Με δεδομένο ότι η ΕΕ έχει ανοίξει τις πόρτες στην επέλαση των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, τώρα τα κράτη - μέλη, ανάλογα με τα οικονομικά συμφέροντα που υποθάλπει το καθένα και τις πιέσεις που δέχεται, μεθοδεύουν τρόπους με τους οποίους θα μπερδέψουν τους καταναλωτές, ώστε να μην ξέρουν κάθε στιγμή τι αγοράζουν. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε χτες ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Ν. Κατσαρός στην εκδήλωση έναρξης λειτουργίας δύο γνωμοδοτικών οργάνων υπό την εποπτεία του Φορέα. Οπως είπε ο Ν. Κατσαρός, τα αρμόδια όργανα της ΕΕ επεξεργάζονται αυτό το διάστημα το πλαίσιο που θα προσδιορίζει τα συστατικά που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων με μεταλλαγμένες πρώτες ύλες και για τα συμπληρώματα διατροφής.
Ενδεικτικό των αντιθέσεων που αναπτύσσονται στους κόλπους της ΕΕ είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Ν. Κατσαρό, Γερμανία και Γαλλία πιέζουν να καταρτιστεί λίστα με τα συστατικά που θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται, αντί της κατάρτισης λίστας που θα περιλαμβάνει τα συστατικά που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, όπως ζητά η Ελλάδα. Αν και είναι πρόωρο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα των συζητήσεων οι συσχετισμοί μάλλον το προοιωνίζονται.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας κήρυξε χτες την έναρξη λειτουργίας των δύο οργάνων. Πρόκειται για το Επιστημονικό Συμβούλιο Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ) και για το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΠΕΤ). Ο ίδιος μεταξύ άλλων ευλόγησε την πολιτική της ΕΕ γύρω από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων. Την πολιτική, δηλαδή, που χαράσσεται και επιβάλλεται από τα πολυεθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα και που στην ουσία, όπως κατά καιρούς αποδεικνύεται και με τραγικό τρόπο, αφήνουν κάθε στιγμή απροστάτευτους τους καταναλωτές. Σ' αυτό το πλαίσιο μπορεί κανείς να προεξοφλήσει και τη λειτουργία των συμβουλίων που λειτουργούν υπό τον ΕΦΕΤ.