Ερώτηση του ΚΚΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση για τη διάσωση του πάρκου |
Οι βουλευτές σημειώνουν πως το ίδιο αίτημα έθεσαν και με άλλη Ερώτησή τους στις 17/6/2004, δεδομένου ότι το εν λόγω άρθρο «έρχεται σε αντίθεση με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, στα οποία ο χώρος του Πάρκου Ριζάρη χαρακτηρίζεται ως πράσινο, γεγονός στο οποίο στηρίχτηκε η απόρριψη από το ΣτΕ προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης». «Δυστυχώς», συνεχίζουν οι βουλευτές, «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, αντιθέτως η απάντηση του Υφυπουργού κ. Τατούλη αναφέρεται σε "αρχιτεκτονικά σχέδια και εκσκαφές στο χώρο". Ενώ πρόσφατα με ύποπτα δημοσιεύματα ζητείται η επίσπευση των διαδικασιών ανέγερσης του Μουσείου Β. και Ε. Γουλανδρή στο χώρο αυτό, σκόπιμα αγνοώντας ότι πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο».
Αφού υπογραμμίζουν ότι «η ανάγκη διατήρησης του ελάχιστου πράσινου ειδικά μέσα στην Αθήνα είναι αδιαπραγμάτευτη», οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι η συλλογή που θα στεγαστεί στο μουσείο «δεν έχει ποτέ παρουσιαστεί». Προσθέτουν ότι στη διαθήκη της Ελ. Γουλανδρή σημειώνεται: «Αν τελικά δε γίνει Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, τότε επιθυμώ να μην εκτεθούν ποτέ στην Αθήνα ό,τι εκθέσεις έργων θα έχω στο Μουσείο μου στην Ανδρο». Από αυτό προκύπτει ότι «η διαθήκη λέει (όπου) στην Αθήνα και όχι στο Πάρκο της Ριζάρη», ενώ «δε μιλάει για την "τρομερή" συλλογή της, αλλά για έργα που φέρνει και εκθέτει στις περιοδικές εκθέσεις στο ομώνυμο Μουσείο της στην Ανδρο».
Επιπλέον, οι βουλευτές σημειώνουν ότι η παράνομη παραχώρηση του κοινόχρηστου πάρκου έγινε στο «Ιδρυμα Βασ. και Ελίζας Γουλανδρή», ενώ η θανούσα αφήνει την περιουσία της στο «Ιδρυμα Ελίζα Γουλανδρή». Δηλαδή, «η περιβόητη συλλογή δεν ανήκει στους "ιδιοκτήτες" του παραχωρηθέντος κοινόχρηστου χώρου, αλλά σε άλλο Ιδρυμα».
Τέλος, οι βουλευτές ζητούν την κατάργηση του άρθρου 80 του ν. 3057 και τη διατήρηση των 12,5 στρεμμάτων πράσινου όπως ζητούν φορείς, η Ακαδημία Αθηνών και όπως προβλέπεται από όλα τα πολεοδομικά σχέδια της Αθήνας.