Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση συγκρούσεων

Μεγάλες δολιοφθορές σε πετρελαιαγωγούς στο βόρειο Ιράκ

Περιπολία κατοχικών στο Ραμάντι

Associated Press

Περιπολία κατοχικών στο Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων και ανταρτών στη σουνιτική επαρχία αλ Ανμπάρ, με επίκεντρο, κυρίως, την πόλη Ραμάντι. Στη γειτονική Φαλούτζα, ο αμερικανικός κλοιός σφίγγει ενώ εντείνονται και οι πιέσεις προς τον δοτό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι να μην επιτρέψει την εξαπόλυση ολομέτωπης επίθεσης κατά της πόλης. Την ίδια στιγμή, η εξαγωγή πετρελαίου προς την Τουρκία, από το βόρειο Ιράκ και την περιοχή του Κιρκούκ, σταματούσε καθώς οι μεγαλύτερες δολιοφθορές, από την έναρξη της κατοχής, έθεταν εκτός λειτουργίας ταυτοχρόνως 3 πετρελαιαγωγούς.

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες μεταξύ ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών στις νοτιοανατολικές συνοικίες του Ραμάντι. Χτες, σκοτώθηκαν άλλοι 10 Ιρακινοί και 9 τραυματίστηκαν ενώ ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε το θάνατο ενός Ιρακινού εικονολήπτη του «Reuters», το προηγούμενο 24ωρο, υποστηρίζοντας ότι βρέθηκε σε «διασταυρούμενα πυρά».

Στη γειτονική Φαλούτζα, οι αμερικανικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει ενισχύουν τις θέσεις και τον αριθμό τους περιμένοντας, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, την τελική εντολή για εξαπόλυση ολομέτωπης επίθεσης από τον Ιγιάντ Αλάουι. Χτες, εξαιτίας μιας νέας αεροπορικής επιδρομής τραυματίστηκαν 5 Ιρακινοί. Από την πλευρά του, ο Αλάουι δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να μην ενδώσει στις κατοχικές πιέσεις και να μην εγκρίνει τη στρατιωτική λύση στη Φαλούτζα.

Εκπρόσωπος της ισχυρής σουνιτικής Ενωσης Μουσουλμάνων Διδασκάλων προειδοποίησε ότι σε περίπτωση επίθεσης στη Φαλούτζα, η Ενωση θα απευθύνει έκκληση για πολιτική ανυπακοή και μποϊκοτάζ των εκλογών του Γενάρη. Αν και η έκκληση δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο παρά μόνο στη σουνιτική κοινότητα, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σοβαρές αναταραχές γενικώς καθώς θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην πλειοψηφία των σιιτών.

Υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στη Φαλούτζα τάχθηκε χτες και ο ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των τοπικών αρχών της πόλης στη Σουλεϊμανίγια. Κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Φαλούτζα τάσσεται και η πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών στο Ιράκ, προειδοποιώντας τον Αλάουι ότι μια τέτοια κίνηση «θα προκαλέσει συσπείρωση του ιρακινού λαού γύρω από την αντίσταση».

Επιθέσεις και δολιοφθορές

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το υπουργείο Παιδείας στο κέντρο της Βαγδάτης σκοτώνοντας 6 Ιρακινούς και τραυματίζοντας 21. Στα δυτικά της πόλης, από έκρηξη δεύτερου παγιδευμένου αυτοκινήτου τραυματίστηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης. Στη Μοσούλη, σε δύο διαφορετικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί εθνοφρουροί και 2 πολίτες ενώ τραυματίστηκαν 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί στρατιώτες.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι μεγαλύτερες δολιοφθορές που έχουν γίνει από την έναρξη της κατοχής σημειώθηκαν σε πετρελαιαγωγούς στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, με διαφορά λίγων λεπτών, ανατινάχτηκαν 3 πετρελαιαγωγοί, ο ένας στην περιοχή του Ριγιάντ και οι άλλοι δύο στην περιοχή Κοσκάγια. Και οι τρεις μετέφεραν πετρέλαιο στο διυλιστήριο Μπαϊτζί, από όπου, στη συνέχεια, τροφοδοτούνταν ο πετρελαιαγωγός που συνδέει το Ιράκ με την Τουρκία.

Οι εικόνες που μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνουν μια κόλαση φωτιάς και στους 3 πετρελαιαγωγούς και Ιρακινοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι η ροή του πετρελαίου προς την Τουρκία θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να αποκατασταθεί. Προς το παρόν, θα χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα που υπάρχουν στις δεξαμενές του τουρκικού τερματικού σταθμού Τσεϊχάν.

Από τον πετρελαιαγωγό Ιράκ - Τουρκίας εξάγονται καθημερινά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, 300.000 βαρέλια ημερησίως, έναντι 800.000 βαρελιών ημερησίως πριν από τον πόλεμο. Η ευρύτερη περιοχή του Κιρκούκ παράγει 600.000 - 700.000 βαρέλια ημερησίως από το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων βαρελιών που είναι η ημερήσια εθνική παραγωγή. Εξαιτίας των αλλεπάλληλων δολιοφθορών, το Ιράκ, πλέον, αντιμετωπίζει πρόβλημα και στις εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ