Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
«Παγκοσμιοποίηση» και ομογενοποίηση της χρήσης

Πολλά δισεκατομμύρια φαρμάκων και ουσιών πωλούνται παράνομα μέσω του διαδικτύου κάθε χρόνο

Από αριστερά: Χαρ. Πουλόπουλος, Χρ. Γιαννάκης, Ν. Νταουντάκη και Ν. Παρασκευόπουλος στη χτεσινή παρουσίαση της Εκθεσης του ΟΗΕ

Eurokinissi

Από αριστερά: Χαρ. Πουλόπουλος, Χρ. Γιαννάκης, Ν. Νταουντάκη και Ν. Παρασκευόπουλος στη χτεσινή παρουσίαση της Εκθεσης του ΟΗΕ
Η έξαρση της ζήτησης παράνομων ουσιών, η παγκοσμιοποίηση της ηρωίνης ακόμη και σε χώρες που «παραδοσιακά» γινόταν χρήση οπιοειδών, αλλά και η αύξηση του αιτήματος για θεραπεία από την κάνναβη, είναι μερικά από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η Ετήσια Εκθεση για το 2004 της «Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών», την οποία παρουσίασε ο Χαρ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ. Την παρουσίαση της έκθεσης συντόνισε η Ν. Νταουντάκη, Α' αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Ωστόσο, στοιχεία της Εκθεσης αποτελούν αποστομωτική απάντηση στους υποστηρικτές του ολλανδικού πειράματος και ρίχνουν ευθύνες στους «ριζοσπάστες» εκείνους που επιμένουν στις σάπιες προτάσεις για την «ακίνδυνη και αθώα κάνναβη», που οδηγούν στην τυραννική εμπειρία του περιθωρίου. «Ο δημόσιος διάλογος για την κάνναβη κυριαρχείται περισσότερο από τα υποτιθέμενα ενδεχόμενα οφέλη, παρά τους κινδύνους που συνδέονται με την ουσία. Η αυξητική τάση της χρήσης κάνναβης φαίνεται να σχετίζεται με τις προσπάθειες ορισμένων να προωθήσουν την αντίληψη ότι η χρήση της ουσίας δεν είναι επιβλαβής», τονίζει η Εκθεση.

Στοιχεία απελπισίας

Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 28,8 εκατομμύρια άνθρωποι, το 5,3% του συνολικού πληθυσμού, έκαναν χρήση κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες. Αύξηση παρουσιάζει επίσης ο αριθμός αυτών που ζητούν θεραπεία για τη συγκεκριμένη ουσία. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, το 12% των εξαρτημένων που είναι σε θεραπεία και το 25% των νέων εισαγωγών σε θεραπεία, αναφέρουν την κάνναβη ως κύρια ουσία χρήσης, ενώ η Εκθεση επισημαίνει ότι «στο παρελθόν τα αιτήματα θεραπείας αφορούσαν κυρίως οπιοειδή, περισσότεροι αναζητούν πλέον θεραπεία για άλλες ουσίες, όπως κάνναβη και κοκαΐνη».

Στιγμιότυπο από πρόγραμμα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ σε σχολείο της Γκράβας το 2001
Στιγμιότυπο από πρόγραμμα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ σε σχολείο της Γκράβας το 2001
Σε αρκετές χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας η χρήση οπιοειδών παρουσιάζει μεταστροφή από το όπιο στην ηρωίνη. Η ηρωίνη είναι η κύρια ουσία χρήσης για τους εξαρτημένους που κάνουν ενέσιμη χρήση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων Εϊτζ. Οι εξαρτημένοι που κάνουν ενέσιμη χρήση αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων κρουσμάτων HIV/AIDS στην Κίνα και στο Βιετνάμ. Στην κεντρική Ασία σε αυτό τον τρόπο μετάδοσης οφείλεται το 60-90% των νέων κρουσμάτων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως είναι 10%.

Μια άλλη διάσταση της... «ανθρωπιστικής» επέμβασης των Αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, έρχεται να παρουσιάσει η Ετήσια Εκθεση, καθώς «μόνο στο Αφγανιστάν η παράνομη παραγωγή ναρκωτικών και οι σχετιζόμενες δραστηριότητες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ μέσα στο 2004, όπου η παραγωγή οπίου αυξήθηκε το 2004, φτάνοντας τους 4.200 τόνους, ποσότητα που αποτελεί περισσότερο από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής. Οι εκτάσεις καλλιέργειας αυξήθηκαν από 80.000 εκτάρια το 2003, σε 130.000 το 2004».

Στην αφρικανική ήπειρο, το ναρκωτικό που καλλιεργείται, διακινείται και καταναλώνεται περισσότερο από κάθε άλλο παραμένει η κάνναβη. Σε πολλές χώρες της περιοχής παρουσιάζει αύξηση η διακίνηση και χρήση κοκαΐνης, ηρωίνης και διεγερτικών τύπου αμφεταμίνης. Ιδιαίτερα για την ηρωίνη, η ενέσιμη χρήση που φαίνεται ότι αυξάνεται σε ορισμένα κράτη της Αφρικής, μπορεί να επιδεινώσει την ήδη κρίσιμη κατάσταση σε σχέση με το Εϊτζ.

Στις ΗΠΑ τα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών ουσιών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά σταθερά από το 2002 σημειώθηκε σημαντική μείωση της χρήσης παράνομων ουσιών από τους μαθητές της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, οι νέοι εμφανίζονται να αντιλαμβάνονται περισσότερο τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών, ιδιαίτερα της κάνναβης, σε σχέση με το παρελθόν.

Στην Ωκεανία, η μείωση της διαθεσιμότητας της ηρωίνης στην Αυστραλία είχε ως αποτέλεσμα να στραφούν οι ηρωινομανείς σε άλλες ουσίες.

Ουσίες στο διαδίκτυο

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πολλά δισεκατομμύρια φαρμάκων πωλούνται παράνομα στο διαδίκτυο κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ. Μέσα στον τελευταίο χρόνο αυξάνονται σταθερά οι παράνομες πωλήσεις στο διαδίκτυο, καθώς και το λαθρεμπόριο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φαρμακευτικών ουσιών που περιέχουν ναρκωτικές και ψυχότροπες ουσίες. Στις παράνομες πωλήσεις μέσω διαδικτύου περιλαμβάνονται ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης, όπως συγκεκριμένα οπιοειδή, διεγερτικά και βενζοδιαζεπίνες, καθώς και ουσίες με πιθανούς μοιραίους για την υγεία κινδύνους, όταν καταναλώνονται χωρίς επαρκή ιατρική επίβλεψη.

Το παράνομο εμπόριο μέσω του διαδικτύου αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές φαρμάκων που καταναλώνονται από παιδιά και εφήβους σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ