Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Νέο σχέδιο στα παλιά χνάρια

Με ένα σχέδιο νόμου που δείχνει να ανοίγει περισσότερα παράθυρα - από εκείνα που άνοιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 3089/2002 - προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ στο θεσμικό πλαίσιο για την «εφαρμογή των μεθόδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Το σχέδιο νόμου, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, καταργεί έναν παλιότερο περιορισμό του νόμου 2071/1992, που προέβλεπε ότι οι «μονάδες αυτές λειτουργούν υποχρεωτικά σε ειδικώς οργανωμένα νοσοκομεία ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ ή ειδικώς οργανωμένες ιδιωτικές μονάδες».

Με το νέο νομοσχέδιο (άρθρο 17) οι οργανωμένες Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) μπορούν να λειτουργούν «σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές ή άλλους φορείς». Επίσης, οι ΜΙΥΑ που «λειτουργούν ως ιδιωτικοί φορείς υποχρεούνται να έχουν επιστημονική διασύνδεση με νοσοκομείο του ΕΣΥ, ή πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ή ιδιωτική κλινική, που βρίσκεται σε εύλογη χιλιομετρική απόσταση και διαθέτει τμήμα μαιευτικής - γυναικολογίας, ενώ οι όροι της διασύνδεσης αυτής καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έπειτα από σχετική πρόταση της Αρχής».

Ερωτηματικά προκαλούν οι διατάξεις (άρθρο 8) που αναφέρεται στην κάλυψη κάποιων δαπανών από τους δότες, όπως η διάθεση για ερευνητικούς σκοπούς, κρυοσυντήρηση των γαμετών, τα έξοδα της μετακίνησης και διαμονής του δότη κλπ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την ίδρυση και τράπεζας κρυοσυντήρησης - διαθέτουν ανθρώπινους γαμέτες, ωοθηκικό υλικό, ορχικό ιστό και γονιμοποιημένα ωάρια - από «νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές ή άλλου είδους ιδιωτικούς φορείς, είτε εντός των ΜΙΥΑ, είτε αυτοτελώς».

Στο άρθρο 14 προβλέπεται η διακίνηση ανθρώπινου γεννητικού υλικού και γονιμοποιημένων ωραρίων, καθώς και βιολογικών συστατικών και παραγώγων τους μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα άρθρα 20-26 αναφέρονται στη συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και αναφέρονται στον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου 3089/2002, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ