Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΣΟΥΔΑΝ
Ψήφισμα κυρώσεων σε βάρος του Σουδάν

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε (με 12 ψήφους υπέρ και τρεις αποχές από Κίνα, Ρωσία, Αλγερία) ψήφισμα με το οποίο επιβάλλει απαγόρευση εξόδου από το Σουδάν και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων έναντι όσων κατηγορούνται πως παραβιάζουν την εκεχειρία και ενέχονται σε βιαιοπραγίες έναντι αμάχων στη δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ.

Οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν σε 30 ημέρες σε βάρος μη κατονομαζόμενων προσώπων, βάσει ωστόσο... υποδείξεων από μια επιτροπή που συνέστησε το Συμβούλιο Ασφαλείας και στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και από τα 15 μέλη του. Επιπλέον, με το ψήφισμα προωθείται η (αλά Ιράκ...) θέσπιση ιδιότυπης «απαγορευμένης εναέριας ζώνης» αφού «απαγορεύεται» στην κυβέρνηση του Σουδανού Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ να διατάσσει επιθετικές στρατιωτικές πτήσεις στο Νταρφούρ, ενώ καλείται να ενημερώνει το ΣΑ του ΟΗΕ προτού... αποστείλει αεροπορικώς οτιδήποτε στρατιωτικό υλικό στην περιοχή.

Η πρώτη αντίδραση του Σουδάν ήρθε από τον πρέσβη της χώρας στον ΟΗΕ, Ελφατίχ Μοχάμεντ Ερουα που επέκρινε το ψήφισμα λέγοντας πως «ενορχηστρώθηκε από το αμερικανικό κογκρέσο» και πως «όχι μόνο δεν είναι σοφό αλλά και θα επιδεινώσει την κατάσταση».

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Νταρφούρ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των προσφύγων στο Νταρφούρ ξεπερνά πλέον τους 2.400.000 ανθρώπους, προβλέποντας πως σύντομα θα ανέλθει σε 3.400.000 «εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ