Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σταθερά αδιάλλακτη η Αγκυρα

Υπενθύμισε χτες η Αγκυρα την επιχειρηματολογία και τις θέσεις της για το Αιγαίο, τις γκρίζες ζώνες και το Κυπριακό. Αυτή η υπενθύμιση έγινε μάλιστα, με πρωτοφανή τρόπο, καθώς για πρώτη φορά, ο υπ' αριθμόν δύο του τουρκικού γενικού επιτελείου, με συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε τις πάγιες θέσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμούγ ισχυρίστηκε ότι «εξοπλισμένα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρενοχλούν τα τουρκικά πάνω από το Αιγαίο» και επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το όριο των 10 μιλίων για τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Αναφορικά με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, ο Τούρκος στρατηγός υποστήριξε ότι η θέση της Τουρκίας είναι γνωστή σε όλους. Αυτή η θέση, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, διατυπώθηκε σαφέστατα στην κρίση των Ιμίων, όπου η Τουρκία κατοχύρωσε την άποψη ότι υπάρχουν νησιά, βράχοι και νησίδες στο Αιγαίο, των οποίων το καθεστώς δε διευκρινίζεται από τις διεθνείς συνθήκες.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Τούρκος επιτελάρχης ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει καμία κίνηση καλής θέλησης από την Αγκυρα, αφού έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να προωθήσει το «σχέδιο Ανάν».

Στην Αθήνα, διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η εμφάνιση του τουρκικού επιτελείου αποτελεί ένα μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, στο οποίο προσδιορίζεται με σαφήνεια το όριο των αποδεκτών, από τον τουρκικό βαθύ κράτος, διπλωματικών κινήσεων. Το όριο αυτό, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, παραμένει ανελαστικό και δε δημιουργεί περιθώρια αισιοδοξίας για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ