Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ: Στα χαμηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, υποχώρησε το Νοέμβρη ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία (στο 94.1, από 95,3 που ήταν τον Οκτώβρη). Η εξέλιξη οφείλεται στο ότι το ευρώ αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, έναντι του δολαρίου, απειλώντας τις εξαγωγές, αλλά και την απασχόληση, η οποία περιορίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας, μειώνοντας σημαντικά τις δαπάνες των καταναλωτών.

ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ: Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της πετρελαϊκής βιομηχανίας «Shell» και της ισπανικής «Repsol», για τις από κοινού εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Ιράν, θα απαιτήσει συνολικές επενδύσεις τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημειωτέον ότι η «Shell», η «Repsol» και η «National IraniaOil Company» είχαν υπογράψει, τον περασμένο Σεπτέμβρη, προκαταρκτική συμφωνία για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Ιράν, αρχής γενομένης από το 2009.

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος θα είναι της τάξης του 4%, χαμηλότερη, δηλαδή, από την προηγούμενη πρόβλεψή του για ανάπτυξη 4,3%, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος των HΠA. «Δε θα έχουμε οριστική εικόνα πριν από τη συνάντησή μας την άνοιξη, αλλά πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί γύρω ίσως και πάνω από το 4%», δήλωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής του ΔNT, Ροντρίγκο ντε Ράτο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Πολωνία.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ