Παρασκευή 27 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΩΡΑΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Αντεργατική ... «πολιτιστική ευελιξία»

Μόλις μία μέρα μετά τους «παθιασμένους» λόγους του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, «κατά» της πολιτικής και εργασιακής ομηρίας που «ανθεί» στο υπουργείο Πολιτισμού των χιλιάδων συμβασιούχων, χτες ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κ. Καραμανλής, δήλωσε ότι υπάρχει έτοιμος «ένας ευέλικτος μηχανισμός για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία», εννοώντας τη συνέχιση της ίδιας κατάστασης.

Η παραπάνω δήλωση, που έγινε κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, συνόδευε την ανακοίνωσή του ότι «από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου τα μεγάλα Μουσεία και οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί στο κοινό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7.30 το βράδυ καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα». Για την ιστορία να πούμε πως το θερινό ωράριο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων θα έπρεπε να ξεκινήσει από τον Απρίλη.

«Ευέλικτος μηχανισμός» δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά «φθηνό, ευέλικτο» εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει για τις διπλοβάρδιες του θερινού ωραρίου όχι (ή όχι μόνο) εποχικούς εργαζόμενους, αλλά (και) ωρομίσθιους, ενώ η μισθοδοσία θα γίνεται από τον «ειδικό λογαριασμό» του ΥΠΠΟ. Ο τελευταίος, ωστόσο, χρηματοδοτεί και πολιτιστικούς φορείς, οι οποίοι μάλλον θα κληθούν να πληρώσουν και την τουριστική «ανάπτυξη» της χώρας.

Να θυμίσουμε ότι στη γενικότερη κυβερνητική «φιλοσοφία» περί «ευελιξίας» περιλαμβάνεται η χρησιμοποίηση «εθελοντών», αλλά και ανέργων, όπως των 3.000 που το ΥΠΠΟ παίρνει μέσω προγραμμάτων κατάρτισης (Stage) για να «τραβήξουν κουπί» σχεδόν τζάμπα και βέβαια ανασφάλιστοι, την ώρα που απολύεται μαζικά έκτακτο προσωπικό του ΥΠΠΟ με τεράστια εμπειρία και προσφορά.

Κατά τα άλλα ο Κ. Καραμανλής, σε ό,τι αφορά ειδικά τα θέματα του τουρισμού, επανέλαβε τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, που με πρόσχημα την αύξηση της τουριστικής κίνησης πριμοδοτούν το ιδιωτικό κεφάλαιο στο χώρο του τουρισμού, ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο της Εταιρείας Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), που και με βάση το πρόγραμμα της ΝΔ συνεχίζει απαρέγκλιτα την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη διευκόλυνση της ένταξης των τουριστικών επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό νόμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ