Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος |
Συγκεκριμένα διεκδικούν, στο πλαίσιο βελτίωσης των πολύ χαμηλών αποδοχών τους, την καταβολή του 75% του ημερομισθίου για την κυριακάτικη απασχόλησή τους, ως επίδομα που δε θα συμψηφίζεται στο βασικό μισθό, καθώς και αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους.
Οπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των ηθοποιών από το 1996 που άλλαξε το νομικό καθεστώς του ΚΘΒΕ σε ιδιωτικού δικαίου, επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο θέατρο. Η θεσμική τροποποίηση που προτείνουν και με την οποία θα απαλείφονται αδικίες σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων και το οποίο αποτελεί μία από τις κύριες διεκδικήσεις τους, θα είχε κόστος για το ΚΘΒΕ μόλις 45.000 ευρώ. Παρ' όλα αυτά και με τη σημερινή, όπως και την προηγούμενη κυβέρνηση, τα προβλήματα τους δε λύνονται, οι διοικήσεις δηλώνουν αναρμόδιες, το ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο της λιτότητας, δεν κάνει καμία υποχώρηση. Ετσι απορρίφθηκαν τα αιτήματα για αυξήσεις 5% τον πρώτο χρόνο, 6% το δεύτερο κλπ. που πρότειναν οι ηθοποιοί, ενώ η διοίκηση του θεάτρου προσφέρει μόνο 3% για όλους.
Πάνω από 50 ηθοποιοί, που έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη για ικανοποίηση των εργασιακών τους διεκδικήσεων, έχουν δικαιωθεί πρωτοδίκως, αλλά αυτό δε δημιούργησε κανέναν προβληματισμό στους κρατούντες. Οι ηθοποιοί θα πρέπει να αρκούνται σε μισθούς πείνας και κάθε φορά που υπάρχουν διεκδικήσεις προβάλλεται σαν εμπόδιο το θεσμικό πλαίσιο, για το οποίο όμως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για τροποποίησή του.
Ο εκπρόσωπος των ηθοποιών Ν. Παναγιωτόπουλος μίλησε για ευθύνες της διοίκησης του θεάτρου όσον αφορά τη μη ικανοποίηση κυρίων αιτημάτων, ενώ ο Ανδρέας Βαρούχας, αντιπρόεδρος του ΣΕΗ, δήλωσε ότι «υπάρχει η καλή διάθεση εκ μέρους του σωματείου για να εκτονωθεί η κρίση, δεν υποχωρούμε όμως στο θέμα της αποζημίωσης για την κυριακάτικη απασχόληση».
Οι ηθοποιοί, είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, λίγο πριν την υπογραφή των συλλογικών τους συμβάσεων θα πρέπει να συμφωνήσουν με απαράδεκτες για εργαζόμενους ρυθμίσεις, όπως απάλειψη κοινωνικών κριτηρίων στη μισθοδοσία τους, καθώς δεν αναγνωρίζεται προϋπηρεσία.