Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
«ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»
«Λύση» η ευρωατλαντική ολοκλήρωση!
  • Ο «Ρ» παρουσιάζει το σχέδιο για το νέο στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου
  • Στην επιτροπή συμμετέχουν πρώην Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, πολυεθνικές και ο ...γνωστός Αλεξ Ρόντος

Ενα ακόμη στρατηγικό σχέδιο διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων με επίκεντρο το υπό καθορισμό στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου αλλά και το μέλλον της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων δόθηκε, χτες, στη δημοσιότητα απ' τη 17μελή «Διεθνή Επιτροπή για τα Βαλκάνια».

Η 64σέλιδη έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει πως εάν αφεθεί ανεπίλυτο το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, τότε όλη η ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μία νέα περίοδο «υψηλά επικίνδυνης αστάθειας». Θεωρεί πως η διαδικασία καθορισμού του στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου έχει ουσιαστικά, ντε φάκτο, ήδη αρχίσει με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μολονότι αυτή δεν κάνει λόγο για απόσχιση της επαρχίας απ' τη Σερβία... Δεν κινδυνολογεί έντονα όπως ο Ομιλος Διεθνών Κρίσεων (που το Γενάρη μιλούσε για «κίνδυνο νέου πολέμου στα Βαλκάνια» εάν δεν ανεξαρτητοποιηθεί γρήγορα το Κοσσυφοπέδιο), υποστηρίζοντας πως υπάρχουν «αρκετές πιθανότητες για επιτυχή έκβαση της δύσκολης αποστολής της διεθνούς κοινότητας στα Βαλκάνια... με τον κίνδυνο αποτυχίας εξίσου πολύ πραγματικό»...

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής που προτείνει η Διεθνής Επιτροπή για τα Βαλκάνια είναι ο «εξευρωπαϊσμός» των Βαλκανίων στη λογική της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης. Γι' αυτό και προτείνει την εφαρμογή συγκεκριμένης στρατηγικής, που θα εντάξει μεσοπρόθεσμα (το πολύ «έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας») όλες τις χώρες της Βαλκανικής που δεν είναι μέλη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Το Κοσσυφοπέδιο υπό την κηδεμονία της ΕΕ


Ειδικότερα για το Κοσσυφοπέδιο δεν προτείνεται η άμεση ανεξαρτητοποίησή του αλλά η «ημιανεξαρτησία» του υπό την κηδεμονία (όχι του ΟΗΕ όπως σήμερα αλλά...) της ΕΕ, ώσπου αυτό τελικά να γίνει μέλος της (ίσως εντός της επόμενης δεκαετίας ή το πολύ έως το 2020). Προτείνεται προς το τέλος του 2005 έως τα μέσα του 2006 να αναγνωριστεί το Κοσσυφοπέδιο ως «ανεξάρτητη οντότητα», που, εντούτοις, δε θα απολαμβάνει πλήρη δικαιώματα αυτοκυριαρχίας αφού αυτά θα ασκούνται (όπως και η διαδικασία ενίσχυσης των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων) από ειδικό αξιωματούχο (ενδεχομένως έναν «ύπατο εκπρόσωπο» της ΕΕ) ή «ειδική αρχή εξουσίας», που θα αναλάβει βαθμηδόν και ρόλο επόπτευσης των συνομιλιών της ενταξιακής διαδικασίας. Το Κοσσυφοπέδιο «θα απολαμβάνει δικαιώματα αυτοκυριαρχίας μόνο όταν ενταχθεί στην ΕΕ», αλλά ακόμη και τότε αυτά «θα είναι αντικείμενο συνδιαχείρισης» με τα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ...

Για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θεωρεί πως χρειάζεται κατάργηση της θέσης του σημερινού ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στο εκεί προτεκτοράτο και αντ' αυτού τοποθέτηση ενός αξιωματούχου της ΕΕ που θα συνεργάζεται στενά με τον αρμόδιο ευρωενωσιακό επίτροπο για ζητήματα διεύρυνσης.

Η Ενωση Σερβίας-Μαυροβουνίου επικρίνεται ως δυσλειτουργική οντότητα που χρήζει διάλυσης ή αντικατάστασής της είτε με μία λειτουργική ομοσπονδία, είτε με δύο ή και τρία ξεχωριστά κράτη (Σερβία, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο).

Γενικότερα για τα Βαλκάνια, η επιτροπή συνιστά την πραγματοποίηση Διάσκεψης Κορυφής μεταξύ ΕΕ και Βαλκάνιων το φθινόπωρο του 2006, όπου θα δοθεί στις χώρες της περιοχής ένας ακριβής οδικός χάρτης ένταξης στην ΕΕ.

Και το ΝΑΤΟ «παρέα»...

Προτείνεται συντονισμός της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ στα Βαλκάνια, «ενεργότερη δραστηριοποίηση» της κυβέρνησης του Τζ. Μπους στην περιοχή και ένας επιπλέον «οδικός χάρτης» της πορείας ένταξης των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, προτείνεται οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να δώσουν, κατά τη συνάντησή τους τον ερχόμενο Ιούνη, «θετικό μήνυμα» στις χώρες της λεγόμενης Χάρτας της Αδριατικής (Αλβανία, Κροατία, ΠΓΔΜ) και να τους δοθούν προσκλήσεις για ένταξη κατά τη ΝΑΤΟική Διάσκεψη Κορυφής το 2006.

Ποια είναι η επιτροπή...

Η «Διεθνής Επιτροπή για τα Βαλκάνια», με προεδρεύοντα τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Τζουλιάνο Αμάτο, δε συγκροτείται από τυχαία άτομα. Μεταξύ των μελών της είναι πρώην Πρόεδροι χωρών (όπως της Γερμανίας, Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ, και της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ), πρωθυπουργοί (όπως της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, του Βελγίου, Ζαν Λικ Ντεάν, της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα) υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών (όπως ο πρώην υφυπουργός των ΗΠΑ Αβις Μπόλεν, της Ενωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου Γκόραν Σβιλάνοβιτς), αλλά και ...το πρώην στέλεχος του (επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη) ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξ Ρόντος!

Η αυτοαποκαλούμενη «Διεθνής Επιτροπή για τα Βαλκάνια» δεν είναι καινοφανής αλλά η τρίτη κατά σειρά. Η πρώτη, όπως σημειώνεται στην 64σέλιδη έκθεσή της για τα Βαλκάνια, συγκροτήθηκε λίγο μετά τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων του 1912-'13 και η δεύτερη λίγο μετά τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας..!

Δεν πρόκειται για «φιλανθρωπικό ίδρυμα» αλλά για οργανισμό με μακρόχρονη παρουσία και (παρασκηνιακή) δράση στη Χερσόνησο του Αίμου, που χρηματοδοτείται (επισήμως) από τάχα κοινωφελή «ιδρύματα», τα οποία συνδέονται με τεράστια οικονομικά συγκροτήματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπως η «Τζένεραλ Μότορς» και ο όμιλος BOSCH, αλλά και τους (πανταχού παρόντες παρασκηνιακώς και όχι μόνο...) μονάρχες της Ευρώπης, όπως η βασιλική οικογένεια του Βελγίου. Στους «επίσημους χρηματοδότες» της Επιτροπής συμπεριλαμβάνονται τα ιδρύματα: Robert Bosch Stiftung, King Baudouin Foundation, German Marshall Fund of US, Charles Stewart Mott Foundation.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ