Μακριά από την ουσία των προβλημάτων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που πηγάζουν από την παράδοσή τους στις δυνάμεις της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, αλλά και της «διαπλοκής», κινήθηκε χτες η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το περίφημο νομοσχέδιο του «βασικού μετόχου». Το νομοθέτημα υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνον από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ το χαρακτήρισε ασύμβατο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Την καταψήφιση της αρχής του νομοσχεδίου από το ΚΚΕ, ανακοίνωσε χτες στην αρμόδια επιτροπή η εισηγήτρια του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα για κάθε άρθρο του νομοθετήματος.
Αναφερόμενη στη φιλοσοφία και την ουσία του νομοσχεδίου η Λιάνα Κανέλλη μίλησε για «τεχνική ρύθμιση μιας προαποδεκτής ελεύθερης αγοράς» σημειώνοντας πως «αυτή η αγορά δεν είναι παρθενογενετική», αλλά «προκύπτει από την αποδοχή ενός συγκεκριμένου συστήματος», ενώ ο νόμος στοχεύει στο «να περιορίσουμε μια ήδη κατοχυρωμένη και αποδεκτή εξουσία της λεγόμενης μεντιακλατούρας». Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε χαρακτηριστικά για «τα νέα μαντρόσκυλα της οικονομικής εξουσίας, κατέχοντα μέσα ενημέρωσης».
Η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε ότι «έχουμε μια ξεσαλωμένη αγορά με ένα μεγαθήριο συμφερόντων». «Μας λέτε να κάνουμε αναπαλαίωση ή ανακαίνιση;», αναρωτήθηκε, μιλώντας για τα «θεμέλια ενός σαθρού οικοδομήματος που εξέθρεψε το ΠΑΣΟΚ επί 20 χρόνια», με αποτέλεσμα «το πρόβλημα είναι ποιος θα κάνει τον τροχονόμο στα συμφέροντα»!
Σχολιάζοντας συνολικά την κατάσταση σημείωσε ότι «χρειάζεται ξεθεμέλιωμα της πολιτικής και αλλαγή πολιτικής», ενώ αναφέρθηκε στα περί αθέμιτης επιρροής που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, λέγοντας πως «αποδέχεστε τη θεμιτή επιρροή» ενώ παράλληλα «δεν προβλέπετε τίποτε για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ», ζητώντας για τις μετοχές «ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου για όλους ανεξαιρέτως». Επισήμανε ότι στην πραγματικότητα δεν υφίσταται ονομαστικοποίηση, αφού «ποιος εμποδίζει οποιονδήποτε έχει το 5% να γίνει ιδιοκτήτης του 0,9% οφ σορ εταιριών;». «Πώς πατάσσετε τη διαφθορά; Κοροϊδευόμαστε;», αναρωτήθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι δυνατόν για την ανάθεση έργων «να σας χτυπάει τα έργα μια εταιρία μικρότερης τάξης και μετά να τα αναθέτει υπεργολαβία στη μεγαλύτερη που θα έχει πρόβλημα», ενώ τόνισε για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ότι «η υπογραφή ΣΣΕ έπρεπε να είναι υποχρέωση συμμετοχής στην επανεξέταση και στην αδειοδότηση».
Αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για μια «τεράστια υποκρισία από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί ξαφνικά να έχετε την αντίληψη ότι αν δεν εγκρίνει κάτι η ΕΕ μπορεί και το Σύνταγμα να πάει να κουρεύεται», προσθέτοντας ότι «οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου είναι εθνικό συμφέρον» και ότι «δεν μπορεί να μιλάμε για την ΕΕ με τη λογική του καθοδηγητή ερμηνείας του ελληνικού Συντάγματος». Σχετικά με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σημείωσε ότι «καταργείτε τον ουσιαστικό συνταγματικό του ρόλο», αναφέροντας ότι «μπορούσε να ελέγχει προληπτικά το ασυμβίβαστο. Με τον καινούριο νόμο το καταργείτε αυτό».
Παίρνοντας το λόγο ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου «καθιστούν αδύνατη την παραβίαση της συνταγματικής απαγόρευσης», ενώ «επιβάλλουν την ονομαστικοποίηση των μετοχών». Ειδικά για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σημείωσε ότι «θα μπορεί να ασκεί ελέγχους ακόμη και μετά την υπογραφή σύμβασης για δημόσιο έργο».
Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Ζώης σημείωσε ότι πρόκειται για «εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο» και «φιλικός με τη φιλοσοφία μιας οικονομίας που δε θέλουμε να είναι ζούγκλα». Οπως χαρακτηριστικά είπε «υπηρετεί όλους εκείνους τους επιχειρηματίες που επιβιώνουν στα πλαίσια ενός υγιούς ανταγωνισμού». Παράλληλα, υποστήριξε πως «απαλλάσσει τις αναθέτουσες αρχές από την άσκηση αθέμιτης επιρροής». Επίσης, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δε θέλει να συμβάλλεται με εξωχώριες εταιρίες που έχουν την έδρα τους σε χώρες γνωστές ως φορολογικοί παράδεισοι». Κατέληξε, λέγοντας ότι «με την ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις κλείνει και η τελευταία χαραμάδα, ενώ οι όποιες εξαιρέσεις προβλέπονται ισορροπούν απόλυτα με τα διεθνώς ισχύοντα».
Για ασυμβατότητα του νομοθετήματος με το κοινοτικό δίκαιο μίλησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης, σημειώνοντας ότι με την ψήφιση του νόμου «κάθε προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα δικαιώνεται», με αποτέλεσμα πρόστιμα για τη χώρα. Οσον αφορά στο θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών ο Τ. Χυτήρης αναρωτήθηκε «πώς θα γίνει αυτό με τις εταιρίες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο όπου οι μετοχές αλλάζουν κάθε μέρα χέρια;», καθώς και για το «πώς θα έρθουν ξένες εταιρίες;». Συνολικά, έκανε λόγο για «ορθάνοιχτα παράθυρα» στη διαπλοκή, αφού εξαιρούνται οι συγγενείς 4ου βαθμού. Αναφορικά με τις «οφ σορ» εταιρίες ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «είναι κοινοτικές εταιρίες σύμφωνα με την ΕΕ, όταν δραστηριοποιούνται μέσα στην Ευρώπη», επισημαίνοντας πως ο έλεγχός τους έγκειται στον αρμόδιο υπουργό.
Από την πλευρά του Συνασπισμού, ο εισηγητής του, Φώτης Κουβέλης, ζήτησε την υιοθέτηση της πλήρους ονομαστικοποίησης των μετοχών, τη διεύρυνση των απαγορεύσεων έως τους συγγενείς 4ου βαθμού και την απαγόρευση συμμετοχής εξωχώριων εταιριών.