Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο φτωχός πεθαίνει κάθε μέρα...

Λαμπρή στη φυλακή... Λαμπρή στην εξορία, αναμνήσεις παλιές... Λαμπρή στο νοσοκομείο, εμπειρία φετινή. Να πω την αλήθεια; Ηταν και δική μου επιλογή η συγκεκριμένη περίοδος «εισαγωγής». Μου είχαν πει ότι τη Λαμπρή είναι ευκολότερο να βρεθεί κρεβάτι, γιατί πολλοί ασθενείς φεύγουν απ' το νοσοκομείο για τις γιορτές. Τα πράγματα δεν ήταν όμως έτσι! Οι δυσκολίες πολλές. Τελικά βρέθηκε το κρεβάτι στο «Ασκληπιείο» της Βούλας και μάλιστα όχι στους θαλάμους του «εκσυγχρονιστικού» ΕΣΥ, που θυμίζουν βαγόνια των ΣΕΚ «ίπποι 8 άνδρες 40...». Διεκδίκησα, με νόμιμα μέσα, καλύτερη θέση, που την πλήρωνα 43 χρόνια στο Ασφαλιστικό Ταμείο.

Στάθηκα ακόμη τυχερός γιατί έπεσα στα χέρια του καλών επιστημόνων, αλλά και των αφανών ηρωίδων, των νοσηλευτριών εννοώ, που οι φιλότιμες προσπάθειές τους, μειώνουν την άσχημη εικόνα που χαρακτηρίζει την παρεχόμενη υποβαθμισμένη νοσοκομειακή περίθαλψη, χωρίς να θεραπεύει όμως το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων με υγειονομικό προσωπικό, στο νοσοκομείο που νοσηλεύτηκα, φτάνει το 60%, με αποτέλεσμα να υπάρχει εντατικοποίηση στην κάθε «βάρδια». Η νοσοκόμα τρέχει από άρρωστο σε άρρωστο να προλάβει τον ορό, την ένεση, το χάπι, τη θερμομέτρηση, την τοποθέτηση και μεταφορά της «πάπιας», την αλλαγή του κατωσέντονου που «λερώθηκε» και το στρώσιμο του κρεβατιού, υπεύθυνη και για βαριά περιστατικά, που κανονικά έπρεπε να ήταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και παράλληλα να φροντίζει να δώσει στους ασθενείς της λίγο από το γιορταστικό πνεύμα των ημερών, με μια αφίσα, ή ένα πρωτομαγιάτικό στεφάνι...

Συνθήκες εργασίας όχι απλώς δύσκολες, αλλά απαράδεκτες. Κι η ανταμοιβή; Οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία και την Πρόνοια δεν προβλέπουν ανάλογους με την προσφορά μισθούς, ούτε νομοθετική κατοχύρωση της ΑΤΑ, υπολογισμό υπερωριών, νυχτερινών - αργιών στο σύνολο του χαμηλού μισθού, ενώ ο χώρος και οι συνθήκες όπου δουλεύουν οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες δε θεωρούνται ανθυγιεινά!

Βέβαια, υπάρχει κι άλλος τρόπος εξυπηρέτησης του νοσηλευόμενου, αρκεί να έχει να πληρώσει «αποκλειστική», η αμοιβή της οποίας φθάνει τις 15.500 δρχ. τη βάρδια και το Σαββατοκύριακο τις 25.500 δρχ.

Αν δε ζήσεις ο ίδιος το ΕΣΥ, όπως εφαρμόζεται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, δεν είναι δυνατό να κάνεις σωστές εκτιμήσεις. Ετσι λοιπόν οι 20 περίπου μέρες παραμονής στο «Ασκληπιείο» της Βούλας, περνώντας τα στάδια του προεγχειρητικού ελέγχου, το χειρουργείο και το μετεγχειρητικό, επιτρέπουν να βγάλεις πριν απ' όλα το συμπέρασμα ότι ο φτωχός πεθαίνει κάθε μέρα, ενώ ο πλούσιος μόνο μια φορά...

Ηκαθήλωση στο κρεβάτι μού στέρησε - κι ήταν η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά - τη συμμετοχή μου στο φετινό γιορτασμό των ανθρώπων του μόχθου. Η ψυχή μου και το μυαλό μου ήταν κοντά τους. Νοερά περπάτησα μαζί τους προς την αμερικάνικη πρεσβεία, ανάμεσα στα πανό και στα κόκκινα λάβαρα. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα, ευγενική χειρονομία του επιστήμονα παιδαγωγού σ. Γιώργου Μωραΐτη και της Ελένης, έφεραν το μήνυμα της Κόκκινης Πρωτομαγιάς και τη συντροφική αγάπη, στο ψυχρό κακοσυντηρημένο δωμάτιο του νοσοκομείου, ενώ στη θύμηση ήρθε το απόσπασμα απ' το έργο «Μαντατοφόρες» του Γιάννη Ρίτσου, που έγραψε στη Γυάρο: «Αχ να βουίξει Ανάσταση καταμεσής του δρόμου κι ούλοι οι άνθρωποι ν' αγκαλιάζονται, να φιλιούνται κι οι καρδιές απ' τη χαρά τους κοκκινοβαμμένες σαν τα λαμπριάτικα αβγά...».

Νάσαστε καλά! Ψυχή βαθιά... όπως λέγαμε και τότε!


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ