Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ερευνα με διαφορετικές εκδοχές για τον Καλιπάρι

Νέα στοιχεία για βασανιστήρια και διώξεις σε βάρος Αμερικανών στρατιωτών

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΩΜΗ.--

Περίπου ένα μήνα θα χρειαστούν οι κατοχικές δυνάμεις για να ολοκληρώσουν την έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έπεσε νεκρός από αμερικανικά πυρά ο Ιταλός μυστικός πράκτορας Νικόλα Καλιπάρι, κατά τη διαδικασία απελευθέρωσης της δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα. Το θέμα παρουσίασε χτες στο ιταλικό Κοινοβούλιο ο ΥΠΕΞ Τζιανφράνκο Φίνι, παραδεχόμενος ότι η ιταλική και η αμερικανική εκδοχή για τα γεγονότα διαφέρουν αλλά απέρριψε την πιθανότητα «ηθελημένου πλήγματος». Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας έρχονταν νέες καταγγελίες για βασανιστήρια Ιρακινών από Αμερικανούς στρατιώτες αλλά και για ιδιόμορφες διώξεις κατά Αμερικανών στρατιωτών που τόλμησαν να τα καταγγείλουν.

Τρεις ή τέσσερις βδομάδες θα διαρκέσει η έρευνα που άρχισαν οι κατοχικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, για το θάνατο του Νικόλα Καλιπάρι. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγός Τζορτζ Κέισι, από το Πεντάγωνο, ο οποίος απέφυγε επισταμένα να απαντήσει στο αν ο αμερικανικός στρατός γνώριζε το δρομολόγιο του μοιραίου αυτοκινήτου που μετέφερε τη Σγκρένα και τους 3 Ιταλούς πράκτορες.

Αμερικανικές πηγές, όμως, υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ούτε για τον τύπο αυτοκινήτου και την ώρα διέλευσής του από το δρόμο δίπλα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Οπως γράφει η ιταλική «Ρεπούμπλικα», οι ίδιες πηγές επιμένουν στην εκδοχή περί μεγάλης ταχύτητας και περί μη υπακοής του οδηγού στα σινιάλα των Αμερικανών στρατιωτών προκειμένου να διεξαχθεί ο τυπικός έλεγχος.

Αντίθετη εντελώς άποψη παρουσίασε χτες στο Κοινοβούλιο ο Ιταλός ΥΠΕΞ. Ο Τζιανφράνκο Φίνι υποστήριξε ότι, με βάση τα ιταλικά στοιχεία, το αυτοκίνητο δεν είχε αναπτύξει ταχύτητα, είχε αναμμένο φως στο εσωτερικό του και ο ίδιος ο Καλιπάρι είχε ενημερώσει τους Αμερικανούς για το δρομολόγιο και την ώρα διέλευσης.

Τέλος, χτες, από το Ιράκ δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο από την οργάνωση που κρατούσε τη Σγκρένα, στο οποίο τονίζεται ότι οι απαγωγείς δε δέχτηκαν λύτρα για την απελευθέρωσή της. Επίσης, στο κέντρο της Βαγδάτης, δολοφονήθηκε από αγνώστους ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Καταγγελίες και διώξεις

Σε ψυχίατρο και μετά στο σπίτι του έστειλε ο αμερικανικός στρατός λοχία του 223ου Τάγματος Πληροφοριών (αντικατασκοπία), ο οποίος κατήγγειλε κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων και ζήτησε να γίνει έρευνα. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα χτες η αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών, η ιστορία εκτυλίχτηκε στη Σαμάρα. Ο εν λόγω λοχίας κατήγγειλε στο διοικητή του τάγματός του τα βασανιστήρια. Του ζητήθηκε να ξεχάσει εντός 30 δευτερολέπτων ό,τι είδε αλλιώς θα αποσταλεί σε ψυχίατρο, όπως και έγινε. Η ψυχίατρος που τον εξέτασε κατήγγειλε ότι δέχτηκε πιέσεις προκειμένου να διαγνώσει «πρόβλημα», κάτι που τελικά έγινε και ο λοχίας επέστρεψε άρον άρον στις ΗΠΑ.

Εκτός από αυτό, η Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών έδωσε στη δημοσιότητα και ένα νέο βίντεο, στο οποίο Αμερικανοί στρατιώτες έχουν καταγράψει βαναυσότητες κατά νεκρών ή τραυματισμένων Ιρακινών στο Ραμάντι, το Γενάρη του 2004. Το Πεντάγωνο γνώριζε για το βίντεο αλλά, όπως φαίνεται, δεν αναφέρθηκε ποτέ σε αυτό «επειδή νόμιζε ότι καταστράφηκε», ενώ οι στρατιώτες που εμφανίζονται σε αυτό δε θα διωχτούν γιατί «η συμπεριφορά τους κρίθηκε ανάρμοστη αλλά όχι εγκληματική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ