Παρασκευή 29 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για να μπορείς να γυρνάς ζωντανός...

Τους θανάτους και τους χιλιάδες τραυματισμούς εργατών, το μεγάλο κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες τα βαφτίζουν εργατικά «ατυχήματα». Στην πραγματικότητα πρόκειται για «εν ψυχρώ» εργοδοτικά εγκλήματα. Για την εργοδοσία, η μη τήρηση των μέτρων ασφάλειας σημαίνει ακόμα περισσότερα κέρδη, έστω κι αν η παντελής έλλειψη μέτρων έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα το σακάτεμα ή το θάνατο εργατών.

Από τη μεριά τους, οι εκάστοτε κυβερνήσεις του κεφαλαίου όχι μόνο φροντίζουν να υποβαθμίζουν τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου αλλά και θεσμοθετούν νόμους που οι εργοδότες αξιοποιούν για να εντατικοποιήσουν ακόμα περισσότερο την εργασία. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη δρομολογήσει μέτρα για την παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας (απελευθέρωση ωραρίου, κατάργηση της Κυριακής αργίας, ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέκταση της υπερωριακής απασχόλησης κ.ά.) που συντελούν στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας και, κατά συνέπεια, στην εξάντληση των εργαζομένων.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ενώ χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το αίμα των χιλιάδων εργατών, στηρίζει την πολιτική του κεφαλαίου και δίνει άλλοθι στην εξόντωση των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η υποκριτική αναγόρευση της 28ης Απρίλη (χτες) σε Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας από τις ανά τον κόσμο κυβερνητικές - εργοδοτικές συνδικαλιστικές ενώσεις.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να παλέψουν για την υπεράσπιση της ζωής τους και της σωματικής ακεραιότητάς τους, δυναμώνοντας την ταξική συσπείρωση και πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του. Σήμερα ο εργάτης δεν μπορεί να απαιτεί μόνο να γυρίσει ζωντανός και αρτιμελής από το μεροκάματο. Το αίτημα για πλήρη εφαρμογή και επέκταση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας πρέπει να δένεται με τους αγώνες της εργατικής τάξης για την ανατροπή και της πολιτικής εξουσίας του κεφαλαίου που αποτιμάει τη ζωή του εργάτη με τα μέτρα και τα σταθμά του καπιταλιστικού κέρδους.


Χ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ