Με συμπράξεις θα κατασκευάζονται τα νέα νοσοκομεία τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά και οι επιχειρηματίες θα έχουν την εκμετάλλευση για 15-30 χρόνια
Εκτός απ' τις συμπράξεις η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και την πώληση μέρους του οικοπέδου του Ασκληπιείου Βούλας που αποτελεί φιλέτο σε ολόκληρη την παραλιακή... |
Ενόψει της κατάρτισης του σχετικού νομοσχεδίου έγινε χτες συνάντηση των υπουργών Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, και Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, όπου έγινε «ανταλλαγή απόψεων για το πώς οι συμπράξεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν και στον τομέα της Υγείας», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, για να συμπληρώσει: «Ενας από τους τομείς που μπορούν να γίνουν αυτές οι συμπράξεις, χωρίς να υπάρχει κόστος για τους ασφαλισμένους και κόστος για τους πολίτες, είναι ο τομέας της ίδρυσης των νέων νοσοκομείων που χρειάζεται η χώρα, γιατί η χώρα χρειάζεται ακόμα περισσότερα και καλύτερα νοσοκομεία».
Ο Ν. Κακλαμάνης δήλωσε πως η σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι στόχος και προοπτική του υπουργείου Υγείας, αλλά θα πει περισσότερα στην Κυβερνητική Επιτροπή, όπου θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο. Απαντώντας στην ερώτηση για ποια νοσοκομεία γίνεται λόγος ο Ν. Κακλαμάνης είπε: «Μιλάμε κατ' αρχήν για καινούρια νοσοκομεία, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, τα οποία βεβαίως θα αντικαταστήσουν παλιά. Υπό αυτή την προϋπόθεση, όχι να κρατήσουμε τα παλιά και στον ίδιο νομό να φτιάξουμε και καινούριο».
Στην επιμονή των δημοσιογράφων για το «ποια είναι τα νοσοκομεία» ο Ν. Κακλαμάνης απάντησε: «Αυτά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να τα πούμε».
Κι ενώ ο υπουργός Υγείας θεωρεί πολύ πρόωρο να μάθει ο ελληνικός λαός για ποια νοσοκομεία γίνεται λόγος η ίδια η κυβέρνηση είχε δώσει το στίγμα στο 4ο Συνέδριο Healthworld που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα (11.4.2005).
Μιλώντας στο συνέδριο ο Γ. Μέργος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, είπε ότι «έχουν προεπιλεγεί ως πιλοτικά έργα για εφαρμογή του θεσμού, μεταξύ των οποίων και δύο νοσοκομεία», χωρίς και να τα κατονομάσει.
Τα νοσοκομεία, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» στις 14.4.2005, είναι της Κέρκυρας και της Κατερίνης, που βρίσκονται υπό κατασκευή εδώ και χρόνια.
Πίσω από τα εύηχα της ...σύμπραξης και της συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα βρίσκεται η επιδίωξη των εκπροσώπων του κεφαλαίου, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αποκτήσουν ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό και ανταποκρινόμενο στα σύγχρονα συμφέροντά τους κανονιστικό πλαίσιο για την ανάληψη έργων και υπηρεσιών που μέχρι σήμερα εκτελούνταν από το δημόσιο.
Αποκαλυπτικά για τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας είναι όσα ακούστηκαν στο 4ο Συνέδριο Healthworld:
Εκτός όμως απ' τους επιχειρηματίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η κυβέρνηση δε θέλει να αφήσει παραπονεμένο και το υπερατλαντικό κεφάλαιο.
Αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος έχει κάνει πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την απόκτηση του Ασκληπιείου της Βούλας. Το νοσοκομείο στεγάζεται σε έκταση που ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων είναι ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Α. Μαρτίνης, ο οποίος είναι επίσης και πρόεδρος του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Α. Μαρτίνη στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», θα συναντηθεί λίγο πριν από το Πάσχα ή αμέσως μετά με τους υπουργούς Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, και Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, για να αποφασίσουν εάν το δημόσιο θα δεχτεί να αγοράσει την έκταση του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον Α. Μαρτίνη, υπάρχει αλληλογραφία των δικηγόρων του Ερυθρού Σταυρού με την αμερικανική εταιρία, ώστε να το κρατήσουν ως νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» (29.3.2005) για την τύχη του Ασκληπιείου είπε: «Το Ασκληπιείο Βούλας είναι θέμα του Ερυθρού Σταυρού και του κ. Μαρτίνη. Εκείνο το οποίο εμείς σας λέμε είναι ότι η ελληνική πολιτεία, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν προτίθεται να αφήσει το Ασκληπιείο της Βούλας, ως νοσοκομείο. Αυτό έχει καταστεί σαφές. Δεν υπάρχει θέμα ανάκλησης της συμφωνίας, επομένως δεν ξέρω για ποιο οικόπεδο μιλάμε να πουληθεί».
Στη συνάντηση Αλογοσκούφη-Κακλαμάνη αποφασίστηκε και η κάλυψη των χρεών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) ύψους 60 εκατ. ευρώ με τη γενικότερη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων.
Το ΩΚΚ είναι ΝΠΙΔ, λειτουργεί με τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, πληρώνεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία με τους πιο ευνοϊκούς όρους και ταυτόχρονα επιχορηγείται απ' το κράτος. Ομως, παρότι παρουσιάζεται ως πρότυπο λειτουργίας εντούτοις εμφανίζει συνεχώς χρέη.
Για το 2005 η εγγραφείσα επιχορήγηση στον κρατικό προϋπολογισμό για το ΩΚΚ είναι 9,2 εκατ. ευρώ - έναντι 9,0 εκατ. το 2004 και 8,55 εκατ. το 2003.