Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «Ρ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
«Ανοχύρωτα» νησιά απειλούνται από τις πλημμύρες

Το αφιέρωμα του «Ρ» για την αντιπλημμυρική προστασία της χώρας αναδεικνύει τα σημαντικά προβλήματα και τις ελλείψεις σε έργα υποδομής σε Σάμο, Χίο, Λέσβο και Θάσο, νησιά που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τις πλημμύρες

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Με το φόβο της πλημμύρας ζουν οι κάτοικοι πολλών νησιών της χώρας, που ήδη έχουν πληγεί στο παρελθόν. Το αφιέρωμα του «Ρ» για την αντιπλημμυρική προστασία της χώρας αναδεικνύει τα σημαντικά προβλήματα και τις ελλείψεις σε έργα υποδομής. Στη Σάμο, τη Χίο, τη Λέσβο και τη Θάσο, η ανάγκη να κατασκευαστούν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι επιτακτική.

Σάμος: Ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις βροχές

Ανοχύρωτη στην επόμενη βροχόπτωση είναι η Σάμος με μεγάλη ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού δεν έχουν εγκρίνει κονδύλια για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού. «Ουσιαστικά, δεν υπάρχει πρόληψη. Για πρόληψη διατίθενται ελάχιστα χρήματα τα οποία δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη», δήλωσε στο «Ρ» ο δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας «Χαραυγή» Κώστας Τζίχας.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του αντινομάρχη Σάμου, Στέλιου Θάνου, στο «Ρ» για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού: «Είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά όχι όσο θα έπρεπε»... «Τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται από τους πόρους της νομαρχίας και των δήμων. Μας δίνεται πίστωση απ' το υπουργείο Εσωτερικών μόνο για την αποκατάσταση και όχι για την προστασία, παρόλο που έχουμε ζητήσει επανειλημμένα», προσέθεσε ο αντινομάρχης. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα σε πρόσφατη σύσκεψη του συντονιστικού νομαρχιακών οργάνων του νησιού, οι εκπρόσωποι των φορέων αποκάλυψαν πως δεν υπάρχει πρόληψη.

Σάμος 2001: Οι καταστροφικές πλημμύρες σημαδεύουν το νησί

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Σάμος 2001: Οι καταστροφικές πλημμύρες σημαδεύουν το νησί
Η Σάμος είχε πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές το 2000 που είχαν αφήσει χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους και αγροτικών εκτάσεων. Η κυβέρνηση είχε αφήσει ανοχύρωτο το νησί. Το Νοέμβρη του 2001 το νησί είχε έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Ρέματα και χείμαρροι ξεχείλισαν και παρέσυραν θερμοκήπια, ζώα και αυτοκίνητα. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες, υπήρξαν έντονες κατολισθήσεις σε όλο το οδικό δίκτυο. Το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενα χρόνο μετά, τον Οκτώβρη του 2003 πνίγηκε από δίωρη καταρρακτώδη βροχή το Καρλόβασι, αφού τα έργα υποδομής ήταν ανύπαρκτα. Τα ρέματα πλημμύρισαν και τα νερά παρέσυραν ό,τι βρήκαν μπροστά τους και πάλι σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν. Ζημιές υπήρξαν και στο οδικό δίκτυο. Οι αιτίες ήταν «γνωστές», ρέματα μπαζωμένα και γεφύρια ακαθάριστα, δημόσια έργα χωρίς στοιχειώδη μέτρα και τα χρήματα που δίνονται στους δήμους ελάχιστα.

Ανοχύρωτη η Χίος

Την ίδια στιγμή που οι υπεύθυνοι στη Χίο δηλώνουν πως το νησί είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη δυνατή βροχή και να μην πληγεί απ' τις πλημμύρες, όπως προκύπτει, στο νησί δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Εχουν παρθεί τα καλύτερα δυνατά μέτρα», δήλωσε στο «Ρ» ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών Χίου, Γιώργος Μπενάς, λέγοντας πως μόνο κάτι που δεν μπορεί να προβλεφτεί μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έχουν καθαριστεί τα μεγάλα ρέματα Κοκαλά, Παρθένη και Αγ. Ειρήνης, αλλά και τα φρεάτια που είναι στην ευθύνη της υπηρεσίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βοηθός νομάρχη, Παναγιώτης Καμίτσης, δήλωσε πως «η Χίος δεν είναι εκτεθειμένη σε πλημμύρες, εκτός αν υπάρξει βέβαια κάτι που δεν μπορεί να προβλεφτεί».

Η κατάσταση όμως στο νησί είναι τελείως διαφορετική. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, Γιώργος Αμπαζής, δήλωσε στο «Ρ» πως «αυτή τη στιγμή η Χίος είναι ανοχύρωτη και χρειάζονται άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αντιμετωπίσει δυνατές βροχές και όχι "βροχούλες». Σημείωσε πως «η αποξήλωση των δασών στους λόφους γύρω από την πόλη αποτελεί ένα πρώτο ζήτημα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί. Ενα δεύτερο ζήτημα είναι η δημιουργία αναβαθμίδων, οι οποίες θα προστατεύουν τα εδάφη και θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Τρίτο ζήτημα η δημιουργία μικρών ανασχετικών φραγμάτων στους χειμάρρους, σε λογικά διαστήματα».

Ο Γ. Αμπαζής τονίζει ακόμα «την αναγκαιότητα προστασίας δασικών περιοχών, που γειτνιάζουν με τις παρυφές της πόλης, να μετατραπούν σε οικόπεδα». Εθεσε επίσης θέμα κτηματογράφησης των δασικών εκτάσεων και άμεσα μέτρα καθαρισμού του σύνολου των ομβρίων υδάτων και των υπογείων περιοχών των ρεμάτων.

Οι δύο τελευταίες μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν το νησί ήταν το 1997 και το Γενάρη του 2003. Η αποκατάσταση των πληγέντων καταστηματαρχών από την τελευταία πλημμύρα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Στο ζήτημα αυτό ο Γ. Αμπαζής σημείωσε πως το ποσό της αποκατάστασης όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες των πληγέντων, αλλά έρχεται και καθυστερημένα, κάτι που τους επιβαρύνει περισσότερο.

Λέσβος και Θάσος: Χωρίς τα απαραίτητα έργα

Στη Λέσβο τα τελευταία χρόνια δε δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα. Παλιότερα έφραζε ο ποταμός που περνάει μέσα απ' την πόλη της Μυτιλήνης, το αποχετευτικό σύστημα όμως έχει σχετικά βελτιωθεί και μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα. Παρ' όλα αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί το φράγμα της Σεδούντας στο Δήμο Πλωμαρίου, έργο που έχει ξεκινήσει απ' το 1997 και έπρεπε να έχει τελειώσει, όπως σημείωσε στο «Ρ» ο Παρασκευάς Γεωργούλας, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Λέσβου του ΚΚΕ.

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Αγωνιστικής Δημοτικής Ενότητας Θάσου», Παναγιώτης Ροδάς, δήλωσε στο «Ρ» πως υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών και πως χρειάζεται να γίνουν έργα. Το νησί την πενταετία '85-'90 είχε πολλές πυρκαγιές και δεν έχουν γίνει τα έργα υποδομής, ώστε να μην είναι το νησί εκτεθειμένο στον κίνδυνο πλημμυρών, αφού υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσουν ρέματα. «Το γεγονός πως στο νησί δεν υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις δε σημαίνει πως αύριο αν υπάρξει μια μεγάλη βροχή είμαστε προετοιμασμένοι», σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ