ΠΑΡΙΣΙ.--
Κάλεσμα για οικοδόμηση των σχέσεων ΗΠΑ -Ευρώπης «όχι στη βάση κοινών απειλών, αλλά στη βάση κοινών ευκαιριών πέραν της διατλαντικής κοινότητας», απηύθυνε χτες μεταξύ άλλων η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις στη διάρκεια εκτενούς ομιλίας της στο πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού.
Ομως, η Ράις δεν περιορίστηκε σε γενικές ευχές και εκκλήσεις για «νέο κεφάλαιο στις σχέσεις» Αμερικής και Ευρώπης και παρατηρήσεις του είδους «σημειώσαμε τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία μας, όταν δεν αποδεχτήκαμε απαράδεκτα στάτους κβο, αλλά υποστηρίξαμε τις κοινές αξίας ελευθερίας και δημοκρατίας»... Δεν παρέλειψε να (ξανα)ζητήσει απ' τους Ευρωπαίους να συμβάλλουν στην ασφάλεια και στην οικονομική ανασυγκρότηση του κατοχικού Ιράκ έως ότου εκεί ««ορθοποδήσουν οι πολιτικοί θεσμοί». Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς στη διατλαντική εταιρική σχέση πρέπει να αρθούμε στο ύψος της πρόκλησης με την οποία μας έθεσε αντιμέτωπους ο ιρακινός λαός»....
Υποστήριξε την συνύπαρξη ισλάμ και δημοκρατίας, φέρνοντας ως «καλό παράδειγμα την Τουρκία» και επισημαίνοντας ως ενθαρρυντικό το ότι «οι Σιίτες του Ιράκ αντιλαμβάνονται ως απαράδεκτο οιοδήποτε ενδεχόμενο ενός θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράκ». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις «νέες ελπίδες και δίψα για ειρήνη» στη Μέση Ανατολή «μολονότι είναι μακρύς ο δρόμος». Νωρίτερα, πάντως, και ενώ ολοκλήρωνε τις επαφές της με Ιταλούς αξιωματούχους στη Ρώμη εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Συρίας, στηλιτεύοντάς τη για «την υποστήριξη που παρέχει σε τρομοκράτες στο Νότιο Λίβανο». «Συμβούλευσε» έτσι τη Δαμασκό «να αλλάξει τακτική... εάν δε θέλει απομόνωση και κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ»! Πιο πριν, η Ράις θυμήθηκε και το Ιράν που ισχυρίστηκε πως «παραμένει παράγοντας αστάθειας». «Κατά σύμπτωση» την Τεχεράνη θυμήθηκε χτες και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει η Τεχεράνη στην τρομοκρατία»...
Ας σημειωθεί πως η Ράις εκφώνησε την ομιλία της στο πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, σε ελεγχόμενο «περιβάλλον ασφαλείας»... Στην αίθουσα είχαν πρόσβαση λιγότεροι από εκατό καθηγητές και φοιτητές του πανεπιστημίου, καθώς η πλειοψηφία των θέσεων είχε καταληφθεί απ' τους πάνω από 450 προσκεκλημένους της αμερικάνικης πρεσβείας στο Παρίσι.
Σήμερα το πρωί, η Ράις αναμένεται στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, έπειτα θα μεταβεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνάντηση με τον πρόεδρο της κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον εκπρόσωπο της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα. Το απόγευμα αναμένεται στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.