Με τον ισχυρισμό ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν φτάσει κοντά «σε μια λύση κοινά αποδεκτή, λύση με αξιοπρέπεια», για τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να «αθωώσει» την πολιτική του κόμματός του για το συγκεκριμένο θέμα και να αποκρύψει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε παραδώσει την επίλυση του θέματος στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «λανθασμένους χειρισμούς» που σε συνδυασμό όπως είπε με την πρόταση Νίμιτς «δε φαίνεται να έχει τα εχέγγυα για μια αξιοπρεπή λύση». Οταν όμως χτες τέθηκε στον Γ. Παπανδρέου, το ερώτημα ότι και το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει κοντά σε μια ανάλογη «πρόταση για το όνομα» μ' αυτή που πρότεινε ο Νίμιτς, ανέφερε: «Είχαμε φτάσει κοντά σε μια κατάληξη για το όνομα και αυτό ήταν της "Gorna MAcedonia" (ορεινή Μακεδονία)». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΠΑΣΟΚ το κατάφερε αυτό «λόγω των πρωτοβουλιών και λόγω της πολυμερούς διπλωματίας». Μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου πρόβαλε το «κύρος» του κόμματός του για να υποστηρίξει ότι πέτυχε «να μην υπάρξει από την πλευρά των ΗΠΑ αναγνώριση της χώρας αυτής με τη συνταγματική της ονομασία»...
Παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, γιατί «δεν υπάρχει η απαραίτητη αξιοπιστία σε ό,τι αφορά την ενημέρωση», σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό τη «λειψή ενημέρωση» όπως την είχε χαρακτηρίσει του υπουργού Εξωτερικών για το πλήρες περιεχόμενο της πρότασης Νίμιτς, σημειώνοντας ότι «υπήρχαν και άλλα σημεία», σ' αυτήν από αυτά που ενημερώθηκε, ο ίδιος. Συγχρόνως πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θα δημοσιοποιήσει ένα έγγραφο το οποίο ζήτησε η κυβέρνηση να είναι απόρρητο» και κάλεσε τη ΝΔ «να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο».
Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας πιστά την τακτική που ακολούθησε και ως υπουργός Εξωτερικών που υποστήριζε ότι «δεν πέφτουμε στην παγίδα των τουρκικών προκλήσεων», την οποία συνόδευε από την εξωτερική πολιτική του «ζεϊμπέκικου», αρκέστηκε να δηλώσει για τις χτεσινές προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στο Αιγαίο ότι «δεν αποτελούν δείγμα καλής θέλησης και καλής γειτονίας»...
Ο Γ. Παπανδρέου μετά την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική που δεν μπορούν να αποφέρουν «συναίνεση», έσπευσε με έμφαση να σημειώσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει «θετικές πολιτικές, οι οποίες είναι προς όφελος του ελληνικού λαού».