Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ
Τα «πρόσωπα» είναι το πρόβλημα της κυβέρνησης

Στα μέσα Μαρτίου θα ανακοινωθεί η κυβερνητική πολιτική για τον κινηματογράφο, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, σχεδόν ένα χρόνο μετά δηλαδή από τη δήλωση του ίδιου ότι ...«σύντομα» θα ανακοινωνόταν αυτή η πολιτική.

Μέσα σε αυτό το χρόνο, η κυβέρνηση «κατάφερε» να συγκρουστεί ήδη με τους κινηματογραφιστές και τους φορείς τους, αφού οι τελευταίοι διαπίστωσαν αυτό που γινόταν εμφανές και από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ: ότι και ο κινηματογράφος θεωρείται από την κυβέρνηση ένα κατεξοχήν εμπορικό προϊόν ενταγμένο στους «νόμους» της καπιταλιστικής αγοράς. Αυτό, σε συνδυασμό με την πολιτική του «μη κρατικοδίαιτου πολιτισμού» σημαίνει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και σε αυτόν τον τομέα το «δρόμο» που «χάραξε» το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας την εθνική κινηματογραφία - ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν - στη «μοίρα» της.

Σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό, «ολοκληρώνεται ο κύκλος εργασιών της κοινής επιτροπής των υπουργείων Πολιτισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που στόχο είχε την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής σε ό,τι αφορά στο χώρο του κινηματογράφου», με τις προτεραιότητες να είναι: «Τα αναπτυξιακά και φορολογικά μέτρα σχετικά με την παροχή κινήτρων για τους κινηματογραφικούς παραγωγούς» και... «τα ονόματα των προσώπων που θα στελεχώσουν τους κινηματογραφικούς οργανισμούς»! Στο τέλος θα ανακοινωθεί και «το σύνολο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στον τομέα του κινηματογράφου».

Αυτή η πολιτική, όμως, είναι ήδη δηλωμένη, με διάφορες αφορμές, με πιο πρόσφατη τη συνάντηση του υφυπουργού με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, στην οποία οι τελευταίοι διαπίστωσαν πως το κυβερνητικό «όραμα» για τον κινηματογράφο περιλαμβάνει μείωση του αριθμού ταινιών κατά έτος, θεματική επιλογή ανάλογα με την εμπορικότητα και πάνω απ' όλα, βασικός στόχος οι μεγάλες παραγωγές ευρείας κατανάλωσης με ξένους συντελεστές!

Εξάλλου, αύριο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου - το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, διοργανώνει μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, τουλάχιστον ως προς το θέμα της, που είναι η διανομή των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών, με συμμετοχή εκπροσώπων ελληνικών και ξένων φορέων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συνέδριο» του ΥΠΠΟ με τον ...εαυτό του!(2007-05-04 00:00:00.0)
Επικοινωνιακή «υπαναχώρηση»(2006-03-24 00:00:00.0)
Ο «νόμος» της ζούγκλας...(2005-12-13 00:00:00.0)
«Μαύρες» κινηματογραφικές μέρες(2005-04-05 00:00:00.0)
Για τον ελληνικό κινηματογράφο(2003-01-04 00:00:00.0)
Ο δικομματισμός τον αφανίζει(1996-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ