Αργύρης Φωτάκης |
Στις 5 Μάρτη 2005 έπαψε να χτυπά η καρδιά του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΜΑΚΛΗ. «Εφυγε» από κοντά μας νέος, στα 46 χρόνια του. Δύο μέρες αργότερα, Δευτέρα 7 του Μάρτη, ένα πλήθος συναδέλφων του από τον ΟΤΕ, μαζί με τους οικείους του, συνοδέψαμε τον συναγωνιστή, φίλο και συνάδελφό μας Γιώργο, στην τελευταία κατοικία του στο Β' Νεκροταφείο της Αθήνας,.
Ο Γιώργος Τσακμακλής από τα πρώτα βήματά του στον ΟΤΕ, στον εργασιακό χώρο συνδέθηκε με τις ιδέες, αξίες και οράματα για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς ανεργία, φτώχεια και εκμετάλλευση των λίγων σε βάρος των πολλών. Οπως τονίσαμε στον αποχαιρετισμό μας, «Κρατάμε όλα όσα μας αφήνεις μέσα από τη δημιουργική πορεία σου». Δώσαμε επίσης την υπόσχεση «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη δημιουργική συνέχεια όσων αφήνεις στο μετερίζι του πολιτισμού και της δημιουργίας».
Στη μνήμη του Γιώργου Τσακμακλή, συναγωνιστές, φίλοι και συνάδελφοι - εργαζόμενοι στον ΟΤΕ - προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ ΟΤΕ, στο ΚΚΕ, το Κόμμα των αγώνων, της ανθρωπιάς, του πολιτισμού και της δημιουργίας, το συμβολικό ποσό των 195 ευρώ για την ενίσχυση της δράσης του, για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς φτώχεια και εκμετάλλευση, για μια κοινωνία του πολιτισμού και της δημιουργίας για όλους του εργαζόμενους
* * *
Φωτ.
Στις 8 Απρίλη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τον πρόωρο «χαμό» του αγαπημένου μας ΔΗΜΗΤΡΗ (Τάκη) ΕΠΙΚΑΡΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ από τα νεανικά χρόνια ως το τέλος της ζωής του και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.
Σε εμάς, τα μέλη της οικογένειας, η φυσιογνωμία του θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην υπόλοιπη ζωή μας.
Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, ως φόρο τιμής, 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Περισσού.
Η σύζυγος Καλλιόπη
Τα παιδιά του Βασίλης και Κασσιανή
Λάζαρος Θεοδωρίδης |
Τα εγγόνια του Αρης, Αθανασία, Δήμητρα
* * *
Φωτ.
Ο αγαπημένος σύζυγός μου, ΛΑΖΑΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ στην Κατοχή ήταν καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Δραστήριο μέλος του ΚΚΕ, αγωνίστηκε αταλάντευτα για τα ιδανικά του μαρξισμού-λενινισμού. Δεν τον λύγισαν τα 17 χρόνια που πέρασε στις φυλακές και τα στρατόπεδα εξορίας.
Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.
Μάρω Θεοδωρίδου
* * *
Φωτ.
Στις 11 Μάρτη συμπληρώνονται 11 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1916. Το 1932, μαθητής Γυμνασίου, οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Ελαβε μέρος στον πόλεμο του '40 - '41 και τραυματίστηκε. ΕΑΜίτης στην Κατοχή, ήταν πολιτικός καθοδηγητής στην περιφέρεια της Πέλλας.
Το 1948 διωκόμενος, αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ και πολέμησε από τις γραμμές του με το βαθμό του Λοχαγού. Τραυματίστηκε πέντε φορές.
Από το φθινόπωρο του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, δούλεψε στην εκεί οργάνωση του ΚΚΕ και στο Σύλλογο των Πολιτικών Προσφύγων.
Επαναπατρίστηκε το 1979 και συνέχισε την αγωνιστική δράση του από τις γραμμές του ΚΚΕ.
Στη μνήμη του η σύζυγός του Βασιλική Κωνσταντινίδου, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης 30 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό σύντροφό του.
Μιχάλης Ιγνατίδης |
Φωτ.
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΟΥΚΑΣ γεννήθηκε το 1927 στη Θεσσαλονίκη από γονείς κομμουνιστές. Ο πατέρας του, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, πριν από τη μεταξική περίοδο, υπό εκτόπιση και χειροδέσμιος, πνίγηκε το 1946 στο ναυάγιο του πλοίου «Χειμάρα».
Ο Απόστολος τελείωσε το Γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη και έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1943 εντάσσεται στον ΕΛΑΣ, συμμετέχει σε πολλές μάχες και τραυματίζεται σοβαρά στη μάχη στις Καρούτες.
Μετά την Απελευθέρωση διώκεται από το κράτος και το παρακράτος. Καταφεύγει στο ΔΣΕ. Το 1950, πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, εκλέγεται πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων.
Επαναπατρίζεται το 1990 και συνεχίζει τον αγώνα του από τις γραμμές του ΚΚΕ. Εκλέγεται και παραμένει ως το θάνατό του, στις 13 Απρίλη 2004, πρόεδρος του Παραρτήματος Τούμπας της ΠΕΑΕΑ.
Η συντρόφισσά του στη ζωή και στους λαϊκούς αγώνες, Βαρβάρα, προσφέρει στη μνήμη του 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης και 20 ευρώ στο Παράρτημα Τούμπας της ΠΕΑΕΑ.
* * *
Φωτ.
Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που «χάσαμε» τον αγαπημένο πατέρα μας ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΚΟΠΗ. Γεννήθηκε στη Δράμα. Καταγόταν από αριστερή οικογένεια. Κυνηγημένος εγκαταστάθηκε στη Βέροια και εντάχθηκε στην ΕΔΑ. Η χούντα τον έστειλε εξορία το 1967 στα Γιούρα και στη Λέρο.
Γιώργος Σταυρινάδης |
Τα παιδιά του
* * *
Φωτ.
Στις 7 Απρίλη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΙΟΝΑΣ (Φωστήρας), από ανακοπή καρδιάς, ενώ πήγαινε με αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες υπερασπιστές του φρουρίου Νυμφαίας.
Ο Δ. Χιονάς γεννήθηκε στην Πάνδροσο Ροδόπης το 1929. Μέλος πολυμελούς οικογένειας, από μικρός μπήκε στη βιοπάλη και στα 15 χρόνια του οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Στα τέλη του 1947 εντάχθηκε στο ΔΣΕ και αναδείχτηκε σε αξιωματικό του.
Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, από το φθινόπωρο του 1949, πέρασε για ένα διάστημα από την Ουγγαρία και τελικά εγκαταστάθηκε στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί εργάστηκε ως ανθρακωρύχος.
Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1948 και τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος της ΝΕ Ροδόπης.
Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1987. Ζούσε στην Κομοτηνή, συνδέθηκε με την τοπική οργάνωση του ΚΚΕ και συμμετείχε ενεργά στη δράση της ως το τέλος της ζωής του. Παράλληλα πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.
Στη μνήμη του προσφέρουμε 20 ευρώ στην ΚΟ Ροδόπης, 15 ευρώ στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και 15 ευρώ στο Παράρτημα της ΠΕΕΠΠ.
Η σύζυγός του Σταυρούλα Καρανικολάου και τα παιδιά τους.
* * *
Φωτ.
Στις 7 Απρίλη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΚΟΣΜΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (Μάρκος), μέλος του ΚΚΕ από το 1942. Καταγόταν από τη Ρωσία. Γεννήθηκε το 1914. Το 1922 ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα και ζούσαν στο χωριό Τριπόταμο Κιλκίς. Ηταν αγρότης.
Ελαβε μέρος στον πόλεμο του '40 - '41 και στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίστασης. Ως αντάρτης του ΕΛΑΣ πολέμησε ενάντια στους κατακτητές για την απελευθέρωση της πατρίδας.
Ηρακλής Κωνσταντινίδης |
Πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία δούλεψε ως βοηθός μηχανοδηγού στα τρένα και απέσπασε πολλές διακρίσεις και επαίνους.
Με τον επαναπατρισμό του το 1980 συνδέθηκε με την οργάνωση του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ.
Στη μνήμη του η Αποστολιά Λαζαρίδου και τα παιδιά της προσφέρουν 80 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Φανούριου» της οποίας ήταν μέλος και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».
* * *
Φωτ.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1915 στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Το 1922 ήρθε στην Ελλάδα πρόσφυγας με την οικογένειά του. Ζούσαν στο χωριό Ελευθέριο (Χαρμάκειο) Θεσσαλονίκης. Ως κεραμοεργάτης και μέλος του ΚΚΕ είχε πλούσια συνδικαλιστή δράση.
Στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και για την πατριωτική δράση του κρατήθηκε από το 1947 ως το 1949 στο Μακρονήσι.
Πέθανε στις 15 Οκτώβρη 2004.
Με τη συμπλήρωση 6 μηνών από το θάνατό του, πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΕΛ-ΚΟΡ: Οι σύντροφοι και φίλοι του 50 ευρώ και τα παιδιά του 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».
* * *
Φωτ.
Ο παλαίμαχος αγωνιστής ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Θεοδώρου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 10 Μάρτη 2005, καταγόταν από τον Πόντο. Γεννήθηκε το 1919. Στην Ελλάδα ήρθε το 1928. Ζούσε στο χωριό Μουριές Κιλκίς.
ΕΑΜίτης στην Κατοχή και αντάρτης του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, πολέμησε ενάντια στους Γερμανούς και Βούλγαρους κατακτητές και τους συνεργάτες τους στην περιοχή του Κιλκίς.
Μετά την Απελευθέρωση, διώχτηκε, πιάστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι.
Οταν αφέθηκε ελεύθερος, ζούσε στη Θεσσαλονίκη και ασκούσε το επάγγελμα του ράφτη.
Γιάννης Ντάβος |
Την επόμενη Κυριακή 17 Απρίλη στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης Θεσσαλονίκης θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του Αναστάση Αναστασιάδη.
* * *
Φωτ.
Στις 23 Μάρτη έκλεισαν 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΕΡΖΟΥΔΗ μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1919 στην Κοιλάδα της Λάρισας από γονείς φτωχούς αγρότες. Ο πόλεμος του '40 - '41 τον βρίσκει φαντάρο στη Λάρισα. Από εκεί ξεκινά ο Γολγοθάς. Αλβανία, τραυματισμοί. Το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Από το 1945 ως το 1964 ακολούθησαν οι φυλακές και οι εξορίες (Λάρισα, Βόλος, Μυτιλήνη, Αίγινα, Γιούρα, Ακροναυπλία, Κρήτη, Πάτρα, Τρίκαλα).
Οταν αφέθηκε ελεύθερος βλέπει πια τη ζωή με αισιοδοξία.
Πάντα πολύ αγαπητός και με αστείρευτο χιούμορ. Παντρεύεται και σχηματίζει μια δεμένη οικογένεια.
Εμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του.
Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του που θα τον θυμούνται πάντα με πολλή αγάπη, προσφέρουν στη ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ 100 ευρώ.
* * *
Φωτ.
Στις 20 Μάρτη 2005 συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» για πάντα ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΑΔΗΣ. Γεννήθηκε στην Ακαμάτρα Ικαρίας το 1909 και ήταν μέλος του τιμημένου ΚΚΕ από το 1934 ως την τελευταία μέρα της ζωής του
Το 1934 φυλακίστηκε μαζί με άλλους συντρόφους κομμουνιστές από την Ικαρία, στις φυλακές Σύρου. Μετά την αποφυλάκισή του διώχτηκε από τη δικτατορία Μεταξά.
Στον πόλεμο του '40 - '41 πολέμησε το φασισμό στην Αλβανία. Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην Ικαρία. Από τον Σεπτέμβρη του 1943, που απελευθερώθηκε η Ικαρία με τη σύλληψη των ιταλικών φρουρών από τον ΕΛΑΣ και ως το Φλεβάρη του 1945 ήταν εκλεγμένος πρόεδρος των Λαϊκών Δικαστηρίων Ικαρίας.
Δημήτρης Χιονάς |
Από το 1978 και για δύο τετραετίες είχε εκλεγεί πρόεδρος στην Κοινότητα Δάφνης Ικαρίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ικαρίας. Απολάμβανε της εκτίμησης και της αγάπης των συμπατριωτών του.
Ως την τελευταία μέρα της ζωής του έμεινε πιστός στο Κόμμα του, το τιμημένο ΚΚΕ.
Στη μνήμη του τα παιδιά του Στέλιος - Τασία και Λιλή και τα εγγόνια του Γιώργος - Μοσχούλα, Ερνέστος και Ηλέκτρα προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων.
* * *
Φωτ.
Στις 11 Απρίλη συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΔΗΣ, ο οποίος έμεινε πιστός ως το θάνατό του στα ιδανικά του ΚΚΕ.
Στη μνήμη του και στη μνήμη του παππού μας ΘΑΝΑΣΗ, της γιαγιάς ΣΑΛΟΝΑΣ, της θείας ΣΥΜΕΛΑΣ και του θείου ΗΡΑΚΛΗ προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αθήνας.
Η σύζυγος Λίζα Ιγνατίδη
Τα παιδιά Ηρακλής, Θανάσης
* * *
Φωτ.
Στις 8 Απρίλη συμπληρώθηκαν 61 χρόνια από την εκτέλεση του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΒΟΥ από την Αμαλιάδα. Γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Ροβιάτα. Μαθητής Γυμνασίου οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Με τον Νίκο Μπελογιάννη, τον Ανδρέα Ραγκαβίλα, τον Αποστόλη Παπαζογανόπολο και άλλους μαθητές οργάνωσαν την πρώτη μαθητική απεργία με αιτήματα «δωρεάν Παιδεία», «καθηγητές για όλα τα μαθήματα», «φωτεινές αίθουσες διδασκαλίας». Πρωτοστατούσαν στον αγώνα και στα συλλαλητήρια των αγροτών για τη σταφίδα. Το Σεπτέμβρη του 1936 πιάστηκαν ο Γιάννης Ντάβος και ο Νίκος Μπελογιάννης, παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πύργου, ο οποίος προσπάθησε με συμβουλές και συστάσεις να τους πείσει να αποκηρύξουν την ιδεολογία τους και επειδή δεν πέτυχε τους σκοπούς του κλείστηκαν στις φυλακές Μαργαρίτη της Πάτρας.
Κοσμάς Λαζαρίδης |
Στις 8 Απρίλη 1944 το πρωί φώναξαν τα ονόματα 50 κρατουμένων. Ανάμεσά τους ήταν και ο Γ. Ντάβος. Μέσα στη σύγχυση βγήκε ένας άλλος κρατούμενος. Τότε ο Γ. Ντάβος φώναξε: Σύντροφε όχι εσύ. Εμένα φώναξαν. Και τον πήραν με τους άλλους πατριώτες για το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Πριν από την εκτέλεση έψαλαν τον Εθνικό ύμνο και ζητωκραύγασαν: Ζήτω το ΚΚΕ.
Στη μνήμη των 50 πατριωτών προσφέρω στη ΝΕ Ηλείας 30 ευρώ προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.
Ο αδελφός του Διονύσης Ντάβος
* * *
Φωτ.
Πέρασαν 5 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος σύζυγός μου ΑΡΓΥΡΗΣ ΦΩΤΑΚΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Για την πατριωτική δράση του καταδικάστηκε από έκτακτο Στρατοδικείο σε ισόβια. Ταλαιπωρήθηκε και βασανίστηκε για πολλά χρόνια στις φυλακές, στις εξορίες και στο Μακρονήσι.
Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 5 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», την εφημερίδα της αλήθειας.
Η Λενιώ του
* * *
Πέθανε και κηδεύτηκε στις 29 Μάρτη 2005 στην Αργυρούπολη η αγωνίστρια ΣΟΦΙΑ Παπά - ΠΡΕΜΕΤΗ. Υπήρξε μαχήτρια του ΔΣΕ και έζησε πολιτικός πρόσφυγας στις ανατολικές χώρες. Ως αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Αργυρούπολης της ΠΕΑΕΑ ήταν από τα πιο ζωντανά και δραστήρια στελέχη του. Εμεινε όρθια στον αγώνα και στις 25 Μάρτη κατέθεσε στεφάνι για το ΔΣΕ.
Δημήτρης Επικαρίδης |
Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι στον τάφο της προσφέρουμε 75 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».
Οι σύντροφοί της.
Απόστολος Δούκας |