Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εξέλιξη νέο κύμα ανατιμήσεων

Ηδη τα σούπερ μάρκετ ετοιμάζουν να αναρτήσουν στα ράφια τους τις νέες τιμές σε μια σειρά είδη πρώτης ανάγκης που φτάνουν μέχρι και 24%, ενώ άρχισε ήδη ο χορός των ανατιμήσεων σε καφέδες - πρόχειρο φαγητό

Μπροστά σε νέα λαίλαπα ανατιμήσεων που θα κλιμακώσει παραπέρα τα αδιέξοδα που βιώνουν καθημερινά τα λαϊκά νοικοκυριά εξαιτίας της αβάσταχτης ακρίβειας σε είδη πλατιάς κατανάλωσης βρίσκονται ήδη οι εργαζόμενοι με τις πρώτες ανατιμήσεις του τριμήνου Φλεβάρη - Απρίλη να εμφανίζονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι ανατιμήσεις που γνωστοποιούν οι προμηθευτές των σούπερ μάρκετ φτάνουν μέχρι και 24% και περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα βασικών ειδών διατροφής, καλλυντικά, είδη οικιακής χρήσης κ.ά. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις τιμών αφορούν αλκοολούχα ποτά μέχρι 24%, αλλαντικά μέχρι 15%, γιαούρτια, γάλατα και τυροκομικά μέχρι 15%, όσπρια 4%-14%, αρτοσκευάσματα μέχρι 12%, ζαχαρώδη μέχρι 9%, κατεψυγμένα είδη μέχρι 9%, αρτοσκευάσματα μέχρι 12%, χαρτικά 3%-8%, εμφιαλωμένα νερά 8%, είδη προσωπικής υγιεινής μέχρι 7%, καφέδες και σοκολάτες 3%-6%, μαργαρίνες, μουστάρδες, χυμοί, ξίδια, κονσέρβες μέχρι 4%, ζυμαρικά 3%-13%.

Στο μεταξύ, το δρόμο για μεγάλες ανατιμήσεις σε καφέδες και πρόχειρο φαγητό εκτός σπιτιού, που ήδη οι τιμές τους βρίσκονται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, άνοιξε με αυξήσεις τιμών που επέβαλε πρόσφατα μεγάλη αλυσίδα μικρογευμάτων. Η συγκεκριμένη αλυσίδα αύξησε τις τιμές: της τυρόπιτας από 1,10 σε 1,15 ευρώ (ποσοστό αύξησης 4,54%), του κρουασάν από 1,10 σε 1,20 (ποσοστό 9,1%), της ζαμπονοτυρόπιτας από 1,40-1,50 ευρώ (ποσοστό 7,14%), του ελληνικού καφέ από 0,90 σε 0,95 ευρώ (5,5%) και του διπλού ελληνικού από 1,40 σε 1,50 (ποσοστό 7,14%), του φραπέ και του ζεστού νες καφέ από 1,30 σε 1,40 του μικρού (7,7%) και από 1,50 σε 1,60 ευρώ του μεγάλου (6,66%)και του φυσικού χυμού από 1,60 σε 1,70 ευρώ (6,25%) και του μεγάλου από 2,10 σε 2,20 ευρώ (ποσοστό 4,76%).

Την ίδια στιγμή η πρόκληση της κυβέρνησης και ο εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων δεν έχει όρια. Ενώ η επίθεση που δέχονται τα λαϊκά εισοδήματα από το μεγάλο λιανεμπορικό και βιομηχανικό κεφάλαιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τα κύματα ανατιμήσεων να διαδέχονται το ένα το άλλο, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας με πρόσφατες δηλώσεις του επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει από τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να εξωραΐσει το πρόβλημα της ακρίβειας και να το εμφανίσει μικρότερο σε σύγκριση με την περίοδο της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον εγκωμίασε προκλητικά τη στάση των επιχειρηματιών, κάνοντας λόγο για... «υπευθυνότητα και την αυτοσυγκράτηση των φορέων της αγοράς»!

Παράλληλα, την ώρα που η ακρίβεια πλήττει ανελέητα την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και κάνει όλο και πιο ελαφρύ το «καλάθι της νοικοκυράς», ο υφυπουργός Ανάπτυξης - επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις - ανακοίνωσε την αλλαγή του συστήματος... αναγραφής των τιμών! Ετσι, η τιμή ενός προϊόντος, που πωλείται με 1,32 λεπτά (μέχρι σήμερα η τιμή του αναγραφόταν 1,32 Λ) με το νέο τρόπο θα αναγράφεται 1,32 Ε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ