Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βγήκαν στους δρόμους

Από το χτεσινό αποκλεισμό στη Χαλκηδόνα

Motion Team

Από το χτεσινό αποκλεισμό στη Χαλκηδόνα
Στους δρόμους βγήκαν χτες οι αγρότες του Εβρου και της Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απορροφηθούν ελάχιστες ποσότητες από το αδιάθετο βαμβάκι. Αλλά και στους άλλους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης επικρατεί αγανάκτηση, καθώς υπάρχουν παραγωγοί που καλούνται να παραδώσουν στα εκκοκκιστήρια μέχρι και ένα κιλό στο στρέμμα!

Από το πρωί χτες απέκλεισαν με τα μηχανήματά τους το τελωνείο των Κήπων στον Εβρο οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες της παραγωγής τους τελικά δε θα επιδοτηθούν. Οι αγρότες που προέρχονταν από τις Φέρρες προχώρησαν στην κινητοποίηση αυτή μετά από συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το προηγούμενο βράδυ και αφού έγινε γνωστό ότι δε θα απορροφηθεί όλη η παραγωγή βαμβακιού, όπως τουλάχιστον τους υποσχόταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπολογίζεται ότι από τους 48.000 τόνους βαμβακιού, η μη ηρτημένη παραγωγή θα ξεπεράσει τους 3.000 τόνους. Οπως δηλώνει ο Βάσος Παντελίδης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου η «Ενότητα», «είναι απαράδεκτο να μη θεωρείται ηρτημένη η ποσότητα των 48.000 τόνων για το νομό, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος στρεμματικής απόδοσης ήταν 250 κιλά στο στρέμμα». Προσθέτει ότι η αγωνιστική κινητοποίηση των παραγωγών του Εβρου γίνεται ακόμη, για να δηλωθεί η αντίθεση του αγροτικού κόσμου στην πολιτική των ποσοστώσεων που εφαρμόζει η ΕΕ, καθώς και η αγανάκτηση που επικρατεί στην ύπαιθρο για τις χαμηλές τιμές παραγωγού για όλα σχεδόν τα είδη.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, αγρότες από τη Χαλκηδόνα και τα Κουφάλια απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους για αρκετές ώρες έξω από τη Χαλκηδόνα το δρόμο Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών. Χτες το βράδυ, η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της περιοχής θα αποφάσιζε για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους. Ενώ υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στο νομό, λένε οι αγρότες, πολύ λίγες είναι οι ποσότητες που απορροφώνται. Κατά μέσον όρο, το ποσοστό που απορροφάται αναλογεί στο 18% επί των δηλωθέντων αποθεμάτων που υπολογίζονται στους 6.500 τόνους.

Επίσης, οι βαμβακοπαραγωγοί της Πέλλας είναι ανάστατοι μετά την πρακτική του υπουργείου για το αδιάθετο βαμβάκι, καθώς εκτιμάται ότι μόνο 1.000 τόνοι από τους 3.500 τόνους που υπολογίζονται τα απόθεμα θα απορροφηθούν. Δεν αποκλείεται σήμερα να βγουν τρακτέρ στους δρόμους και στο νομό αυτό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ