Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ»
Οικόπεδα με θέα...

Τις πόρτες του Ελληνικού στην επιχειρηματική αξιοποίηση «άνοιξε» οριστικά η κυβέρνηση

Eurokinissi

Τις πόρτες του Ελληνικού στην επιχειρηματική αξιοποίηση «άνοιξε» οριστικά η κυβέρνηση
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μα μην υπάρξει "αξιοποίηση" ενός τμήματος του Ελληνικού. Το ξεκαθαρίζω άπαξ διά παντός»! Με την αποστροφή αυτή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους τέσσερις δημάρχους της περιοχής ξεκαθάρισε ότι τουλάχιστον 1.000 στρέμματα από την έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού θα οδηγηθούν στην οικοπεδοποίηση, προς εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, βάζοντας ταυτόχρονα ταφόπλακα στο όνειρο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου για το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Ουσιαστικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί κατά γράμμα τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, «φυτεύοντας» στο Ελληνικό, αντί για πράσινο», μία πόλη τουλάχιστον 20.000 κατοίκων. Με τον τρόπο αυτό πάνε περίπατο οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως άλλωστε και τόσες άλλες «μαυρογιαλούρειες» υποσχέσεις που έδινε ακριβώς πριν ένα χρόνο. Σημειώνουμε ότι λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές, ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μιλώντας στην Αργυρούπολη, είχε δεσμευτεί για την κατασκευή του μητροπολιτικού πάρκου στο οποίο η κυβέρνησή του τώρα θέτει ταφόπλακα, λέγοντας τα εξής: «Δεν υπάρχει δίλημμα τσιμέντο ή πράσινο. Η απάντηση είναι αυτονόητη. Δεσμευόμαστε ότι μικρό ποσοστό των χώρων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για εγκαταστάσεις πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα»...

Περιβαλλοντικό έγκλημα

Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη και για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, καθώς η περίπτωση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την αύξηση του ποσοστού πρασίνου, που σήμερα στην πρωτεύουσα ισοδυναμεί σε 2,55 τ.μ. ανά κάτοικο και είναι μικρότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Στη χτεσινή συνάντηση, όπου παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Ελληνικού Ι. Εφραιμίδης, Αλίμου Κ. Μαντζουράκης, Αργυρούπολης Γ. Τσαρπαλής και Γλυφάδας Στ. Σφακιανάκης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι, εκτός από την οικοπεδοποίηση των 1.000 στρεμμάτων, ένας χώρος 45 στρεμμάτων τουλάχιστον θα παραχωρηθεί για το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ, ενώ, όπως είναι γνωστό, 2.500 στρέμματα στα οποία περιλαμβάνονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη παραχωρηθεί στην «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» και θα «αξιοποιηθούν» από ιδιώτες. Ο υπουργός προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» στους δημάρχους υποσχέθηκε ότι ο περιβάλλων χώρος αυτών των εγκαταστάσεων θα αποτελέσει μέρος του «πάρκου», ωστόσο και εκεί τελικά θα γίνει ό,τι θέλουν οι ιδιώτες.

Οι τέσσερις δήμαρχοι με δηλώσεις τους του τύπου «ήταν εποικοδομητική η συνάντηση» ή «είναι θετικό ότι στο Φορέα Διαχείρισης θα συμμετέχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση», μόνο τυπικά αντέδρασαν στις προθέσεις της κυβέρνησης, αφού δέχονται και τα συνεδριακά κέντρα και τις διάφορες άλλες εμπορικές χρήσεις εντός του χώρου. Μόνο για την τιμή των όπλων δήλωσαν αντίθετοι με την οικοπεδοποίηση των 1.000 στρεμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ