Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινητικότητα για επανέναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας

Και υπό προϋποθέσεις, πιθανή απόσυρση της υποψηφιότητας του Μαρουάν Μπαργούτι...

ΡΑΜΑΛΑ-ΒΗΡΥΤΟΣ-ΜΑΝΑΜΑ-ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-

Χτες τα ξημερώματα το πτώμα ακόμη ενός αγοριού από τον παλαιστινιακό οικισμό αλ Σετζάιγια της Λωρίδας της Γάζας βρέθηκε διάτρητο από ισραηλινά πυρά. Επιπλέον, παλαιστινιακές ιατρικές πηγές ανακοίνωσαν πως κατά τις χτεσινές εφόδους Ισραηλινών στρατιωτών σε σπίτια Παλαιστινίων αλλά και τις σποραδικές συγκρούσεις τους με ενόπλους Παλαιστίνιους μαχητές τραυματίστηκαν «τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι άμαχοι μεταξύ των οποίων και τέσσερις μαθητές δημοτικού σχολείου»...

Υποχώρηση Μπαργούτι εάν...

Στέλεχος της Φατάχ και στενός συνεργάτης του ανεξάρτητου υποψηφίου στις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές της 9ης Γενάρη Μαρουάν Μπαργούτι, ανακοίνωσε πως ο τελευταίος σκέφτεται σοβαρά την «πολύ σύντομη» αποχώρησή του από την προεκλογική κούρσα. Ο Μπαργούτι (που εκτίει ισόβια κάθειρξη στις ισραηλινές φυλακές) φέρεται να έθεσε τις ακόλουθες προϋποθέσεις έναντι του συνυποψήφιού του και νυν προεδρεύοντα της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς:

- Να επιμείνει στην καθιέρωση της ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

- Να διεκδικήσει δίκαιη λύση στο ζήτημα των Παλαιστινίων προσφύγων.

- Να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές.

- Να τερματιστούν οι φόνοι ενόπλων μαχητών από τον ισραηλινό στρατό.

- Η προεκλογική πλατφόρμα του Μ. Αμπάς να συμπεριλαμβάνει έκκληση προς τις ισραηλινές δυνάμεις για αποχώρησή τους από τη Δυτική Οχθη πριν τις παλαιστινιακές εκλογές της 9ης Γενάρη.

- Να τερματιστεί η οικοδόμηση του ισραηλινού τείχους της ντροπής.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Σαέμπ Ερεκάτ διέψευσε τις πληροφορίες του αιγυπτιακού πρακτορείου ΜΕΝΑ για μία «κατ' αρχήν συμφωνία Ισραηλινών, Παλαιστίνιων, Αιγυπτίων και αρκετών άλλων ενεργών διεθνών εταίρων συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μίας διευθέτησης του μεσανατολικού ζητήματος». Οπως εξήγησε ο Σ. Ερεκάτ με τους Ισραηλινούς υπήρξε συμφωνία, μόνο που αυτή αφορούσε αποκλειστικά την εκλογική διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις εκλογές της 9ης Γενάρη και η οποία θα είναι η ίδια με εκείνη των εκλογών του 1996.

Αργότερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως χορηγούν άμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή 20.000.000 δολάρια ως «βοήθεια για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης».

Αμπάς και Κορέι στο Λίβανο...

Για πρώτη φορά από το 1982 η παλαιστινιακή ηγεσία αποτελούμενη από τον Μαχμούτ Αμπάς και τον (πρωθυπουργό) Αχμέτι Κορέι μετέβη στο Λίβανο για συνομιλίες που σχετίζονται με την επανέναρξη της «ειρηνευτικής» διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Μετά από συνομιλίες με το Λιβανέζο πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ, τον πρωθυπουργό Ομάρα Καράμι και τον πρόεδρο της λιβανέζικης Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, ο Μ. Αμπάς έκανε λόγο για «μία θετική σελίδα» στις λιβανο-παλαιστινιακές σχέσεις. Και ο Αμπάς κατέληξε λέγοντας: «Ακούσαμε καλά λόγια που αφορούν το προσφυγικό ζήτημα... Πιθανώς, θα δείτε κάποια μέτρα να γίνονται πράξη»...

Υπολογίζεται πως στο Λίβανο υπάρχουν τουλάχιστον 12 προσφυγικά στρατόπεδα με τουλάχιστον 350.000 Παλαιστινίους. Εκπρόσωπός τους θεωρείται ο Σουλτάν Αμπούλ Εϊνάιν, που κρύβεται σε στρατόπεδο του νότιου Λιβάνου μετά από την έκδοση θανατικής ποινής από λιβανέζικο στρατοδικείο. Δεν είναι τυχαίο πως χτες ο Εϊνάιν δήλωσε πως «πλέον δεν υφίστανται οι πολιτικοί λόγοι» που υπήρχαν πίσω από την εις βάρος του θανατική ποινή...

Ο ζήλος του Μουμπάρακ...

Ολοένα και περισσότερο δραστήρια στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής εμφανίζεται η ηγεσία της Αιγύπτου...

Χτες, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ μετέβη στο Κουβέιτ ζητώντας από την εκεί ηγεσία να υποστηρίξει τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία. Επιπλέον, ζήτησε από την κυβέρνηση του Κουβέιτ (που προεδρεύει τώρα του Συμβουλίου Κρατών του Περσικού Κόλπου) να αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο των Αραβικών κρατών προκειμένου αυτά να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ με αντάλλαγμα σημαντική επιτάχυνση των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και την έναρξη ισραηλινο-συριακών συνομιλιών...

Ακολούθως ο Μουμπάρακ μετέβη στο Μπαχρέιν συζητώντας με τον εκεί μονάρχη «την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό και άλλα αραβικά ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ