Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η λύση στην προοπτική

ΦΕΤΟΣ, το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, που παράγονται στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα. Μεγάλο μέρος της σοδειάς έμεινε αμάζευτη στο χωράφι ή παραμένει απούλητη στις αποθήκες, καθώς οι παραγωγοί δυσκολεύονται να βρουν αγοραστή, παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από πέρσι.

Αλλά, το πρόβλημα διάθεσης και τιμών δεν ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Είναι το αποτέλεσμα των αθρόων εισαγωγών ίδιων ή ομοειδών αγροτικών προϊόντων, της μείωσης των εξαγωγών και της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, που αγοράζουν «κοψοχρονιά» από τους παραγωγούς και πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές.

Και, βεβαίως, η αύξηση των εισαγωγών και η μείωση των εξαγωγών είναι απόρροια σχετικής συμφωνίας, που υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων έχει να κάνει με τη λεγόμενη «ελεύθερη» αγορά, η οποία δρα ασύδοτα και ανεξέλεγκτα.

Ολα αυτά οδήγησαν σε δραστική και δραματική μείωση του εισοδήματος των 800.000, και πλέον, αγροτικών νοικοκυριών της χώρας. Μια μείωση που αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για τους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι ζουν, ήδη, στη φτώχεια και δεν μπορούν ν' αντέξουν μεγαλύτερη. Μαζί με τους αγρότες πλήττονται και οι απασχολούμενοι σε άλλους τομείς της αγροτικής οικονομίας, ενώ άμεσες είναι οι επιπτώσεις στην αγορά.

*****

ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ σ' αυτή την κατάσταση, οι μικρομεσαίοι αγρότες βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας, κατ' αρχήν, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Η πανελλαδική κινητοποίηση που οργάνωσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, έδωσε τη δυνατότητα να τεθούν ολοκληρωμένα τα προβλήματα όλων των αγροτικών προϊόντων και οι ουσιαστικές διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε την αιτία, αλλά και τη λύση του συνολικού αγροτικού προβλήματος της Ελλάδας. Η αιτία είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που επιχειρεί το μαζικό και βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών μικρομεσαίων αγροτών, για να συγκεντρωθεί η γη σε λίγους μεγαλοαγρότες κι επιχειρηματίες. Και η λύση θα έρθει με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων των μικρονυκοκυραίων της υπαίθρου και προς όφελος του λαού και του τόπου.

*****

ΠΡΕΠΕΙ, όμως, να συνειδητοποιήσουν οι αγρότες ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν και δε θέλουν να εφαρμόσουν φιλοαγροτική πολιτική, γιατί είναι ταγμένες να υπηρετούν συμφέροντα αντίθετα από αυτά των μικρομεσαίων αγροτών.

Επομένως, χρειάζεται να συνεχιστούν και να ενταθούν οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς - σε συμπαράταξη με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης - με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και με προοπτική την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών δύναμης, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής φιλοαγροτικής πολιτικής από μια άλλη, μια Λαϊκή Εξουσία.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ