ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).--
Αυτή την τακτική ακολούθησαν οι εν λόγω αγροτοσυνεταιριστές και στην τελευταία σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου, η παραγωγή βαμβακιού προσδιορίστηκε στους 1.116.000 τόνους. Η απόφαση αυτή για τη Θεσσαλία σημαίνει πως από την προσεχή Δευτέρα, που θα ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια, από τις 48.000 τόνους που εκτιμάται ότι είναι οι αδιάθετες ποσότητες, θα απορροφηθούν οι 29.000 τόνοι και θα μείνουν εκτός επιδότησης 19.000 τόνοι.
Ομως, κι αυτοί οι υπολογισμοί είναι αυθαίρετοι, καθώς και η τρίτη απογραφή των αδιάθετων ποσοτήτων χαρακτηρίζεται από πολλούς, σαν «απογραφή μαϊμού». Υπάρχουν καταγγελίες ότι εκτιμητές «ζύγιζαν» από μακριά το αδιάθετο βαμβάκι, ενώ σε αρκετές περιοχές, όπως στον Παλαμά Καρδίτσας, δεν ελέχθησαν οι ποσότητες παραγωγών, με το επιχείρημα ότι δεν ήταν γραμμένοι. Βεβαίως, μετά από έλεγχο που έγινε στα κομπιούτερ των κεντρικών γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα, οι χαμένοι βρέθηκαν, αλλά κανείς δεν εγγυάται πως δεν έμειναν άλλοι «άγραφοι και χαμένοι».
Ολα αυτά δημιουργούν υπόνοιες ότι οι αδιάθετες ποσότητες και στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, μπορεί να είναι πολύ περισσότερες. Κι εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δώσει, επιτέλους, μια σταθερή απάντηση στο ερώτημα πόσες είναι οι αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού που υπάρχουν στη χώρα και πόσες απ' αυτές θα μείνουν εκτός επιδότησης.
Στο μεταξύ, ήδη προκαλούνται αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε αγρότες θεσσαλικών νομών, καθώς πολλοί κατηγορούν τον πρόεδρο της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας και τη γνωστή παρέα του από τη Λάρισα και το Βόλο, ότι ενδιαφέρονται μόνο για τους εαυτούς τους και τους φίλους τους και από κει και πέρα «γαία πυρί μειχθήτω».
Αυτοί, όμως, επιμένουν στην τακτική του διχασμού και της παραπλάνησης και μετά και την προχτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ετσι δεν κάνουν λόγο ούτε για την τιμή στόχου των 362 δρχ. το κιλό, ούτε για το αίτημα να μην πληρώσουν πρόστιμα συνυπευθυνότητας οι βαμβακοπαραγωγοί για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα ή 150 νοικιασμένα στρέμματα και δε ζητούν να καταργηθεί ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι και να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΟΑ βαμβακιού που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, με την οποία προβλέπεται αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή. Το μόνο που αιτούνται είναι να παραδοθούν οι αδιάθετες ποσότητες στη Λάρισα και στη Μαγνησία και, βεβαίως, συνεχίζουν να απειλούν με κάθοδο των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους...