Σάββατο 19 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κοντά σε κυβερνητική συμφωνία σιίτες και κούρδοι

Αμέσως μετά από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή συνεργατών της κατοχής

Associated Press

Αμέσως μετά από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή συνεργατών της κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την επόμενη βδομάδα θα ξανασυνεδριάσει το ιρακινό «Κοινοβούλιο» για να εκλέξει τον Πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους της χώρας αλλά και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Αυτό έγινε χτες γνωστό από εκπροσώπους των δύο παρατάξεων που επικράτησαν στις εκλογές της 30ής Γενάρη, σύμφωνα με τους οποίους σιίτες και κούρδοι είναι πιο κοντά από ποτέ άλλοτε σε μια κυβερνητική συμφωνία. Η σύσταση κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει, κάπως, την ολοένα και πιο ανυπόμονη ιρακινή κοινή γνώμη που βλέπει τις, ήδη, προβληματικές εκλογές να μην καταλήγουν καν σε κυβερνητικό σχήμα.

Εντούτοις, το περιθώριο κινήσεων αυτής της κυβέρνησης αλλά και το μέλλον της, που θεωρητικώς είναι να θέσει τις συνταγματικές βάσεις για νέες εκλογές, είναι εξαιρετικά θολό καθώς οι κατοχικές δυνάμεις δε φαίνεται να αποχωρούν σύντομα από τη χώρα, όπως τουλάχιστον έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί η σιιτική πλειοψηφία. Χτες, ο επικεφαλής του βρετανικού ΓΕΣ, στρατηγός σερ Μάικ Τζάκσον, εκτιμούσε ότι «τα βρετανικά και τα συμμαχικά στρατεύματα συνολικά μάλλον θα μείνουν στο Ιράκ για πολύ καιρό ακόμη». Ο Τζάκσον άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βρετανία να αποστείλει επιπλέον στρατεύματα στο Ιράκ, σε περίπτωση που η Ιταλία, όντως, αποσύρει τα δικά της.

Και επιθέσεις..

Παραλλήλως, συνεχίστηκαν, χτες, και οι αντικατοχικές επιθέσεις. Στη Χαντίθα, στην επαρχία αλ Ανμπάρ, σημειώθηκαν δύο αλλεπάλληλες επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Στόχος ήταν αμερικανικές περίπολοι. Η αμερικανική διοίκηση δεν ανακοίνωσε αν υπάρχουν θύματα. Στη Μοσούλη από επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 15 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 6 Αμερικανοί στρατιώτες.

Στο Τικρίτ, από τροχαίο δυστύχημα μεταξύ πολιτικού αυτοκινήτου και αμερικανικού στρατιωτικού οχήματος σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί. Στο Κιρκούκ ανατινάχτηκε, πάλι, πετρελαιαγωγός ενώ η οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία, αργά το βράδυ της Πέμπτης, του χριστιανού Ιρακινού στρατηγού Ουάελ Γιουσέφ Γιακούμπ.

Τέλος, στη Βαγδάτη εκατοντάδες σιίτες πολιόρκησαν την ιορδανική πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Ιορδανίας και του Ισραήλ, ενώ οι Ιρακινοί αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί δεν κατάφεραν να τους αποτρέψουν από το να σπάσουν τζάμια και να κατεβάσουν την ιορδανική σημαία. Την οργή των σιιτών έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι ένας Ιορδανός εμπλέκεται στην επίθεση καμικάζι που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φλεβάρη στη Χίλα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 125 Ιρακινοί, κυρίως σιίτες. Επίσης, τη σιιτική κοινότητα έχουν εξαγριώσει σχόλια του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα περί «δημιουργίας ενός μικρού Ιράν από τη σιιτική ιρακινή πλειοψηφία».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org