Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση

Δυναμική παράσταση χτες το βράδυ στο υπουργείο Παιδείας

«Μια ζωή μας λέτε τα ίδια και τα ίδια και τους νυχτερινούς πετάτε στα σκουπίδια». «Το βράδυ σχολείο, το πρωί δουλιά, τριετές Λύκειο στα νυχτερινά». Συνθήματα αγανάκτησης που δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν δεκάδες μαθητές νυχτερινών σχολείων ή αλλιώς των «σχολείων της εγκατάλειψης», οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες το βράδυ, μαζική και με ιδιαίτερο παλμό, παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Παιδείας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας.

Οι μαθητές διεκδικούν αγωνιστικά το δικαίωμα στη μόρφωση, παλεύουν για Ενιαίο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο, κατάργηση του 4ου έτους στα Λύκεια, αύξηση του ποσοστού εισακτέων σε όλες τις σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ, άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα δίκαια αιτήματα των μαθητών σε νυχτερινά σχολεία, ενώ οι μαθητές των ΤΕΕ που κάνουν πρακτική, διεκδικούν επιπλέον ολόκληρο μεροκάματο, πλήρη ασφάλιση για 4 ώρες πρακτική, 5 φορές τη βδομάδα.

Να σημειωθεί ότι στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών βρέθηκε χτες και το Συνδικάτο Μετάλλου, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του. Την ίδια κατανόηση στα προβλήματα των εργαζόμενων μαθητών δεν έδειξε όμως και το υπουργείο Παιδείας. Τη στιγμή που η κυβέρνηση διατυμπανίζει το «διάλογό» της, απέδειξε για άλλη μια φορά, την άρνησή της για ουσιαστικό διάλογο, καθώς όταν τριμελής αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε χτες με τον Ανδρέα Καραμάνο, ΓΓ του υπουργείου, εκείνος αρνήθηκε να κάνει και το πιο απλό: Να ορίσει μια ημερομηνία όπου θα τους δεχόταν, έστω για να τους ακούσει...

«Θα επανέλθουμε ακόμη πιο δυναμικά», ήταν η απάντηση των μαθητών νυχτερινών σχολείων, οι οποίοι αφού διάβασαν το ψήφισμα του Συντονιστικού, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 6 Μάρτη, όπου θα συνεδριάσει το Συντονιστικό, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων, προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ