Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Από δήμαρχος, πρόεδρος ο Μπασέσκου

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος του Βουκουρεστίου, Τραϊάν Μπασέσκου, αναδείχτηκε χτες νικητής του δεύτερου γύρου των ρουμανικών προεδρικών εκλογών, κατακτώντας το 52,33% των ψήφων. Ο αντίπαλός του (απερχόμενος πρωθυπουργός) Αντριάν Ναστάζε εξασφάλισε (σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα) το 48,77% των ψήφων.

Μετά τη νίκη του, ο Μπασέσκου ισχυρίστηκε πως θα έχει ως προτεραιότητα την «καταπολέμηση της διαφθοράς» και την αύξηση των ελευθεριών του Τύπου. Επιπλέον, κάλεσε τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν με την ένταξή τους μία «κεντρώα» κυβέρνηση, με βασικό στόχο «να οδηγηθεί η Ρουμανία στην ΕΕ το 2007». Οι πρώτοι πρόθυμοι κυβερνητικοί εταίροι του κόμματος «Δικαιοσύνη και Αλήθεια» του Μπασέσκου διαφάνηκαν χτες να είναι το «Ανθρωπιστικό Κόμμα» και η «Δημοκρατική Ενωση Μαγιάρων» (αμφότερα διαθέτουν 18 βουλευτές).

Αν συμβεί αυτό, τότε η «Δικαιοσύνη και Αλήθεια» του Μπασέσκου, μαζί με τα δύο παραπάνω κόμματα και την υποστήριξη 18 βουλευτών που εκπροσωπούν τις μειονότητες, θα συγκεντρώνουν 239 έδρες σε σύνολο 469 του Κοινοβουλίου και θα έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org