«Κομμένο» και «ραμμένο» στις «επιταγές» της «οικονομίας της αγοράς» και βέβαια στον αντιδραστικό «πολιτιστικό» προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Πάτρα 2006 ΑΕ που υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία προχτές από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το ν/σ, που εισήγαγε στην επιτροπή ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, προβλέπει την ίδρυση του Οργανισμού ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο (ΥΠΠΟ) και διάρκεια μέχρι την 1/1/2007. Για μια ακόμη φορά επιλέγεται η... νομική «ευελιξία» της ΑΕ, γεγονός που πάντα αποτελεί απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της άσκησης πολιτιστικής πολιτικής, άσχετα με το ότι μοναδικός μέτοχος είναι το δημόσιο, αφού, έτσι, επιτυγχάνεται η «ευελιξία» από το εργασιακό καθεστώς της εταιρίας, μέχρι τις συμβάσεις. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο Οργανισμός «λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας (...)». Πώς σχετίζονται αυτά τα δύο μόνο η κυβέρνηση γνωρίζει. Στη λειτουργία και δράση του οργανισμού θα υπερισχύει η νομοθεσία της ΕΕ έναντι της εθνικής νομοθεσίας «προκειμένου να έχει ευελιξία στην εκπλήρωση του σκοπού του».
Επιπλέον, πραγματικό «αφεντικό» του Οργανισμού δε θα είναι το ΔΣ του, αλλά η πενταμελής Εκτελεστική Επιτροπή που θα διορίζεται από τον υπουργό με αυξημένες αρμοδιότητες, επειδή το ΔΣ «δεν εξασφαλίζει την ευέλικτη και αποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού»! Η Εκτελεστική Επιτροπή θα παρακολουθεί και θα ελέγχει τα χρονικά και οικονομικά όρια των εκδηλώσεων, θα ασκεί χρέη διαχείρισης του Οργανισμού, ενώ θα «αποφασίζει τη σύναψη συμβάσεων με φορείς» εντός και εκτός Ελλάδας. Δηλαδή χρεώνεται... σχεδόν τα πάντα.
Επίσης το ν/σ προβλέπει ότι ο Οργανισμός ασχολείται μόνο με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και όχι με την υλικοτεχνική υποδομή, την οποία αναλαμβάνει ο Δήμος Πάτρας. Δηλαδή, ακόμη μεγαλύτερο «φέσι» για το λαό της Πάτρας. Αν και ως κύριος φορέας χρηματοδότησης του προγράμματος αναφέρεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟ, ωστόσο προβλέπεται και «θέση» για ιδιωτικές «χορηγίες». Φυσικά η ΑΕ θα έχει το ελεύθερο να «αλωνίζει» σε επίπεδο προσλήψεων, με συμβάσεις και αποσπάσεις.
Κατά τ' άλλα, ο Π. Τατούλης είπε ότι έργα όπως οι αναπλάσεις των όψεων κτιρίων της πόλης και το κλειστό θέατρο του Λαδόπουλου, «δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν μέχρι το 2006 λόγω της κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία». Είπε επίσης ότι για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχουν εξασφαλιστεί 24,3 εκατομμύρια ευρώ.
Το ΚΚΕ, μέσω του βουλευτή του Παναγιώτη Κοσιώνη που συμμετείχε στην επιτροπή, καταψήφισε το νομοσχέδιο καταγγέλλοντας το χαρακτήρα του, όπως προκύπτει από τα παραπάνω βασικά του σημεία.