Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Αναβλήθηκε η συνάντηση κορυφής

Η συνάντηση κορυφής μεταξύ της Ρωσίας και ΕΕ, η οποία θα έπρεπε να γίνει στις 11 Νοέμβρη, αναβλήθηκε επ' αόριστον με πρωτοβουλία της Ρωσίας. Οι ρωσικές αρχές εξηγούν πως είναι πιο σκόπιμο να κάνουν διάλογο με τη νέα Επιτροπή της ΕΕ, που ακόμα δεν εγκρίθηκε.

Ως κύριο αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής θα ήταν η υπογραφή του προγράμματος «των τεσσάρων κοινών χώρων» στρατηγικής συνεργασίας της Ρωσίας και της ΕΕ και αφορούν τον τομέα της οικονομίας, της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, της επιστήμης, της Παιδείας και του Πολιτισμού. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα συνεργασίας της Ρωσίας με την ΕΕ που μένουν ανοιχτά. Τέτοια ζητήματα είναι το πρόβλημα της Τσετσενίας, όπου η θέση της Ρωσίας είναι πως «διάλογος με τους τρομοκράτες δεν μπορεί να γίνει», σε αντίθεση με την ΕΕ που επιδιώκει συνομιλίες με τους Τσετσένους αποσχιστές. Οπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση κορυφής Ρωσίας - ΕΕ στη Χάγη ο Β. Πούτιν είχε την πρόθεση να εγείρει ζήτημα έκδοσης του Αχμέντ Ζακάεφ στη Ρωσία, που ως γνωστόν έχει βρει «πολιτικό άσυλο» σε χώρα της ΕΕ (στη Μ. Βρετανία). Σύμφωνα με τα λόγια του Βλαντιμίρ Τσιζόφ, Ρώσου υφυπουργού εξωτερικών: «Εάν αγωνιζόμαστε κατά της τρομοκρατίας, τότε χρειάζονται ενιαία στάνταρντ σχετικά με εκείνους που συνεργάζονται με τους τρομοκράτες και χρησιμοποιούνται ως φερέφωνό τους».

Από τη μεριά της Ρωσίας παραμένουν, επίσης, ζητήματα που αφορούν το Καλίνινγκραντ, αλλά και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των «ρωσόφωνων» στις Βαλτικές χώρες της ΕΕ, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ, επίσης, θα προβάλουν μια σειρά ζητημάτων στον Πούτιν. Ενα απ' αυτά είναι η αλλαγή του συστήματος εκλογής των τοπικών κυβερνητών. Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές Οκτώβρη 112 Δυτικοί πολιτικοί απηύθυναν ανοιχτή επιστολή, στην οποία ασκούσαν κριτική στον Πούτιν για την εκμετάλλευση της ομηρίας στο Μπεσλάν, ώστε να ενισχύσει την εξουσία του. Η επιστολή αυτή, με το σύνθημα «μονοσήμαντα να ξεσηκωθούμε στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων της Ρωσίας», στάλθηκε σ' όλους τους αρχηγούς των χωρών που είναι μέλη της ΕΕ καθώς και του ΝΑΤΟ. Ακόμη ένα δυσάρεστο θέμα για τη ρωσική πλευρά είναι η κατάσταση που επικρατεί γύρω από την επιχείρηση «ΓΙΟΥΚΟΣ». Στο θέμα αυτό ο Πούτιν, πριν ένα χρόνο στη συνάντηση κορυφής στη Ρώμη, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δήλωσε πως το ρωσικό κράτος δεν έχει σκοπό να διαλύσει την εταιρία. Ομως τώρα, όταν ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, βασικός στέλεχος της «ΓΙΟΥΚΟΣ», βρίσκεται πάνω από ένα χρόνο στη φυλακή, ενώ οι απαιτήσεις του Δημοσίου προς την εταιρία ήδη ξεπερνούν σχεδόν δύο φορές την αξία της, αναμένεται το θέμα να τεθεί και πάλι στο Ρώσο Πρόεδρο, συνδυασμένο με το θέμα των εγγυήσεων για τις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία.

Η παράταση που δόθηκε για τη συνάντηση κορυφής, έως τα τέλη του 2004, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση πιθανών συμβιβασμών, αλλά κι ενίσχυσης του «οπλοστασίου» των επιχειρημάτων της κάθε πλευράς.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ