Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ «ΝΤΟΠΙΝΓΚ»
Ομολογία κυβερνητικών ευθυνών

Τις παραλείψεις - άρα και τις ευθύνες - των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην απαραίτητη ενίσχυση των αρμοδίων οργάνων για καλύτερη αντιμετώπιση της φαρμακοδιέγερσης, ομολόγησε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ορφανός. Αυτό έγινε στο περιθώριο της εκδήλωσης (είχε χαρακτηριστεί ως συνέντευξη Τύπου αλλά αφού δεν επιτράπηκαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν μπορεί να λογιστεί ως τέτοια) που πραγματοποίησε η ΕΠΑΕ, για να ανακοινώσει μέτρα κατά της φαρμακοδιέγερσης.

Οταν ζητήσαμε από τον υφυπουργό να σχολιάσει τα όσα ανέφερε (περί έλλειψης προσωπικού, μέσων και κονδυλίων) ο πρόεδρος του ΕΟΦ, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μας είπε: «Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προβλήματα. Είμαστε σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας, Απ. Κακλαμάνη, ώστε σύντομα να δοθούν λύσεις. Να αποκτήσει ο ΕΟΦ το δυναμικό και τα εφόδια που χρειάζονται. Βέβαια καταλαβαίνετε ότι γι' αυτό απαιτούνται κονδύλια και αυτά είναι που αναζητούμε».

Κατά τα άλλα ο υφυπουργός επανέλαβε ότι αποτελεί βασική θέση της κυβέρνησης η «μάχη» κατά του ντόπινγκ και υποσχέθηκε - σύντομα - την έκδοση υπουργικής απόφασης (σ.σ. την έχει ετοιμάσει το Ενιαίο Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ και είναι υπό νομοτεχνική εξέταση) που θα καθορίζει, με τα 24 άρθρα της, όλο το πλαίσιο (πώς, από πού και ποιους θα γίνονται οι έλεγχοι, ποινές κλπ.) και θ' αφορά όλα τα αθλήματα.

Νέο στοιχείο αποτελεί η θέσπιση αιφνίδιων ελέγχων και η επέκτασή τους και στα σχολικά πρωταθλήματα. Πάντως - και μάλλον το γνωρίζει και ο υφυπουργός - η θέσπιση κανόνων δεν αποτελεί πανάκεια, άλλωστε αυτοί δε λείπουν. Και όσο δεν εξετάζεται η σύνδεση επίδοσης - απολαβών και η βασική φιλοσοφία του αθλητισμού, την οποία στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τότε τ' άλλα θα είναι ημίμετρα ή άλλοθι.

Συγκεκριμένα για το χώρο του ποδοσφαίρου η ΕΠΑΕ ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη αγωνιστική θα γίνονται έλεγχοι - ουροληψία και τεστ ερυθροποιητίνης, αργότερα και αιματοληψία - και στους 8 αγώνες της Α΄ εθνικής και σε 2 της Β΄ κατηγορίας (σε 2 παίχτες κάθε ομάδας). Επίσης τη δημιουργία, εν ευθέτω χρόνω, αρμόδιας επιτροπής. Ως το τέλος της περιόδου οι έλεγχοι θα γίνονται βάσει του ΚΑΠ και από του χρόνου βάσει της υπουργικής απόφασης, την οποία εξήγγειλε ο υφυπουργός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό οι ρίζες του φαινομένου(2021-04-02 00:00:00.0)
Στη λογική προστασίας του προϊόντος(2009-07-08 00:00:00.0)
Κομμάτι του συστήματος(2008-04-26 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο για το «ντόπινγκ»(2006-11-25 00:00:00.0)
Ανελέητη «κούρσα» συμφερόντων(2005-04-24 00:00:00.0)
Ποινικές διώξεις για οκτώ αδικήματα(2004-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ