Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των καθηγητών ξένων γλωσσών, τη Δευτέρα στη 1.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας
Επικίνδυνους δρόμους αμφισβήτησης συνολικά των συλλογικών συμβάσεων ανοίγει το ζήτημα που έχει προκύψει με τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Ο λόγος για την προσπάθεια να μη θεωρηθεί ως υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ξένων Γλωσσών «Βύρωνας», αλλά η κατώτερη σύμβαση που υπέγραψε το εργοδοτικό σωματείο που έχει συσταθεί στο χώρο. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, αρνούμενοι να δεχτούν μοιρολατρικά αυτή την κατάσταση, διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 16 Μάη στη 1.30 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου θα συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την υποχρεωτικότητα της σύμβασης. Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Αθήνας του ΠΑΜΕ.
Εχει προηγηθεί η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία η σύμβαση του εργοδοτικού σωματείου χαρακτηρίζεται κλαδική, ενώ αντίθετα η επί της ουσίας κλαδική σύμβαση χαρακτηρίζεται μόνο ομοιοεπαγγελματική και έτσι επιχειρείται να χαρακτηριστεί από το υπουργείο Εργασίας ως υποχρεωτική η σύμβαση του εργοδοτικού σωματείου, σε βάρος της πραγματικά κλαδικής.
«Ολο αυτό το διάστημα που έχει προκύψει το εν λόγω θέμα - συγκεκριμένα από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη - υποτίθεται πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να το έχει λύσει "με σεμνότητα και ταπεινότητα"», σχολιάζει ο Σύλλογος «Βύρωνας». «Υποτίθεται ακόμα ότι η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα έπρεπε να είχε "ξεσηκώσει το σύμπαν". Ασφαλώς δε συνέβη ούτε το ένα ούτε το άλλο», σημειώνει και κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΙΕΛΕ και της ΓΣΕΕ. «Η σιωπή τους είναι συνένοχη στις μεθοδεύσεις των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων και της κυβέρνησης. Τους αρέσει ή όχι, έχουν βάλει "πλάτη" στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, του οποίου άλλωστε είναι "λαμπροί" εκπρόσωποι», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Τα όσα συμβαίνουν στο χώρο των κέντρων ξένων γλωσσών με τη δημιουργία του εργοδοτικού σωματείου, στο οποίο παρεμπιπτόντως ψήφισαν 11 άτομα, δεν είναι τυχαία. Αποτελούν μια μελετημένη κίνηση προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση ενός ταξικού σωματείου και συγχρόνως να ανοιχτεί ο δρόμος για αντίστοιχες μεθοδεύσεις και σε άλλα σωματεία εντός αλλά και εκτός της ιδιωτικής εκπαίδευσης», σημειώνει ο «Βύρωνας», προσθέτοντας ότι η νομιμοποίηση της εργοδοτικής σύμβασης θα σημάνει κατάργηση των επιδομάτων, των τριετιών, ενώ ο μισθός των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών θα μειωθεί έως και 50%.