Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
O δικός μας διάλογος γίνεται στους δρόμους!

Με όπλο την αλήθειά τους και την αγωνιστική διάθεση για ένα σχολείο των αναγκών τους, για μόρφωση δημόσια και δωρεάν, οι μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) έστειλαν, χτες σε συνέντευξη Τύπου, ξεκάθαρο μήνυμα: «Την Παρασκευή, την ημέρα που ξεκινάει ο διάλογος - απάτη, θα είμαστε στους δρόμους, αψηφώντας απειλές και αυταρχισμούς».

«Ποιος διάλογος; Εδώ λέμε τη γνώμη μας και μας απειλούν. Μοιράζουμε τις αποφάσεις μας και λένε ότι είμαστε παράνομοι. Κατεβαίνουμε στο δρόμο και μας τιμωρούν. Δε θα περάσει. Γιατί ο δικός μας διάλογος γίνεται στους δρόμους», τόνισε ο Χρήστος Γιαννέζος, μαθητής ΤΕΕ.

«Θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε και να ζήσουμε. Το σύνθημά μας έφτασε παντού στις 10 Δεκέμβρη. Στις 21 Γενάρη ξεκινάει ο διάλογός τους. Οι μαθητές είμαστε, για άλλη μια φορά, έτοιμοι να κλείσουμε τα σχολεία μας και να κατεβούμε στους δρόμους, λέγοντας όχι στους χορηγούς και στα σχολεία επιχειρήσεις, στην αξιολόγηση, στην κατηγοριοποίηση σε σχολεία ελίτ για τους λίγους και σχολεία ερείπια για τους πολλούς. Θέλουμε σχολείο για όλα τα παιδιά, σχολεία δημοκρατικά που θα μας μορφώνουν», υπογράμμισε ο Φώτης Προκόπος, μαθητής Λυκείου. «Ξέρουμε πως τίποτα δε θα μας χαρίσουν. Οπως ξέρουμε και τους ενόχους για την αποπνικτική κατάσταση που ζούμε. Είναι η απερχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εισήγαγε αυτά τα μέτρα και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που σπεύδει να ολοκληρώσει το αντιεκπαιδευτικό έργο της προηγούμενης», συμπλήρωσε η Ελένη Τζιαμπίρη, μαθήτρια Γυμνασίου, ενώ η Φωτεινή Μάρκου, μαθήτρια Γυμνασίου κάλεσε τους μαθητές του Γυμνασίου την Παρασκευή στις 11 το πρωί, να είναι στα Προπύλαια, γιατί «όλα αυτά τα μέτρα που θέλουν να πάρουν θα τα βρούμε μπροστά μας όχι μόνο στο Γυμνάσιο, αλλά και στο Λύκειο».

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, τους καθηγητές και τους γονείς για το συλλαλητήριο της Παρασκευής, απηύθυνε η Ελλη Κολάρου, μαθήτρια Λυκείου: «Η δράση μας πρέπει να είναι κοινή σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας».

Ολοι στους δρόμους κόντρα στην τρομοκρατία

Το ένα σχολείο μετά το άλλο «αγκαλιάζει» το ψήφισμα του Συντονιστικού και ανταποκρίνονται με αποφάσεις των 15μελών τους, στο κάλεσμα για το συλλαλητήριο της Παρασκευής. Αν και οι αποφάσεις παίρνονται, σε πολλές περιπτώσεις, κάτω από το βάρος των πιέσεων και των απειλών που ασκούνται από διευθυντές και καθηγητές, οι μαθητές αρνούνται να υποκύψουν στο κλίμα εκφοβισμού που επιχειρείται να διαμορφωθεί και επιμένουν να δώσουν το «παρών» στο αγωνιστικό ραντεβού τους, την Παρασκευή στις 11 το πρωί, στα Προπύλαια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σε σχολείο του Κερατσινίου, όταν ο διευθυντής απείλησε με αποβολή όσους θα κατέβουν στην πορεία. Ενώ έξω από 3ο Γυμνάσιο της Ηλιούπολης, όπου μέλη της ΚΝΕ έκαναν εξόρμηση, ενημερώνοντας τους μαθητές για τον προσχηματικό διάλογο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κ. Καραγιάννης, που τυχαίνει να είναι αστυνομικός, υποστήριξε ότι «όσο είναι εκείνος πρόεδρος θα επικρατεί τάξη» και απείλησε μέλη της ΚΝΕ ότι «αν συνεχίσουν θα υπάρξουν και... προσαγωγές»!

Ωστόσο, ο αριθμός των σχολείων που παίρνουν αποφάσεις για το συλλαλητήριο της Παρασκευής μεγαλώνει και μέχρι στιγμής είναι 48, τα εξής: 21ο ΕΛ Γκράβας, 1ο ΕΛ Αγίας Βαρβάρας, 3ο ΕΛ Αιγάλεω, 6ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, ΤΕΕ Ηλιούπολης, 61ο ΕΛ Γκράβας, 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, 4ο ΤΕΕ Περιστερίου, 5ο ΕΛ Ν. Σμύρνης, 4ο ΕΛ Πετρούπολης, 7ο ΕΛ Περιστερίου, Βαρβάκειο Γυμνάσιο, 10ο ΕΛ Περιστερίου, 40ό ΕΛ Γκράβας, 2ο ΕΛ Ηλιούπολης, 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα, 6ο ΕΛ Ιλίου, 11ο Γυμνάσιο Ιλίου, 40ό Γυμνάσιο Γκράβας, 1ο ΕΛ Γκράβας, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας, 4ο ΕΛ Ιλίου, 1ο ΕΛ Γλυφάδας, 1ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, 3ο ΕΛ Αμαρουσίου, 2ο ΤΕΕ Καισαριανής, 3ο ΕΛ Πετρούπολης, 54ο ΕΛ Αθήνας, ΤΕΕ Χαϊδαρίου, 2ο ΕΛ Ταύρου, 2ο Γυμνάσιο Υμηττού, Βαρβάκειο ΕΛ, 1ο ΕΛ Μπραχαμίου, 2ο ΕΛ Βούλας, 4ο ΕΛ Βύρωνα, 2ο ΕΛ Ζωγράφου, 3ο και 5ο Γυμνάσιο Ιλίου, 4ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, ΕΛ Ελληνικού, 9ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, 6ο ΕΛ Ν. Ιωνίας, Πειραματικό Γυμνάσιο Αγ. Αναργύρων, ΤΕΕ Πετρούπολης, 1ο ΕΛ Περιστερίου, 1ο ΕΛ Πεύκης, 6ο ΕΛ Περιστερίου.

Στην κινητοποίηση της Παρασκευής θα συμμετάσχουν και σχολεία του Πειραιά. Το ραντεβού για τους μαθητές του Πειραιά είναι στις 10:30 το πρωί, στο σταθμό του Ηλεκτρικού. Αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο έχουν πάρει τα εξής σχολεία: Ζάνειο Λύκειο, 6ο ΕΛ Καστέλας, 13ο ΕΛ Πειραιά, ΕΛ Καμινίων, ΕΛ Παλιάς Κοκκινιάς, Ναυτικό ΤΕΕ, ΤΕΕ Περάματος, 2ο ΕΛ, 3ο ΕΛ και 4ο ΕΛ Κορυδαλλού, 1ο ΕΛ, 2ο ΕΛ, 3ο ΕΛ και 5ο ΕΛ Νίκαιας.

Στη Θεσσαλονίκη αποφάσεις έχουν πάρει: 1ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 3ο - 7ο - 8ο Γυμνασία Καλαμαριάς, Αρσάκειο, 1ο - 6ο - 7ο - 8ο Ενιαία Λύκεια, 1ο Ενιαίο Λύκειο Σταυρούπολης και Ενιαίο Λύκειο Τρίλοφου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των σχολείων που συμμετέχουν(2005-12-07 00:00:00.0)
Μαζικά στο συλλαλητήριο στις 9 Δεκέμβρη(2005-12-02 00:00:00.0)
Βγαίνουν στους δρόμους(2005-01-21 00:00:00.0)
Στις 21 να γεμίσουμε τους δρόμους(2005-01-18 00:00:00.0)
Απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας(2005-01-15 00:00:00.0)
Δυναμικά οι μαθητές(2004-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ