Κυριακή 24 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ
Στόχος η δημιουργία αγωνιστικού μετώπου

Ο «Ρ» μιλά με τον πρόεδρο της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλο για την αυριανή συνδικαλιστική σύσκεψη που συγκαλούν η Ομοσπονδία και τρεις ακόμη οργανώσεις του χώρου των ΕΒΕ

Η επιδείνωση της κατάστασης των ΕΒΕ, η εχθρική προς τα συμφέροντά τους πολιτική που ασκεί η ΝΔ και η αδράνεια των ηγεσιών στα ανώτερα συνδικαλιστικά τους όργανα, είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις, την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), το Σύνδεσμο Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων, το Σύνδεσμο Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής και το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων - Κομμωτών «Ο ΕΡΜΗΣ», να συγκαλέσουν ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη, αύριο Δευτέρα, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα των Υδραυλικών. Ο «Ρ» μίλησε με τον πρόεδρο της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλο, για τις επιδιώξεις αυτής της πρωτοβουλίας, τη συνέχεια και τα αιτήματα που προβάλλουν.

-- Γιατί πήρατε εσείς την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη; Δεν μπορούν να αναλάβουν συντονιστικό ρόλο οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις;

-- Παίρνουμε, οι παραπάνω οργανώσεις, τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο των συνδικαλιστικών οργάνων. Να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Θα θέλαμε σε τέτοιες αγωνιστικές πρωτοβουλίες να πρωτοστατούσαν τα ανώτατα συνδικαλιστικά μας όργανα όπως της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ. Να ανοίξουμε μια παρένθεση και να πούμε ότι οι πλειοψηφίες σε αυτά τα όργανα είναι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Δυστυχώς, όχι μόνο απουσιάζουν από όλες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις, αντίθετα τις υπονομεύουν. Πρωτοστατούν στην κατεδάφιση κεκτημένων δικαιωμάτων - στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως με την εμπορευματοποίηση του ασφαλιστικού μας συστήματος - με την ίδρυση των επαγγελματικών ταμείων - την παράταση του εργασιακού χρόνου, τη συναίνεση για τη μη επαρκή χρηματοδότηση των Ταμείων από την πολιτεία, που συνέπειά του είναι οι χαμηλές συντάξεις και οι υπέρογκες εισφορές. Πρωτοστατούν στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας με τη δημιουργία των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και τη διατυπωμένη θέση τους για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πρωτοστατούν, επίσης, στην απελευθέρωση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων, για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και πολλά άλλα.

Οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αναφερόμενες στις εξαγγελίες της κυβέρνησης μέσω Καραμανλή από Θεσσαλονίκη, είπαν ότι κινούνται σε σωστή κατεύθυνση. Την κάλυψη στη συγκεκριμένη πολιτική και συνδικαλιστική τους επιλογή τη λανσάρουν με θεωρίες ότι οι βιοτέχνες - επαγγελματίες και μικροί έμποροι δεν κινητοποιούνται, προβάλλοντας σαν κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος τον κοινωνικό διάλογο. Η συγκεκριμένη στάση, όπως και η ενασχόλησή τους με διαχείριση πολλών εκατομμυρίων ευρώ των ΚΕΚ και άλλων προγραμμάτων, έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος στην αδράνεια και τον εκφυλισμό. Είναι παράλογο, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ να περιμένουν κάτι θετικό από την πλειοψηφία των συγκεκριμένων οργάνων που η πολιτική τους εξυπηρετεί τα συμφέροντα του 5% - 10% του συνόλου των ΕΒΕ.

-- Τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε με αυτή τη σύσκεψη, τι θα ακολουθήσει;

-- Στη συγκεκριμένη σύσκεψη θα μιλήσουμε για την ανάγκη που υπάρχει στο χώρο των μικρών ΕΒΕ, για τη δημιουργία ενός αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτός ο πόλος θα είναι ο συντονισμός και η ενότητα δράσης σωματείων - ομοσπονδιών, αλλά και συνδικαλιστών που θα συμφωνούν σε ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα είναι σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Θα αμφισβητούν τη σημερινή πολιτική κατάσταση, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, τα Σύμφωνα Σταθερότητας, τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Φιλοδοξούμε αυτό το μέτωπο να αγκαλιάσει τους μικρούς ΕΒΕ της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Η Ομοσπονδία μας, η ΟΒΣΑ, έχει πάρει απόφαση συμμετοχής σε διάφορες επιτροπές αγώνα μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα για κοινή πάλη όπως για Υγεία - Παιδεία - Ασφάλιση.

Επιστέγασμα της συμφωνίας των παρευρισκόμενων σωματείων στη σύσκεψη θα είναι η πραγματοποίηση στο τέλος Νοέμβρη αγωνιστικής κινητοποίησης με τη μορφή συγκέντρωσης. Η ενεργοποίησή μας είναι απαραίτητη, μια και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την ίδια, εχθρική για τους ΕΒΕ, πολιτική με την προηγούμενη. Τα πρώτα μέτρα που έχει λάβει, για παράδειγμα με τη φορολογική ρύθμιση που σημαίνει νέο χαράτσι για τους ΕΒΕ, δείχνουν τι θα ακολουθήσει. Περιμένουμε ακόμη χειρότερες μέρες, ενώ, αντίθετα, οι πολυεθνικές, τα πολυκαταστήματα και το μεγάλο κεφάλαιο ενισχύονται όλο και περισσότερο σε βάρος μας. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά.

-- Υπάρχει ανταπόκριση στην πρόσκλησή σας;

-- Είμαστε αισιόδοξοι ότι η συμμετοχή των συναδέλφων μας στη σύσκεψη θα είναι μαζική. Η αισιοδοξία μας στηρίζεται στην εικόνα που έχουμε από την επαφή μας με τα σωματεία. Βέβαια, χρειάζεται μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθεια, για να πειστεί και ο τελευταίος συνδικαλιστής ΕΒΕ να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τη συμμετοχή του. Η μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη θα δώσει αυτοπεποίθηση και θα είναι μια καλή βάση για επιτυχία της κινητοποίησης και για την προσπάθεια της δημιουργίας του αγωνιστικού μετώπου των ΕΒΕ.


Ρεπορτάζ
ΓιώργοςΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ