Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στο εδώλιο για το «βρώμικο πόλεμο»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Την κατηγορία της γενοκτονίας αντιμετωπίζει ο Αδόλφο Σιλίνγκο, πρώην αξιωματικός του αργεντινού στρατού, η δίκη του οποίου διεξάγεται στη Μαδρίτη. Ο Σιλίνγκο κατηγορείται για τη δολοφονία 30 ατόμων, τον τραυματισμό 93 και το βασανισμό άλλων 286 στη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983) και βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου αφότου μετέβη μόνος του στην Ισπανία το 1997, προκειμένου να καταθέσει για τις λεγόμενες «πτήσεις θανάτου».

Η αργεντινή δικτατορία πετούσε στη θάλασσα του Ατλαντικού δεκάδες αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων και Ισπανούς. Το τελευταίο οδήγησε τον δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν στην απόφαση να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος 39 στελεχών των αργεντινών Ενοπλων Δυνάμεων.

Η δίκη τους θα γίνει στην Αργεντινή, ωστόσο, ο συγκεκριμένος αξιωματικός κάθεται στο εδώλιο ισπανικού δικαστηρίου.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της αργεντινής κυβέρνησης, τουλάχιστον 9.000 άνθρωποι βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της Χούντας (1976-1983), ωστόσο, οι οργανώσεις για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μιλούν για πάνω από 30.000 θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ