Σάββατο 13 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιταχύνεται η ... «θεραπεία - σοκ»

Οι πολιτικές - κόλαση για τα λαϊκά στρώματα - που θα βοηθήσουν την ομαλή προσαρμογή του ελληνικού κεφαλαίου στη ζώνη του ΕΥΡΩ θα πρέπει να έχουν συντελεστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το φθινόπωρο του 2002 συγκεκριμένα. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας πολιτικής προσαρμογής, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τα επόμενα 10 - 15 χρόνια... Κερασάκι της τούρτας - που θα φτιαχτεί με τα πιο απεχθή αντιλαϊκά υλικά - είναι «η εκπλήρωση των - προεκλογικών - κοινωνικών δεσμεύσεων (κατώτατη σύνταξη στις 152 χιλ. δραχμές, απαλλαγή των χαμηλόμισθων από τις ασφαλιστικές εισφορές)», η υλοποίηση όμως των οποίων θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού...

Αυτό το πολιτικό μήνυμα, που απλά σημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να εφαρμόσει την περιβόητη «θεραπεία -σοκ», με νέες ανυπολόγιστες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα (απότομη άνοδος της ανεργίας, νέα βίαιη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων θα είναι οι άμεσες συνέπειες) έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου στη χτεσινή εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, που απηχούν τις απόψεις του Γ. Παπαντωνίου, ο τελευταίος στον επίλογο της εισήγησής του ανέφερε πως «θα πρέπει όλα αυτά (οι διαρθρωτικές πολιτικές) να υλοποιηθούν με ταχύτητα και συνέπεια μέσα στη διετία. Γιατί αυτή η διετία είναι καθοριστική για την επόμενη 10ετία-15ετία μέσα στην ΟΝΕ. Αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρξει καμιά παρέκκλιση για όσα έχουν ειπωθεί και έχουμε δεσμευτεί κατά την προεκλογική περίοδο και στις προγραμματικές μας δηλώσεις».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην εισήγησή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο εξειδίκευσε τη, σε κατάμαυρο φόντο, μεσοπρόθεσμη διετή οικονομική πολιτική, η οποία, υπό τον γενικό τίτλο «προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών», αφορά:

  • Την «απελευθέρωση» των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, με νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2000. Θα επιτρέπεται δηλαδή σε ιδιωτικά κεφάλαια να δημιουργήσουν ιδιωτικούς ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα προωθήσει μέχρι το τέλος του 2000 την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Για τον ΟΤΕ αναζητούν «στρατηγικό εταίρο» με πώληση ενός επιπλέον 10% του μετοχικού του κεφαλαίου.
  • Κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων στη λειτουργία των αγορών. Πρόκειται για την περιβόητη πολιτική ανοίγματος των «κλειστών» επαγγελμάτων, που θα επιτρέψει στο μεγάλο κεφάλαιο, την είσοδό του σ' αυτά (κάτι σαν «εθνικό» ΠΟΕ) και την άρση των όποιων εμποδίων στις εισαγωγές ξένων εμπορευμάτων στην ελληνική αγορά, ειδικά νωπών αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν με τη μια ή άλλη μορφή θα «αγγίξουν» μέχρι και 2.000 επαγγέλματα.
  • «Επανίδρυση» των εποπτικών αρχών, οι οποίοι παραδίδονται βορά στις «δυνάμεις της αγοράς». Πρόκειται για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την εποπτική επιτροπή για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να δημιουργηθεί. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποδεχόμενη πλήρως τις αιτιάσεις των διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με τις οποίες η συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων στις εποπτικές επιτροπές αποτελεί στοιχείο «νόθευσης του υγιούς ανταγωνισμού», ετοιμάζεται να τις παραδώσει στους εκπροσώπους του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου.
  • Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται για τις 15 ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και τραπεζών, για τις οποίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε να προωθήσει με την κατάθεση του τελευταίου επικαιροποιημένου Προγράμματος «Σύγκλισης» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του 1999.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ