ. Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ