Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ζοφερό το μέλλον των κατακτητών

Πανικός στο κατοχικό στρατόπεδο

Associated Press

Πανικός στο κατοχικό στρατόπεδο
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Θα πνιγούν στο αίμα τους μέχρι να πάρουν την απόφαση να φύγουν... Επιγραμματικά αυτή είναι η προειδοποίηση - υπόσχεση, που έχει δώσει η ιρακινή αντίσταση με τα «έργα» της εδώ και μήνες. «Εργα», που θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, τόσο όσον αφορά στην ποσότητα, όσο και στη φονικότητα. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η επίθεση στην προωθημένη επιχειρησιακή βάση των αμερικανικών δυνάμεων στο Μαρέζ νοτιοδυτικά της Μοσούλης, η πλέον αιματηρή επίθεση κατά των κατοχικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, την 1η Μάρτη 2003. Εννοείται ότι ο Τζορτζ Ου. Μπους επιμένει και διαμηνύει ότι οι εκλογές της 30ής Γενάρη δεν πρόκειται να εκτροχιαστούν και τελικώς η δημοκρατία θα υπερισχύσει.

Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει ότι τουλάχιστον 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους, όταν μία εκ των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν - διαμέτρου 122 mm - διέρρηξε την τέντα της τραπεζαρίας και προσγειώθηκε καταμεσής της αίθουσας φαγητού, ενόσω οι Αμερικανοί στρατιώτες γευμάτιζαν το μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, που πρόσθεσε ότι εκ των 22 οι 18 είναι Αμερικανοί στρατιώτες, οι 4 Αμερικανοί που εργάζονται στις εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ και 4 Ιρακινοί, ενώ εκ των 72 τραυματιών οι 51 είναι στρατιώτες και οι υπόλοιποι Αμερικανοί «πολίτες», Ιρακινοί - μέλη των σωμάτων ασφαλείας και ξένοι πολίτες. Ομως, η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη, η «Ανσάρ αλ - Σούνα», δήλωσε πως επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας και πως «επαναλαμβάνουμε ότι σύμφωνα με πηγές μέσα από το στρατόπεδο οι νεκροί Αμερικανοί, Ιρακινοί προδότες και άλλα χαμένα κορμιά είναι πάνω από 160, γιατί η επίθεση αυτοκτονίας με 12 τόνους εκρηκτικά έγινε, όταν στην τραπεζαρία βρίσκονταν εκατοντάδες στρατιώτες που έτρωγαν».


Associated Press

Η επομένη της επίθεσης βρήκε τη Μοσούλη ουσιαστικά σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αν και δεν κηρύχτηκε επισήμως, αφού τα σχολεία δεν άνοιξαν, ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούσαν, ενώ οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν και με τεθωρακισμένα απέκλεισαν τις πέντε γέφυρες του ποταμού Τίγρη που χωρίζει την πόλη σε ανατολικούς και δυτικούς τομείς, ενώ ανθρωποκυνηγητό εξαπολύθηκε στις ανατολικές συνοικίες υπό την κάλυψη αμερικανικών μαχητικών. Εντούτοις, από τους ελάχιστους που κυκλοφορούσαν σύμφωνα με το ΑΡ, ουδείς εξ αυτών δεν είχε το παραμικρό ίχνος συμπάθειας για τους Αμερικανούς. «Αυτό που έγινε χθες, ήταν αναμενόμενο και είναι μέρος της ιρακινής αντίστασης», θα δηλώσει ο Σατάρ Τζαμπάρ, ενώ ο συνδικαλιστής Τζαμάλ Μαχούντ θα συμπληρώσει:«Επιθυμώ οι Αμερικανοί να φύγουν... θα ευχόμουν οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες να ήταν 2.000 και όχι μόνον 20».

Επιθέσεις, θανατηφόρες ασθένειες και αποχωρήσεις

Αντιδρώντας άμεσα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και υπογράμμισε πως οι στρατιώτες και η χώρα συνολικά εκτελεί «ζωτική αποστολή για την ειρήνη». Ο Τζορτζ Ου. Μπους διαμήνυσε ότι το αιφνιδιαστικό χτύπημα δεν πρόκειται να εκτροχιάσει τις επικείμενες εκλογές. «Είμαι βέβαιος ότι η δημοκρατία θα υπερισχύσει στο Ιράκ», ανέφερε από την Ουάσιγκτον.

Διαφορετικά αντέδρασε όμως η «Contrack International Inc», μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες που έχουν αναλάβει την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ. Αποχώρησε λόγω υψηλού κόστους, που συνδέεται με την ασφάλεια, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς», διευκρινίζοντας πως πρόκειται για την πρώτη τόσο σημαντική αποχώρηση. Η «Contrack», με έδρα το Αρλινγκτον της Βιρτζίνια, είχε αναλάβει ένα συμβόλαιο 325 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση του ιρακινού δικτύου μεταφορών, ένα από τα 12 κύρια συμβόλαια ανοικοδόμησης που κατακυρώθηκαν το 2004.

Τέλος, μία σπάνια μορφή πνευμονίας προσέβαλε τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα που σταθμεύουν στο Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο σε δύο Αμερικανούς στρατιώτες, τονίζεται σε αναφορά που δημοσιεύτηκε χθες στην περιοδική έκδοση της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης. Πρόκειται για κρούσματα της Οξείας Ηωσινοφιλικής Πνευμονίας, μία σπάνια μορφή της νόσου, που χαρακτηρίζεται από αναπνευστική ανεπάρκεια και πνευμονολογικά προβλήματα και διαγνώστηκε σε 18 Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ μέσα στο διάστημα από το Μάρτη του 2003 έως το Μάρτη του 2004.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση της επέμβασης αναζητούν οι ΗΠΑ (2015-12-17 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων και ενίσχυση με αμερικανικά όπλα (2013-12-29 00:00:00.0)
«Χάνονται» τα χρήματα της «ανοικοδόμησης» (2007-02-01 00:00:00.0)
Με έκτακτα μέτρα και κλιμάκωση προς τις εκλογές (2005-01-08 00:00:00.0)
Απόπειρα γαλλο-γερμανο-βρετανικής προσέγγισης (2003-09-17 00:00:00.0)
Πυρ εναντίον όσων αντιδρούν (2003-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ