Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΑΤΡΑΣ
«Εξω οι εταιρίες απ' τις σχολές»

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας από την ΠΚΣ στη διάρκεια συνεδρίου, μέσα στο πανεπιστήμιο, που χρηματοδοτούν φαρμακοβιομηχανίες και εταιρίες

Την άμεση και δυναμική παρέμβαση φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από πρωτοβουλία της ΠΚΣ, προκάλεσε η συνεχιζόμενη και σχεδιασμένη διείσδυση των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, που αυτή τη φορά επιχειρήθηκε μέσα από το 6ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας, το οποίο άρχισε χτες και χρηματοδοτείται και από φαρμακευτικές εταιρίες και βιομηχανίες. Το εν λόγω συνέδριο διοργανώνεται από το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων», των Τμημάτων Χημείας και Φαρμακευτικής και σε αυτό παρουσιάζονται, βασικά, μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών, με παρουσία και εκπροσώπων ιατροφαρμακευτικών εταιριών. Ορισμένες από αυτές τις εργασίες, όσες δηλαδή κρίνουν οι εκπρόσωποι των εταιριών πως μπορούν να προσποριστούν κέρδη από την αξιοποίηση τόσο των μεταπτυχιακών εργασιών όσο και των ίδιων των φοιτητών, επιχειρούν να τις εξαγοράσουν.

Αυτή την «εισβολή» του μεγάλου κεφαλαίου στα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της έρευνας, κατήγγειλαν με τη δυναμική τους παρουσία στο συνέδριο οι φοιτητές, φωνάζοντας συνθήματα: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες από τις σχολές», «τέρμα πια η κοροϊδία, τώρα δημόσια και δωρεάν παιδεία». Στη συνέχεια, και αφού μπήκαν στον εσωτερικό χώρο του συνεδρίου, το λόγο πήρε το στέλεχος της ΠΚΣ, Μπάμπης Λουτσέκης, ο οποίος στην παρέμβασή του, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «τη στιγμή που ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προωθούν τα νομοσχέδια της Μπολόνια, νομοσχέδια "οδοστρωτήρες" για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αποδεικνύεται και στην πράξη πως η ιδιωτικοποίηση δεν είναι κάτι μακρινό. Η έρευνα, η οποία θα έπρεπε να γίνεται για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού, σήμερα, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τις επιχειρήσεις που υποβαθμίζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προσπαθούν να βγάλουν νέα κέρδη εις βάρος των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών. Φοιτητές, εργάτες, από κοινού, θα δώσουμε συνέχεια στους αγώνες για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, και κατάργηση κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στο πανεπιστήμιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ