Από τα εκθέματα του Μουσείου |
Σύμφωνα με τη χτεσινή, λιτότατη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ - όπου γίνεται λόγος για «πεπαλαιωμένη οροφή» και επιβεβαιώνεται η ζημιά σε εκθέματα - έχουν «κινητοποιηθεί» οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, «στις οποίες έχει δώσει οδηγίες να διενεργήσουν επειγόντως αυτοψία στο κτίριο του Μουσείου και να λάβουν όλα τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για την αποτροπή παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον».
Η φράση «όλα τα μέτρα» είναι μάλλον μαξιμαλιστική, αφού, στην πραγματικότητα, το κτίριο του Μουσείου χρήζει γενικής συντήρησης, η οποία δεν έγινε, παρότι ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια η, επίσης προβληματική, επέκτασή του με την κατασκευή νέου κτιρίου. Πώς ξεκίνησε η κατασκευή νέου κτιρίου χωρίς να συντηρηθεί το παλαιό είναι ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης. Να σημειωθεί ότι το «κατ' εξοχήν Μουσείο του Μινωικού Πολιτισμού», όπως υπερηφανεύεται η ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ, «είδε» το «πρώτο φως» το 1904 και το 1937 άρχισε να κατασκευάζεται το νέο κτίριο. Το 1952 έγινε η επανέκθεσή του και η νέα πτέρυγα οικοδομήθηκε το 1964. Εκτοτε ...καταρρέει.
Το κτίριο αφέθηκε στην τύχη του και με το νέο, περσινό, Οργανισμό του ΥΠΠΟ. Το Μουσείο Ηρακλείου αυτονομήθηκε από την ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αποκτώντας το καθεστώς της Ειδικής Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ με λειτουργία σε επίπεδο Διεύθυνσης. Οσοι περίμεναν ότι μετά από αυτή την αναβάθμιση το Μουσείο θα επανδρωνόταν με το απαραίτητο προσωπικό και θα υπήρχε πρόβλεψη για την κτιριακή υποδομή που απαιτούσαν πλέον δύο ξεχωριστές υπηρεσίες (η ΚΓ΄ ΕΠΚΑ και το Μουσείο), διαψεύστηκαν. Ετσι, μόλις δύο μόνιμοι υπάλληλοι (συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας) απέμειναν υπό τον βαρύγδουπο τίτλο της «Ειδικής Περιφερειακής Υπηρεσίας» και αργότερα θα ξεκινούσε και η «αποψίλωση» με τις απολύσεις των συμβασιούχων. Αυτοί οι δύο άνθρωποι πρέπει να διαχειριστούν τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα χώρο, μετά την Κνωσό, που είναι το Μουσείο Ηρακλείου. Και βέβαια είναι μάλλον δύσκολο να σκαρφαλώσουν στη στέγη για να τη διορθώσουν...