Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
Αύριο η δίκη του συνδικαλιστή οικοδόμου

Αύριο Πέμπτη 10 Μάρτη (και όχι σήμερα, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στο φύλλο της Τρίτης) δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Γ. Πάσουλας, με την κατηγορία της «πρόκλησης ελαφριάς σωματικής βλάβης» σε βάρος ασφαλίτη που μαγνητοσκοπούσε την απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στις 20 Οκτώβρη του 1999. Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο άθλιο σίριαλ συνδικαλιστικών διώξεων που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διατηρεί σήμερα η ΝΔ, σε βάρος κάθε ταξικής φωνής που τολμά να αντισταθεί στην αντιλαϊκή πολιτική της.

Με βάση τις καταθέσεις του φερόμενου ως θύματος, ασφαλίτη Πασχάλη Γιουβανάκη και του τροχονόμου Μ. Ρηνάκη, ο Γ. Πάσουλας είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε τρίμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή. Στην πραγματικότητα, με τη δίωξη του συνδικαλιστή επιδιώκεται η επιβράβευση του ασφαλίτικου χαφιεδισμού, αφού οι απεργοί οικοδόμοι είχαν πιάσει κυριολεκτικά επ' αυτοφώρω τον Πασχάλη Γιουβανάκη να καταγράφει με κάμερα την πορεία τους έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου.

Παρά τους ισχυρισμούς του ότι δήθεν ήταν φωτορεπόρτερ, η υπηρεσιακή του ταυτότητα αποκάλυψε τον πραγματικό του ρόλο, προκαλώντας την αντίδραση των οικοδόμων. Πάνω του βρέθηκαν επίσης τρικ που έγραφαν «Ο αγώνας για δικαίωση συνεχίζεται. Δόξα και τιμή στον Γεώργιο Παπαδόπουλο», ενώ στη βιντεοκασέτα, που κρατήθηκε από τους διαδηλωτές αποκαλύφτηκε ότι υπήρχαν πλάνα και από την προηγούμενη κινητοποίηση των οικοδόμων στις 9 Σεπτέμβρη 1999. Την ώρα του περιστατικού, ο Γ. Πάσουλας συμμετείχε στη συνάντηση αντιπροσωπείας των οικοδόμων με τον τότε διοικητή του ΙΚΑ και κατά την έξοδό του από το κτίριο μεσολάβησε για να αποτρέψει τα χειρότερα.

Τη στημένη κατηγορία σε βάρος του οικοδόμου συνδικαλιστή και στελέχους του ΠΑΜΕ, που στοχεύει απροκάλυπτα στο χτύπημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, καταδεικνύει και ο τρόπος με τον οποίο αναγνωρίστηκε σαν δράστης από την αστυνομία: ο Γ. Πάσουλας δεν αναγνωρίστηκε από τους μάρτυρες, αλλά από φωτογραφική απεικόνιση από βίντεο και αναγνώριση από το τμήμα ταυτοτήτων της αστυνομικής υπηρεσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ