Δείγμα των συνεχόμενων ανατιμήσεων, τις οποίες επιβάλλει το κύκλωμα βιομηχάνων και μεγάλων εμπορικών καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο, καταγράφει ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για το μήνα Οκτώβρη 2004. Πρόκειται για το δείκτη που παρακολουθεί τις ανατιμήσεις των βιομηχανικών εμπορευμάτων στην πηγή τους.
Από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), προκύπτει ότι ο δείκτης τιμών στη βιομηχανία:
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αυξήσεις που σημειώθηκαν στο διάστημα των τριών τελευταίων χρόνων, καθώς πέρσι τον Οκτώβρη, οι αντίστοιχες αυξήσεις του δείκτη τιμών στη βιομηχανία ήταν 1,3% (σε δωδεκάμηνη βάση), 0,5% (στο μήνα) και 1,8% (σε μέσα επίπεδα).
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η άνοδος του γενικού δείκτη βιομηχανικών τιμών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών των πετρελαϊκών προϊόντων. Ετσι, σε δωδεκάμηνη περίοδο (Οκτώβρης 2004/2003) τα «ενεργειακά αγαθά» εμφανίζονται να έχουν αυξηθεί κατά 11,5%, ενώ τα δύο προηγούμενα έτη σημείωσαν πτώση 2,3% και άνοδο 7,5%. Τα «αναλώσιμα καταναλωτικά βιομηχανικά αγαθά» εμφανίζονται να έχουν σημειώσει άνοδο 1,7%, τα «διαρκή καταναλωτικά αγαθά» αυξήθηκαν κατά 1%, τα «κεφαλαιουχικά αγαθά» κατά 1,5% και τα «ενδιάμεσα βιομηχανικά αγαθά» κατά 4,1%. Την ίδια περίοδο τα βιομηχανικά εμπορεύματα που προορίζονται για την εσωτερική αγορά σημείωσαν μέση αύξηση 4,6%.
Από την ανάλυση των επιμέρους ομάδων προκύπτει ότι τα ενεργειακά αγαθά αυξήθηκαν κατά 7,5%, τα ενδιάμεσα κατά 5% και τα αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά κατά 2,9%. Μικρότερη αύξηση 3,8% σημείωσαν οι τιμές στα εξαγόμενα βιομηχανικά εμπορεύματα. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στα ενεργειακά αγαθά, τα οποία εμφανίζουν αύξηση 33,3%, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες, είτε σημειώθηκαν μειώσεις, είτε μικρές αυξήσεις.