Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Φόρο υποτέλειας για τον Αλέξανδρο!

«

Δικός σου!», μου φωνάζει. «Ποιος, παιδί μου;», ρωτάω. «Ο ήρωας του Στόουν. Αν είναι έτσι ο Αλέξανδρος, εμείς εδώ, δεν τον θέλουμε!». «Ούτε εμείς τον θέλουμε!», του απαντάω. «Τότε δεν υπάρχει ζήτημα», αποφαίνεται. «Κανένα!», συμφωνώ. «Ομως, για στάσου!». «Πάλι τα ίδια!».

Τον Στεντόφ τον γνωρίζω χρόνια. Τον αντάμωσα στα Σκόπια, όταν γύριζα μια ταινία για τους Αδερφούς Μανάκια. Δε βλεπόμαστε, βέβαια, παρά σπάνια. Ομως, όταν συμβαίνει κάποιο σημαντικό γεγονός, που αφορά στην περιοχή, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, σηκώνουμε το τηλέφωνο. Ανταλλάσσουμε απόψεις, συμφωνούμε, διαφωνούμε. Τις περισσότερες φορές, κλείνουμε το τηλέφωνο ευχαριστημένοι. Είναι, όμως, και άλλες, που λέμε, «πάει τέλειωσε η σχέση μας». Μετά, βέβαια, από κάποιο διάστημα, με κάποια σοβαρή ή και μικρή αφορμή, σηκώνουμε το ακουστικό. Την τελευταία κουβέντα που είχαμε, ήταν για την «αναγνώριση». «Σε πείραξε;», με ρώτησε. «Με πείραξε που τσίμπησε ο κόσμος», του είπα. «Εδώ σήκωσαν σημαίες!». «Εμείς παλιότερα είχαμε φορέσει στον Κάρτερ φουστανέλα». «Θα μας βάλουν να σφαχτούμε!». «Στο χέρι μας είναι να το αποφύγουμε», του είπα.

Εχτές, λοιπόν, το απόγευμα, «γκρινγκ» το τηλέφωνο. «Τι είναι αυτά;», μου λέει. «Τους ξέρεις, τώρα, τους Αμερικάνους!». «Ρε, παιδί μου, εδώ σφαδάζουνε στο κλάμα. Οι μισοί κλαίνε, γιατί η ταινία τον δείχνει Ελληνα και οι άλλοι μισοί, γιατί τον δείχνει ομοφυλόφιλο». «Εμείς, βέβαια, δεν κλαίμε, αλλά κάπου μας έθιξε το ζήτημα! Κυρίως όσοι δεν έχουνε διαβάσει ιστορία». «Εβλεπα την ταινία και δίπλα μου ένας νεαρός έτρωγε το κάθισμα. "Τι συμβαίνει;", τον ρωτάω. "Τι να συμβαίνει", μου λέει, "δε βλέπεις; Ο Αλέξανδρος πούστης! Μαζεύεται το αίμα μου στο κεφάλι". Ακου, φίλε μου, μαζεύεται το αίμα του στο κεφάλι, γιατί ο Αλέξανδρος τα "έχει" με τον Ηφαιστίωνα και δε μαζεύεται που πήρε ένα σπαθί και δεν άφησε μύγα στο διάβα του! Ξέρεις τι μου είπε όταν τον ρώτησα; "Αυτό το αντέχω. Το άλλο, όμως...". Κατάλαβες; Αντέχει τις σφαγές, τους βιασμούς και τις καταστροφές και δεν αντέχει μια παρδαλή ερωτική σχέση. Λες και ήταν ο πρώτος...».

Τον άφησα να παραληρεί. Κατάλαβα ότι κάτι άλλο ήθελε να μου πει. Στο τέλος, βέβαια, μαλάκωσε και μου το ξεφούρνισε. «Ξέρεις τι με στεναχωρεί;», μου εξομολογείται. «Με στεναχωρεί που αντί να σταθεί αφορμή η ταινία να κουβεντιάσουμε για το ζήτημα των εισβολών, των ξένων επεμβάσεων, την άσκηση βίας των μεγάλων δυνάμεων πάνω στους αδύνατους, αντί να κάνουμε συσχετισμούς με τη σημερινή κατάσταση, εμείς περί άλλα... τυρβάζουμε»! «Και δω», του εκμυστηρεύομαι, «καλλιτέχνες, καθηγητές, διανοούμενοι, πολιτικοί, αλλά, δυστυχώς, και πολύς απλός κόσμος, το ρίξανε στις φροϋδικές αναλύσεις. Ηταν ή δεν ήταν "τέτοιος" ο Αλέξανδρος; Να δεις τους ομοφυλόφιλους πώς πανηγυρίζουν. "Να, ρε", μου είπε ένας γνωστός μου: Κοίτα τι παλικάρια βγάζουμε! Και τι μυαλά! Βλέπεις, δεν είμαστε άρρωστοι. Δεν έχουμε "κουσούρι"! Κουβέντα κι αυτός για τις σφαγές. Κουβέντα για τις στρατοκρατίες. Για τις υπερδυνάμεις»!..

«Υπάρχει περίπτωση η ταινία να είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου;», με ρώτησε. «Τι σχεδίου;», του λέω. «Πολλοί Αλέξανδροι, αδερφέ μου! Ενας παίχτηκε και άλλοι τρεις ετοιμάζονται -και κανένας δεν ξέρει τι Αλέξανδροι θα είναι αυτοί που έπονται! Κάποιος απ' αυτούς μπορεί να είναι Αλβανός. Αντιλαμβάνεσαι σε τι περιπέτεια μπορεί να πέσουμε; Αλβανός Αλέξανδρος με εραστή Σέρβο! Με μάνα Ελληνίδα και πατέρα Μακεδόνα! Τι μπλέξιμο, ε; Εδώ σφαζόμαστε έτσι, χωρίς ερωτικές αντιζηλίες. Καταλαβαίνεις αν μπούνε και ερωτικά ζητήματα ανάμεσά μας τι έχει να γίνει!».

Ξέχασα να σας πω πως ο Στεντόφ είναι σεναριογράφος. «Ρε», του λέω, «θα σου φάει τα λεφτά η τηλεφωνία. Δυο ώρες μιλάμε»! «Δεν πληρώνω», μου απαντάει. «Σου τηλεφωνώ από τα γραφεία του εισαγωγέα της ταινίας. Εχω βαλθεί να τον φτωχύνω! Δεν μπορεί αυτός να κόβει μονέδα και οι Μακεδόνες με αναγνώριση ή χωρίς αναγνώριση να τρώνε τα καθίσματα. Θα πρέπει να πληρώσει και αυτός φόρο υποτέλειας. Να πάρει το λογαριασμό και να του ανέβει κι αυτού το αίμα στο κεφάλι!».


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ