Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η Καραϊβική, οι κασέτες και η λεγόμενη αυτοκάθαρση

Μια υπεράκτια εταιρία στην Καραϊβική του μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονος... Απόπειρα του αρχιμανδρίτη Επιφάνιου, εκπροσώπου του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, να εξαγοράσει κασέτες, γεγονός που οδήγησε σε υποβολή παραίτησης που όμως δεν έγινε δεκτή... Αυτά είναι μερικά ακόμα κομμάτια από το παζλ που αποκαλύπτει μια εικόνα σήψης στους κόλπους της Εκκλησίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) έστειλε χτες στην κυβέρνηση τις προτάσεις που υπερψηφίστηκαν από την έκτακτη Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος το περασμένο Σάββατο, ζητώντας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η αυτοκάθαρση - φαρσοκωμωδία που επαγγέλλεται ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Μια αυτοκάθαρση που παραπέμπει σε κουκούλωμα της υπόθεσης.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η καθιέρωση του θεσμού των δικαστικών συμβούλων, η εκλογή με ψήφο δύο πρεσβυτέρων στα επισκοπικά δικαστήρια από ιερείς, η υποβολή κάθε χρόνο στην Ιερά Σύνοδο αντιγράφου της δήλωσης στην Εφορία του Ε9 και του «πόθεν έσχες» από τους ιεράρχες, η κατάργηση της απαλλαγής από τη στράτευση μοναχών και κληρικών.

Η ΔΙΣ έστειλε ξεχωριστό έγγραφο προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρα, για την ψήφιση νόμου, που θα προβλέπει την ίδρυση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Ελέγχου και που ζητά την εξέταση των καταγγελιών εναντίον ιεραρχών της Εκκλησίας. Την πρόταση αυτή είχε καταθέσει το Σάββατο στην Ιεραρχία ο αρχιεπίσκοπος. Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Συμβούλιο θα τελεί υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου και θα συμμετέχουν ως τακτικά μέλη ένας εκ των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ένας εκ των αντιπροέδρων του Συμβουλίου Επικρατείας, ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η θητεία του Συμβουλίου προβλέπεται για ένα χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης.

Για το σκεπτικό της πρότασης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι επειδή υπάρχει δυσπιστία στο λαό για το αν θα διερευνηθούν από την Εκκλησία υποθέσεις που θα τεθούν υπόψη της, θα υπάρχουν έγκριτοι Ελληνες πολίτες, όπως ανώτατοι δικαστικοί, από τους οποίους τίποτα δεν μπορεί να αποκρυφτεί. Βέβαια, αυτό από μόνο του μάλλον δεν καθησυχάζει κανέναν, αφού όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για τα παραδικαστικά κυκλώματα, μάλλον θα πρέπει να προβληματίζει... Μέχρι στιγμής, πάντως, υπάρχει η τριμελής επιτροπή της ΔΙΣ από συνοδικούς ιεράρχες που θα επιλαμβάνονται των στοιχείων.

Εταιρία... «Παράδεισος»

Τον... παράδεισο και επί της Γης φαίνεται ότι κατείχε, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Απογευματινής», ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να είναι ιδιοκτήτης υπεράκτιας εταιρίας στην Καραϊβική. Η χτεσινή ΔΙΣ αποφάσισε να καλέσει τον Παντελεήμονα για να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της τριμελούς επιτροπής. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΔΙΣ, πρώτη φορά εμφανίζεται δημοσίευμα με τα συγκεκριμένα στοιχεία. Εξηγήσεις θα ζητήσει η ΔΙΣ κι από τον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο για τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τον πρώην αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη.

Οι άδειες κασέτες...

Στο μεταξύ, μία ατμόσφαιρα «ήξεις αφήξεις» επικράτησε από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής σχετικά με την παραίτηση του εκπροσώπου του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου. Ο αρχιμανδρίτης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε δεχτεί τηλεφώνημα από άτομο που του είπε πως έχει στην κατοχή του αποδεικτικό υλικό για παραπτώματα ιεραρχών. Ο αρχιμανδρίτης πήγε σε περιοχή όπου του είχε υποδειχτεί για να αγοράσει τις κασέτες. Εδωσε 200 ευρώ στο συγκεκριμένο άτομο, πήρε τις κασέτες, οι οποίες όμως ήταν άδειες. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στον Εισαγγελέα από τον αρχιμανδρίτη.

Χτες, αρχικά, η Αρχιεπισκοπή με κατηγορηματικό τρόπο δεν επιβεβαίωνε τις φήμες περί σχετικής παραίτησης του εκπροσώπου, που όπως είχε ακουστεί, την είχε υποβάλλει για λόγους ευθιξίας. Τελικά, μετά από μερικές ώρες, την επιβεβαίωσε συμπληρώνοντας ότι αυτή δεν έγινε δεκτή. Σημειώνεται ότι από το Σάββατο η έκτακτη Ιεραρχία είχε θεωρήσει το θέμα λήξαν (σ.σ. το θέμα είχε τεθεί από το μητροπολίτη Ζακύνθου), μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον αρχιεπίσκοπο, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν λάθος η ενέργεια του εκπροσώπου του.

Την Κυριακή, ο αρχιεπίσκοπος σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις περί των συστατικών επιστολών, σχολίασε ειρωνικά, σε όσους τον χαιρετούσαν, ότι πρέπει πλέον να τους ζητεί ταυτότητα και ποινικό μητρώο. Μόνο που στην περίπτωση Βαβύλη δε μιλάμε για τον κάθε τυχαίο πιστό, αλλά για κάποιον ύποπτο ως εμπλεκόμενο σε μυστικές υπηρεσίες ή εμπορία ναρκωτικών... Τέλος, στην έκτακτη Ιεραρχία εκλέχτηκε κι ο νέος μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος Σκλήφας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ