Την αντιλαϊκότητα του προϋπολογισμού στην Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Υγεία, την Πρόνοια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ
Αναφερόμενος στον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού ο Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι «αν μεταγλωττίσουμε τους αριθμούς του προϋπολογισμού σε πολιτικές έννοιες, θα διαπιστώσουμε πολύ εύκολα πως δε φαίνεται η Παιδεία και ο Πολιτισμός να είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης και ούτε φυσικά φαίνεται ο κύριος πρωθυπουργός να επιμένει στο όραμά του». Οι αριθμοί, συνέχισε, ξέρουν να μιλούν τη δική τους σκληρή γλώσσα και μας αποκαλύπτουν πως τα εκπαιδευτικά και πολιτισμικά μας πράγματα θα μείνουν εκεί που τα κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ, στάσιμα και κάτω από μια επικίνδυνη ισορροπία, η οποία είναι βέβαιο πως θα τραπεί σε οπισθοχώρηση.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η δωδεκάχρονη ενιαία υποχρεωτική εκπαίδευση, η μόνη πρόταση του Κόμματός μας, μένει έξω από τους αριθμούς και τις προτεραιότητες και συνέχισε: «Καμία φροντίδα δεν υπάρχει για την εξυγίανση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ενώ τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα που ιδρύθηκαν για να πραγματοποιηθούν προεκλογικές υποσχέσεις θα εξακολουθήσουν να φυτοζωούν, χωρίς υποδομές, χωρίς σωστή φοιτητική εστία. Τα ΤΕΙ θα μείνουν παγιδευμένα στο λάκκο των λεόντων της υποχρηματοδότησης και η έρευνα και η τεχνολογία θα μείνουν χωρίς καμία στήριξη και θα θεραπεύονται με ιδιωτικού χαρακτήρα προγράμματα που μεταβάλουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ιδιωτική επιχείρηση».
Αναφερόμενος στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, ο Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι χωρίς χρηματοδοτούμενους σύγχρονους προγραμματισμούς θα παραμείνει και αυτή τρόφιμος των μουσικών μεγάρων με τα μουσικά σχολεία παγιδευμένα στην κινούμενη άμμο μιας απερίγραπτης προοπτικής.
Ο Π. Κοσιώνης αναφερόμενος στα θέματα Υγείας και Πρόνοιας τόνισε ότι στα μέσα της δεκαετίας του '80 έγινε μία τεράστια στροφή του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα της Υγείας. «Το κεφάλαιο, είπε, δεν έκανε τη στροφή έτσι στα κουτά, χωρίς να κάνει έρευνα αγοράς και χωρίς να έχει απόλυτη σιγουριά ότι θα έχει παραχωρήσεις από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, αφού ο ιδιωτικός τομέας γιγάντωσε και έγινε παντοδύναμος οικονομικά». Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι το 47% των δαπανών για την Υγεία είναι ιδιωτικές και πληρώνονται από την τσέπη των απλών ανθρώπων, όχι μόνο στα ιδιωτικά μεγαθήρια, αλλά και στα απογευματινά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων. Επικαλούμενος σχετική έρευνα, είπε ότι μέχρι το 2002, 210.000 επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία και πλήρωσαν 7,4 δισ. δρχ. από την τσέπη τους.
Ο Π. Κοσιώνης αναφερόμενος στις προσλήψεις προσωπικού στον τομέα της Υγείας είπε ότι η «επιδίωξη είναι να καταργηθούν οι μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Η Υγεία, είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι Τοπική ή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για να προσλάβει εποχιακό προσωπικό. Εδώ, συνέχισε, μιλάμε για το σύστημα Υγείας που έχει σχέση με την υγεία του ανθρώπου».
Για δε τα οικονομικά της Υγείας ο βουλευτής του ΚΚΕ ήταν παραστατικός: «Με το νέο φορολογικό νόμο με τη μείωση του συντελεστή έχουμε απώλεια 400 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2005, ενώ άλλα 300 εκατομμύρια θα χαθούν για το 2006 και το 2007. Πόσα νοσοκομεία θα μπορούσαν να είχαν γίνει με αυτά τα λεφτά; Θα μπορούσε να έχει αναπλαστεί και να έχει λειτουργήσει με τελείως διαφορετικό τρόπο η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, ώστε να μην υπάρχουν ράντζα, να λειτουργούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, γιατροί και 25.000 νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες που χρειάζονται τα νοσοκομεία.
Στην αντιπαράθεση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για την «απογραφή» αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας της η Ελπ. Παντελάκη τονίζοντας: «Γίνεται μεγάλη κουβέντα με υψηλούς τόνους για την απογραφή, αλλά γι' αυτό που δεν έχει γίνει αντιπαράθεση είναι ποιος θα πληρώσει. Σε αυτό το σημείο ο προϋπολογισμός είναι σαφής: Θα πληρώσουν τα μόνιμα υποζύγια, αυτοί που πληρώνουν πάντα, δηλαδή οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι μικρέμποροι και οι αγρότες».
Η βουλευτής του ΚΚΕ σχολιάζοντας μια αποστροφή της ομιλίας του Γ. Αλογοσκούφη σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι θα πάρει επώδυνα οικονομικά μέτρα τόνισε: «Τι σινιάλο είναι αυτό προς τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους; Καθίστε καλά, να μην κουνιέται φύλλο, όλοι στο γύψο, μη διεκδικείτε, γιατί όλοι οι αγώνες είναι για να πιάσουμε το όριο του 3% στο έλλειμμα».
Αναφερόμενη στη φιλολογία περί ανταγωνιστικότητας, είπε ότι δεν υπάρχει πιο μεγάλη εξαπάτηση απέναντι στον ελληνικό λαό, αφού αυτό που ζητάει η κυβέρνηση και το υιοθετεί και το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πράγμα: «Και να μη διεκδικήσουν να ζήσουν καλύτερα και να έχουν μια ανάσα ζωής, αλλά να υιοθετήσουν την ανταγωνιστικότητα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ως όραμα. Να υιοθετήσουν το όραμα του μεγάλου κεφαλαίου και να δουλεύουμε όλοι μαζί για να ενισχυθεί και να αναπαραχθεί μέσα στη ζωή ο καπιταλισμός. Αυτό είναι το νόημα και αυτή είναι η φιλοσοφία περί ανταγωνιστικότητας».
Μιλώντας για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση υποσχόταν προεκλογικά να καταργήσει τα φορολογικά χαράτσια, αλλά με το που ανέλαβε την εξουσία συνέχισε τον «κεφαλικό φόρο», την ίδια στιγμή που με ευκολία προχώρησε σε φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο.
Στα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Πατσιλινάκος υπενθυμίζοντας ότι το 1995 με απόφαση της ΚΕΔΚΕ - που στήριξαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ - πάρθηκε η απόφαση να δώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση 10 δισ. για το πρόγραμμα σύγκλισης, ενώ για τον ίδιο σκοπό παρακρατούνταν κάθε χρόνο το 25% των τελών κυκλοφορίας.
Σήμερα, παρατήρησε, φθάσαμε σε μια γενικευμένη ανταποδοτικότητα, όπου για κάθε έργο και κάθε υπηρεσία που θα απευθύνεται στον πολίτη αυτός θα πρέπει να το ξαναπληρώσει. Ταυτόχρονα, συνέχισε, με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος πέρασε η φορολογική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έτσι απαλλάχτηκε το κράτος από την υποχρέωση να εξασφαλίζει τους πόρους της Αυτοδιοίκησης. Και με τις δύο αυτές ενέργειες, είπε, ο στόχος είναι να απαλλαχτεί ο κρατικός προϋπολογισμός από την αναγκαία επιχορήγηση στην Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, με την αγαστή συνεργασία των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), προωθήθηκε η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με στόχο να μπουν στην Αυτοδιοίκηση τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και να προχωρήσει η μερική απασχόληση.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην πολιτική της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς αντίστοιχη μεταβίβαση των απαραίτητων πόρων και καταλήγοντας τόνισε ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα ανατρέψουν αυτήν την πολιτική και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ πιστεύει πως πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να έχουμε μια άλλη πολιτική σε φιλολαϊκή κατεύθυνση που να λύνει τα λαϊκά προβλήματα.